“Satın almadan önce domatesin içine bakın”

20 Eylül 2013 16:31

Genç Ispartalılar Ar-Ge Dernek Başkanı Turan Hayta, üyelerince Isparta’ya genetiği değiştirilmiş (GDO) ürün girişi tespit ettiklerini ve bu konuda vatandaşı uyarmak istediklerini bildirdi. Hayta, vatandaşlara özellikle domates almadan önce ikiye bölüp içinde haç ibaresi olup olmadığına bakmalarını istedi.

Genç Ispartalılar Ar-Ge Dernek Başkanı Turan Hayta, yeni bir araştırmaya imza atarak Isparta’ya GDO’lu ürün yani genetiği değiştirilmiş ürün girişi tespit ettiklerini belirtti. Bunun yanında ilimizdeki Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerini de değerlendiren Hayta önemli uyarılarda bulundu.

ALDIĞINIZ ÜRÜNÜN İÇİNE MUTLAKA BAKIN

Vatandaşlarımızın pazarlarda satılan domatesleri almadan önce ortadan ikiye kesip içinde haç ibaresi olup olmadığına dikkat etmelerini isteyen Hayta, “Domates tohumlarında genetik değişme olan ürünleri almasınlar! Ayrıca mutlaka Isparta hal esnafları dışarıdan toptan domates alımlarında GDO analizi yaptırmalılar. Çünkü genetiği değiştirilmiş ürünler kadınları kısırlaştıran, çocukları hasta eden, çiftçileri köleleştiren, doğayı mahveden kirli, haram gıdalardır. Bu ürünlerle nasıl savaşmamış bilmemiz gerekir. GDO çalışmalarının asıl amacı; Tohumların ortak mülkten çıkarılarak küresel şirketlerin patentli mülkü haline getirilmesidir. Yaşamı ele geçirmenin yolu tohumların genetik yapısını ele geçirip patentlemektir. Günümüzde Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya gibi ülkelerde birçok Belediye Başkanları belediyenin sınırları içerisindeki GDO’suz ekim alanı oluşturarak belde vatandaşına GDO’ya karşı nasıl savaş vermeyi anlatmaktadır” dedi.

İLİMİZDE FİKİRLERİ BİR ARAYA

GETİRECEK BİR KURUM YOK!

Öte yandan kişi başına düşen 8435 TL milli gelirle Isparta’nın Türkiye genelinde 67’nci sırada bulunduğunu hatırlatan Hayta, gerçekleştirilecek olan iyi bir birliktelikle daha iyi yerlere gelebileceğini savundu. İlimizde yapılan Ar-Ge çalışmalarında markalaşma planının hazırlanması gerektiğini ifade eden Hayta, şunları söyledi; “Ar-Ge,  inovasyon konusunda üniversite ile özel sektör ve kamu kuruluşları iş birliği yapmalıdır. Ama maalesef ilimizde fikirleri bir araya getirecek bir kurum mevcut değildir. Ar-Ge için devlet teşvikleri artırılmalı, düşünsel dönüşümle mutlaka birlikte çalışılmalıdır. Bundan 10 yıl önce Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapan şirketler bugün Türkiye ekonomisinde önemli yerlere gelmişlerdir.

İLİMİZİN İTİCİ GÜCÜ ENERJİ, TARIM VE HAYVANCILIK

İlimizde Ar-Ge atılımının itici gücü olan yenilikçilik ve ileri teknoloji ürünlerinin enerji, tarım, hayvancılık sektörüyle desteklenmesiyle ciddi gelişmeler kaydedilebilir. KOBİ’lere Ar-Ge ve inovasyon kültürünü aşılayıp proje yapmaya yöneltip becerilerini arttırmamız gerekiyor. Günümüzde Ar-Ge ve teknoloji geliştirme hızı artmış ve taklitle geliştirilemeyecek karmaşıklığa ulaşmıştır. Bu çalışmaların stratejik düzeyde ele alınması gerekmektedir.

ALMANYA AR-GE’YE YILDA 50 MİLYAR EURO HARCIYOR

Almanya, Ar-Ge harcamalarına yılda 50 milyar Euro harcıyor. Alman şirketlerinin Ar-Ge bölümlerinde 350 bin kişi çalışıyor. Isparta’da Ar-Ge çalışmalarının önemini belirtmek gerekirse elektrikli otomobil çağına geldiğimizi hatırlatmak isterim. Araştırma geliştirme kavramı süreklilik gerektirir. Bıkmak, usanmak, yorulmak, istifa etmek düşüncesi ve özgürlüğü yoktur. Okullarda Ar-Ge eğitimi verilmelidir. KOBİ’lerin Ar-Ge harcamalarındaki payı yüzde 14.9’dur. Bu veriler yeterli değildir. KOBİ’ler daha fazla desteklenmedir.  Ülkemiz insanın çalışmalarının yüzde 5’i Ar-Ge çalışmalarına kaydırılırsa Türkiye’de 3.5 milyon kişi araştırmacı geliştirmeci olur. Devletimiz bu Ar-Ge’ci insanımızı girişim teşfikine dahil etse Türkiye 2025 yılına kadar dünya devi olur.

ISPARTA’NIN MODEL İL OLMASI BİRLİKTELİKTEN GEÇİYOR

Genç Ispartalılar Ar-Ge Derneği yenilikçiliğe, ortak çalışma kültürüne, Ar-Ge, inovasyon, istikrar ve güvenin önemine vurgu yapmaktadır. Isparta’nın model il olmasının birlik ve beraberlikten geçtiğini belirterek girişimci ve Ar-Ge’ci nasıl olunur, inovasyon takımı nasıl kurulur, düşünen fikir üreten beyin fırtınaları toplantıları düzenleyip toplantıların ciddiyetine hakim olarak Ar-Ge çalışmalarına önem verilmelidir.”  

Bu haber 1050 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...