“19 Eylül, Gazilerimizin şeref günüdür”

20 Eylül 2013 16:34

Gazilerin Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşayan birer temsilcileri olduğunu dile getiren Ayyıldız; “Sizler milletin, bayrağın ve bağımsızlığın ne denli paha biçilmez değerler olduğunu ve bu değerler uğrunda neleri göze alabileceğinizi gösterdiniz” dedi.

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.

Törene; Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, TSK temsilcileri, gaziler, şehit aileleri, siyasi partilerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende ilk olarak; Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ile Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın ardından Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Gazilerin Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşayan birer temsilcileri olduğunu dile getiren Ayyıldız, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye Cumhuriyetinin var oluşu, bağımsızlığı, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda, hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların, Gaziler Gününü kutlamanın bir kez daha derin heyecanı içindeyiz.

Anadolu’da Türk varlığını sona erdirerek, kendi amaçları uğrunda topraklarımızı parçalamak isteyen işgalci itilaf devletlerimin, bu maksatla görevlendirdikleri Yunan Ordusu, 92 yıl önce Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki kahraman Türk Ordusu tarafından Sakarya Meydan muharebesinde hezimete uğratılmıştır. Çareyi savaş meydanından kaçmakta bulan düşman, bir sene sonra Dumlupınar’da tekrar aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atılmıştır.

Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu’nun karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek bu günün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır.

Herkes tarafından çok iyi bilinmelidir ki, bu toprakların, bir daha istila edilmesine, asla müsaade etmeyeceğiz. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 de bu zaferin anısına Sakarya Meydan Muharebesinin muzaffer başkomutanı Mustafa Kemal’e Türk milleti adına mareşal rütbesi ve gazi ünvânını tevcih etmiştir.

19 Eylül: İstiklal Savaşı gazilerimizin, Kore gazilerimizin, Kıbrıs gazilerimizin, asker polis tüm malul gazilerimizin, şeref günüdür.

19 Eylül Türk kahramanlığının, Türk vatanseverlik ve cesaretinin , büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le birleştiği ve taçlandığı bir gündür.

Kahraman Gaziler; Gaziler Gününüz kutlu olsun.

Sizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler şehitlerimizle birlikte cumhuriyetin teminatı ve temel taşlarısınız. Sergilediğiniz kahramanlık cesaret ve fedakarlıklarla Türk milletine, her zaman güç ve ilham kaynağı oldunuz. Sizler

için yapılan her şey, bu eşsiz hizmetlerinizin ve fedakarlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz.

Sizler milletin ,bayrağın ve bağımsızlığın ne denli paha biçilmez değerler olduğunu ve bu değerler uğrunda neleri göze alabileceğinizi gösterdiniz.

Asil milletimizin esareti kabul etmeden ve bağımsızlığından taviz vermeden yaşamasının temelinde, sizin bu kutsal vatana olan aşkınız, kahramanlığınız ve cesaretiniz yer almaktadır.

Değerli konuklar;

Şanlı tarihimizin zaferleri hiçbir zaman unutulmamalıdır.  Bu nedenle zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer her  zaman her yerde verilmelidir. Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir.aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz her zaman her yerde hatırlanmalıdır. Şehit ve Gaziye olan ilgisizlik şanlı tarihimizle olan bağı maalesef koparacaktır.

Şehit ve Gaziye en büyük övgü büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından dile getirilmiştir. Atatürk şehit ve gazilere verilmesi gereken önemi şu sözlerle ortaya koymaktadır.” Türk tarihine altın sayfalar yazdıran Gazilerimiz ile Şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir.”

Değerli konuklar;

Ülkemiz bugün dün olduğundan daha çok iç ve diş düşmanların yoğunlaşan tehdidi altındadır. Bilinmelidir ki, Türk halkı ve onun aziz ordusunun azim ve kararı her türlü zorluğu yenmeye Türkiye Cumhuriyetini sonsuza dek yaşatmaya muktedirdir,

Sevgili gençler; yarın vatanın sorumluluğu sizlere emanet edilecektir. Türk gençliğine yaraşır bir şekilde durmadan çalışarak ilim ve irfanla bu yüce devleti layık olduğu seviyeye getireceğinize ve canınız pahasına koruyacağınıza inanıyoruz. Emaneti sizlere teslim ederken Türk Gençliğinden beklentimiz budur.

Değerli konuklar; Gaziler Günümüzde mutluluğumuzu bizlerle paylaştığınız için sizlere şükranlarımızı sunuyorum.

Isparta Muharip Gaziler Derneği adına ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılarak ebediyete intikal eden gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerken

ilimizi yeni şereflendiren ve ilk gün bizlere yakın ilgisini esirgemeyen değerli Valimize de şükranlarımızı sunuyoruz”.

Konuşmaların ardından Vali Özkan ve gaziler, şehitliği ziyaret etti.

Bu haber 733 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...