“40 yaş üzeri kadınlar ihmal etmesin”

24 Eylül 2013 15:47

Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan Meme Kanseri ile mücadelede kadınların bilgilendirilip, bilinçlendirilmesinin önemine değinen İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında "Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri" kapsamında yurt genelinde ve ilimizde çeşitli faaliyetler düzenlendiğini bildirdi.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “Meme kanseri, gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseridir. Ülkemizde ve İlimizde de kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanseri kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında "Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri" kapsamında yurt genelinde ve ilimizde çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

Meme kanseri ileri yaş hastalığı olmasına rağmen çok genç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir Erkeklerde de görülmekle beraber, bu oran tüm meme kanserlerinin ancak % l'ini    oluşturmaktadır.

İlk doğumun ileri yaşta olması , hiç doğum yapmamış olmak, , erken adet görüp geç menopoza girmek , kontrolsüz hormon ilacı kullanmak, 1.derece akrabalarında meme kanseri olması, obezite ve menopoz sonrası aşırı kilo almak meme kanseri riskini arttırabilmektedir.

Meme kanserinde genellikle ağrısız kitle (memede, koltuk altında) .nadiren ağrı. meme başı akıntısı (özellikle tek taraflı, kanlı ), meme başının içeri çekilmesi, meme derisinde kalınlaşma, kızarıklık, meme ucunda kabuklanma, kaşıntı, memede portakal kabuğu görünümü önemli belirtilerdendir.

Meme kanserini kitlenin ele gelmediği erken dönemde yakalayabilmek için başvurulan en önemli tanı aracı "Mamografi"dir ve meme kanserinin daha sık görüldüğü 40-69 yaş ve üzeri kadınlara uygulanmaktadır. Ultrasonografı ise bazı olgularda mamografiye önemli bir destek oluşturan   bir yöntemdir.

Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, kadınların meme kanserinin farkında olması (eğitim) , Kendi Kendine Meme Muayenesi (ayda bir kez). Klinik Meme Muayenesi (yılda bir kez hekim muayenesi) ve Tarama Mamografısi çekilmesi (iki yılda bir kez) gerekmektedir. Bu yöntemleri birbirinden ayırmak mümkün değildir.

Meme kanserinin erken teşhisi amacıyla, tüm yurt genelinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinden biri olan Isparta KETEM yaklaşık bir yıldır Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi kampusu içerisinde ücretsiz kanser tarama programları yürütmektedir. Kişilerin henüz hastalık belirti ortaya çıkmadan KETEM" e başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir. Çünkü "Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır."

 

Bu haber 609 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...