Ecz. Örmeci, yeniden Büyük Kongre Delegesi seçildi

24 Eylül 2013 15:49

Uzun yıllar Isparta Eczacılar Odası Başkanlığı yapan ve geçen dönem Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nde ilimizi Büyük Kongre Delegesi olarak temsil eden Eczacı Uğur Ziya Örmeci, yeniden Büyük Kongre Delegesi olarak seçildi.

Isparta Eczacı Odası Olağan Seçimli Genel Kurulu hafta sonu yapıldı.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi ve Büyük Kongre Delegesi Ecz. Ramazan Ziya Örmeci, kesin olmayan seçim sonuçlarına göre tekrardan, Büyük Kongre Delegesi olarak seçildi.

Isparta Eczacı Odası Olağan Seçimli Genel Kurulu açılışında konuşan Eczacı Uğur Ziya Örmeci, şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle mesleğimizin bugünkü seviyesine ulaşmasına katkı koyan, başta  meslektaşlarımız olmak üzere, emeği geçen herkese saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Odamızda bugüne kadar görev yapmış olan, yöneticilere, delegelere, kurullar ile komisyon üyelerine ve özellikle Odamızı hiçbir zaman yalnız bırakmayan, gerek düşünceleri ve eleştirileri ile gerekse bizzat çalışmaları ile katkı sunan ve Odamızın varlık sebebi olan değerli üyelerimize sunmuş oldukları hizmetleri nedeni ile teşekkür ederim.

Isparta Eczacı Odası bugüne kadar hem duruşu ile hem de yaptığı çalışmalarla fark yaratmış bir odadır. Türk Eczacıları Birliği’nin yürüttüğü projelere ortak olan, kendisi de hem eczacılık, hem de toplum sağlığı adına yeni projeler üreten ve meslektaşlarının sorunlarını büyük bir özveriyle ulusal platformlara taşımak konusunda son derece etkin olan bu odanın bir mensubu olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Odamızı bu noktalara gelmesinde büyük emek veren çalışkan ve dinamik meslektaşlarımı işbaşında gördükçe, bunun böyle devam edeceğine ve daha ileriye taşınacağına hiç şüphem kalmıyor.

1990 yılından bu yana bendenize gerek odanın çeşitli organlarında, gerek 3 dönem oda başkanı olarak, gerekse TEB Merkez Heyeti’nde Isparta Eczacı Odası’nı temsil etme ve çalışma görevini verdiniz. Bana tevdi etmiş olduğunuz bu onurlu görevi yerine getirirken, yürüttüğüm çalışmaları; sorumluluğumun ve görevimin ağırlığını bilerek yapmaya çaba gösterdim. Kuşkusuz bu çalışmaları tek başıma değil odamızın yönetiminde, kurullarında, komisyonlarında yer alan ekip arkadaşlarımın ve siz değerli üyelerimizin özverili hizmetleri, destekleri ve verdikleri güç ile yürütmeye çalıştım.  TEB Merkez Heyeti üyeliği görevi başta siz Isparta Eczacı Odası üyesi saygıdeğer meslektaşlarımın varlığı, desteği ve faaliyetleri ile bir anlam ve güç kazanmaktadır. Bu nedenle sizlere müteşekkirim.

Şimdi müsaadenizle vermiş olduğunuz görev doğrultusunda Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’nde görev aldığım günden bu yana Birlik olarak neleri yaşama geçirdiğimizden bahsetmek istiyorum:

•          14 Mayıs Eczacılık Haftası çerçevesinde Akılcı ilaç kullanımı, bitkisel tıbbî ürünler ve hasta/ilaç güvenliğine yönelik çalışmalar yapılması.

•          İlaç firmalarının ve ilaç dağıtım depolarının ilaç alım koşullarına dair değişikliklerle ilgili İlaçta Durum Komisyonu’nu oluşturulması.

•          Sağlık hizmeti sunum kalitesini artırmak, toplum sağlığını korumak ve aynı zamanda kamusal kaynakların doğru kullanımını sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz TEBEOS ve TEBRP Programlarının kurulması ve aile Hekimlerine ulaştırılmak üzere, Türkiye genelinde tüm Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezlerine dağıtım işlemleri tamamlandı.

•          2012 yılında “Sağlıkta Değer” temalı 11’inci Türkiye Eczacılık Kongresi’nin gerçekleştirilmesi.

•          TEB-E-ON Eczacılar İçin Online Eğitim Platformu ve uzaktan eğitim modüllerinin devreye sokulması.

•          1 Şubat 2012’de Sosyal Güvenlik Kurumu ile imzalanan İlaç Alım Protokolü ile bir paradigma değişimi olan reçete başına hizmet bedelinin getirilmesi; yargı kararları ile uyumlu biçimde sıralı dağıtım uygulamasına geçilmesi; fesih işlemlerinin zorlaştırılması, 12.018 eczane ıskontodan muaf tutularak düşük cirolu eczanelerin korunması

•          Reçete başına hizmet bedelini artırmak istediğimizi ve artıracağımızı her fırsatta dile getirmiştik. Şimdi çok sıcak bir gelişme olarak, 19 Eylül 2013’te imzaladığımız Ek İlaç Alım Protokolü ile eczacılar ve eczaneler açısından elde edilen kazanımları genişlettik.

Bu Protokol ile;

a) SGK'ya %0 oranında indirim yapan yıllık 0-600.000 TL satış hasılatı aralığındaki eczanelerin baremi 700.000 TL'yi çıkartılmış, bu kademedeki eczanelere reçete başına ödenen 25 Kuruş tutarındaki hizmet bedeli de 75 Kuruşa yükseltilmiştir. Yani Kuruma % 0 iskonto yapan eczacıya reçete başına 75 Kuruş hizmet bedeli ödenecektir. Baremin 700.000’e çıkmasıyla 0 ıskonto yapan eczane sayısı 12.000’den 17.000’e yükselmiştir.

Amacımızın her zaman düşük cirolu eczanelerimizi korumak, özellikle yeni eczane açan eczacılarımızı ekonomik bakımdan rahatlatmak olduğunu ifade ediyoruz. Yeni eczane açacak olan eczacılarımızın ilk senelerinde eczaneleri yerine oturana kadar ıskonto yapmaması onları önemli ölçüde rahatlatacaktır.

b) Sıralı Dağıtım sistemine tabi reçete gruplarını genişletilmiştir. Talasemi endikasyonunda kullanılan ilaçlar, TNF alfa blokeri olarak kullanılan ilaçlar ve Majistral formül ihtiva eden reçeteler sıralı dağıtım sistemine dâhil edilmiştir.

c) Protokol'ün Ek-6 Listesiyle daha önce sadece medikal malzemeciler tarafından verilen medikal ürünler Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası’nda kaydı bulunan sözleşmeli eczanelerden de temin edilebilecektir.

d) Majistral ilaç tarifesine yönelik güncellemelerin her yıl yeniden görüşülüp değerlendirilmesi ilk kez bu protokolde yer almıştır.

e) Majistral ilaç tarifesi ve enjektör bedellerinin güncellenmesi konusunda maliyet çalışmaları yapılarak aşağıda yer alan 2 (iki) hususun “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu”na sunulması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Kurum provizyon sisteminde 2cc, 5cc ve 10cc’lik enjektör fiyatları 8 Kuruş'tan 15 Kuruş'a çıkartılması konusunda mutabakat metni imzalanmıştır.

Sonuçta bu Protokol ile eczacıya 98,5 milyon TL tutarında bir ekonomik kazanım sağlanmıştır.

•          59 yıldır esaslı bir değişikliğe uğramamış 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Kanunumuzun örgütün yıllardır dillendirdiği talepler doğrultusunda 31 Mayıs 2012’de değişmesi; nüfusa göre eczane sınırlaması getirilmesi; yardımcı eczacı ve reçete sayısına ve/veya ciroya göre ikinci bir eczacı çalıştırma zorunluluğunun getirilmesi; eczanede satılacak ürünler standartlaştırılması ve ürün skalası genişletilmesi; muvazaa ile mücadelede çok önemli bir adım atılması.

•          2 Kasım 2011’de 663 Sayılı KHK ile eczacıların kamuya alımında getirilen KPPS şartının 2012 yılında kaldırılması.

•          Devlet hastanelerinde çalışan eczacıların disiplin amirinin netleştirilmesi.

•          Şehir/Kampus hastaneleri içerisine eczane açılmasının engellenmesi.

•          Sağlık çalışanlarına/eczacılara yönelik şiddet ile ilgili raporun TBMM’ye ve Sağlık Bakanlığı’na sunulması.

•          Stok zararları ile ilgili yasal düzenleme yapılması konusunda çalışmalar yürütülmesi;

-           Kasım 2011’de çıkarılan Sağlık Uygulama Tebliği’nde ve Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’da “eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından eczane depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir” hükmünün getirilmesi.

-           14 Nisan tarihli Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de aynı hükmün yer alması

-           Haziran 2013’te Torba Yasa düzenlemesi içerisinde 1262 sayılı ve 1928 tarihli İspençiyari ve Tıbbî Müstahzarlar Kanunu’na eczane stok zararlarının telafisine ilişkin hüküm konulması için çalışmalar yapılması

•          Eczacı İnsangücü Planlaması 2023 Projesi doğrultusunda 11 Aralık 2012’de çalıştay yapılması.

•          21-22 Mart 2013’de Eczacılığın Sorunları, Çözümleri, Stratejilerimiz Çalıştayı’nın gerçekleştirilmesi.

•          29 Mayıs 2013’de Kamu Eczacıları Çalıştayı’nın gerçekleştirilmesi.

•          Eczacı Bilgi Sistemi (EBS)’nin kurulması.

•          TEB resmi iletişim kanalı Farmaınbox’ın faaliyete geçirilmesi.

•          Nöbetçi Eczane Portalı’nın yaşama geçirilmesi.

•          Sosyal Sorumluluk çerçevesinde İşitme Engelliler Federasyonu İle TEB Arasında Protokol imzalanması.

•          23-25 Mayıs 2013’te oda başkanlarına yönelik Türk Eczacıları Birliği Siyaset Akademisi’nin düzenlenmesi.

•          Türk Eczacıları Birliği İthal İlaç Temin Birimi’nin geliştirilmesi ve halkın piyasada bulunmayan ilaçlara kesintisiz ulaşımının sağlanması.

Bu 4 yılda sizlerin güveni ve desteği ile gerçekleştirdiklerimiz bunlar. Kuşkusuz kat’edilecek daha çok yol bulunuyor. Mesleğimiz ve meslektaşlarımızın geleceğine yönelik, eczacılığı geleceğe taşıyacak kısa ve orta vadeli birçok projemiz ve uzun vadede gerçekleşeceğini umduğumuz hayallerimiz var. Şu anda imkânsız hatta hayal gibi görünen fikirlerin ilerde bütün eczacıların ortak fikirleri olacağını unutmayalım.

•          Eczacılar, Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’i çıkararak 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da 6038 sayılı yasa ile yapılan değişiklikleri somutlamak; hem eczacıyı, eczacılığı ve eczane hizmetlerini tanımlayarak hem de eczacının görev, yetki ve sorumluluklarını ayrıntılı bir biçimde belirleyerek meslek hakkının alt yapısını oluşturmak.

•          Reçete başına hizmet bedelini kutu başına bir bedele çevirmek.

•          Birinci basamak sağlık hizmetlerine entegre yeni bir eczacılık modeline adım atmak.  Hastalık yönetim programları, ilaç kullanım takibi, ilaç tedavisi yönetimi gibi ilaç incelemeleri hizmetleri, sigara bırakma, obezite gibi sağlıklı yaşam önerileri hatta pek çok ülkede uygulama örnekleri ile karşılaşabildiğimiz hafif rahatsızlıklarda eczanede bakım hizmetleri sunmak. Böylelikle eczacının geleneksel rolüne bugüne kadar sistematik olarak adapte edilmemiş eczacılık işlevlerini belirli düzeylerde çeşitlendirmek ve bu hizmetlerin ücretlendirilmesini sağlamak.

•          Eczacının mesleki kazancını ilaç fiyatlarından bağımsızlaştıracak bu anlamda ekonomik olarak eczacı için bir çıkış kapısı oluşturacak diğer yandan eczacının bir sağlık profesyoneli olarak varlığını görünür kılacak gelişmiş mesleki hizmetler ve meslek hakkına dayalı bir eczacılık modelini hayata geçirmek.

•          Eczacının istihdam alanlarını genişletmek; kamuda, ilaç sanayinde ve devlet hastaneleri ile özel hastanelerde yatak sayıları ile orantılı eczacı istihdamı sağlamak.

Önümüzdeki dönem bütün bunları ete kemiğe büründürmek amacıyla vargücümüzle çalışacağımız bir dönem olacak. Ancak bunları tek başımıza yapamayız. Tüm meslektaşlarımızın bir arada, kenetlenmiş olarak çalıştığı bir mesleki dayanışma ruhuna ihtiyacımız var.

Genel Kurullarımız, odalarımızın en yetkili ve en üst kuruludur. Eczacının iradesinin tecelli ettiği birer demokrasi şöleni olan Genel Kurullar, mesleğimizi yaparken karşı karşıya geldiğimiz sorunları, zorlukları ve çözüm yollarını, vazgeçilmez bir parçası olduğumuz sağlık sisteminin sorunlarını ve çözüm yollarını en ince ayrıntısına kadar tartışacağımız ve geleceğe ilişkin projeksiyonlar çizeceğimiz, iki yıllık süre ile yol haritamızı belirlediğimiz temel zeminlerdir.

Genel Kurullar görev verdikleri, organlara hedef belirlemekte, yol göstermekte, yeni düşünceler ortaya koyarak, yararlı çalışmaların yapılmasını sağlamakta ve en önemlisi de büyük destek sunmaktadır.

Bu gün başlayıp yarın akşam sona erecek olan seçimli bir kongre gerçekleştiriyoruz. Bizler başta mensubu olduğumuz eczacılık mesleğine, mesleğimizin örgütü olan odamıza ve sağlık sistemine olumlu bir şeyler katabilme isteği ve gayreti ile çalışmalarımızı sürdürdük, bizden önce hizmet edenlerin koymuş olduğu tuğlanın üzerine bir tuğla daha koyarak yapılanları geliştirip büyütmeye çaba sarf ettik. Bundan sonra görev üstlenecek olanlarda kalan yerden devam edeceklerine inanıyorum. Şimdiye kadar bizlere destek olan tüm üyelerimize, delegelerimize, kurullarda ve komisyonlarda görev alan arkadaşlarımıza yürekten bir kez daha teşekkür ediyorum. Kongremizin mesleğimize, meslektaşlarımıza, sağlık sistemine ve ülkemize yararlı olmasını diliyorum”.

 

Bu haber 1149 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...