“Eğitimhaneden çok ticarethaneye dönmüş!”

24 Eylül 2013 15:55

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin (YBEM) düzenlediği İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Kursu’na katılan Maden Mühendisi Ahmet Yıkılmaz, kurumun eğitimi ikinci plana attığını ve tamamen ticareti düşündüklerini iddia etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında çıkarmış olduğu yasaya göre işyerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Bu belgeyi alabilmek içinse Isparta’da 2 eğitim merkezine yetki verildi. Bunlardan biri de SDÜ YBEM. Ancak bu kursa katılan Maden Mühendisi Ahmet Yılmaz, YBEM hakkında bazı iddialarda bulundu. Verilen ders programında hocaların isimlerinin belirtilmediğini ifade eden Yıkılmaz, derslere Bakanlığa bildirilen isimlerden farklı hocaların girdiğini ileri sürdü.

EĞİTİM İKİNCİ PLANA İTİLMİŞ

Maden Mühendisi Yıkılmaz’ın YBEM hakkındaki iddiaları şu şekilde: “Mevcut yasadan dolayı uzmanlık belgesini almak için Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (YBEM) ile görüştüm. 2000 TL ödedim. Bu kurslar tüm illerde verilmekte. Isparta’nın etrafındaki illerde örneğin Antalya, Konya, Burdur, Afyonkarahisar’da fiyat 1250 ile 1300 TL arasındayken SDÜ YBEM’de 2000-2400 TL arasında ücret alınmaktadır. Master öğrencilerine 1800 TL, KOSGEB ile anlaşmanız varsa 1250 TL’ye kayıt olabiliyorsunuz. KOSGEB’le bağlantınız olsa ona 5000 TL bir projenizin olması gerekir. YBEM, eğitimhaneden çok ticarethaneye dönmüş.

“900 BİN TL GİRDİ VAR AMA 9 BİN TL’Sİ

BİLE ÖĞRENCİLERE HARCANMIYOR!”

İlk gittiğimizde verilen ders programının karşısında hiçbir hocanın ismi yoktu. Çalışma Bakanlığı’na göre bu durum işyeri kapatma sebebidir. Biz 9. grup olarak başladık. Şuanda devam eden gruplarda da sorunların olduğunu biliyoruz. 15 grup varsa ortalama 2 bin TL’den hesaplandığında 25 öğrenci için 900 bin TL’lik sermaye girdisi var. Ergonomik çalışma denen bir olay var. Bunun yüzde 10’unun öğrencilere harcanması gerekir. Yüzde 10’u 90 bin TL olsa bile biz bunun 9 bin TL’sinin bile harcandığını düşünmüyoruz. Çünkü hocaların hepsi üniversiteden.

BAKANLIK BU SINIFLARA NASIL UYGUNLUK VERMİŞ?

Ayrıca hocaların isimleri programda belirtilmediği için belki bakanlığa bildirilen isimlerden farklı hocalar gelebiliyor. Örneğin Ahmet yerine derse Mehmet girebiliyor. Ya da asistanını gönderiyorlar. Bazıları kısa şortla geldiler. Bazılarını biz telefonla uyandırmak zorunda kaldık. Hafta sonu gruplarının en büyük sıkıntısı ne tuvalet bakımı, ne temizlikçi ne de yetkili vardı. Biz bu durumu 2 haftada ancak düzeltebildik. Ayrıca sınıfların fiziki şartları da yetersiz. Çalışma Bakanlığı bu sınıflara nasıl uygunluk verdi, bilmiyorum ama sınıfta mavi fonda duvar kağıdı var. Tahta aşağıda. Projeksiyonda gösterim yapıldığında tahta harfleri bölüyor ve okunamıyor. Örneğin mesleğimizle ilgili bazı alarm renkleri var. Kırmızı fonu projeksiyonda gösterdiğiniz zaman maviyle karıştığında morcivert bir görüntü alıyor.

“BAKANLIĞA ŞİKAYETTE BULUNACAĞIZ”

Bu gelen hocaların bazıları arkadaşlarımız tarafından yetersiz bulundu. Biz de yönetime dilekçe yazarak verdiğimiz ücretin 500 TL’sinin iade edilmesini istedik. Döner sermayeden ödeyemezsiniz Çalışma Bakanlığı’na şikayetimiz gizli kalmak kaydıyla hakkımızı kullanmak istediğimizi belirttik. Merkez Müdürü bize verdiği yanıtta olayı geçiştirmeye çalıştı. Biz de arkadaşlarla imza toplayarak bakanlığın teftişini yenilemesini isteyeceğiz.

EK DERS KOYULDU ANCAK KATILMAYACAĞIZ

Verilen cevapta derslerin telafi edilebileceği söylendi. Farklı hocalarla ek ders vermek istediler. Ancak biz bunu istemiyoruz. Çünkü arkadaşlarımız çalışıyorlar ve farklı yerlerden geliyorlar. Bizim beklentimiz para olarak değil hizmet olarak var. Bizim sınav, sertifika ücretleri ile Ankara’da 23 Kasım’da düzenlenecek sınava ücretsiz götürüp, getirmelerini talep ediyoruz.”

YÖNETİMİN KURSİYERLERE CEVABI

Öte yandan Maden Mühendisi Ahmet Yıkılmaz, YBEM yönetimine yazdıkları şikayet dilekçesine yönetimden yanıt geldiğini ifade etti. YBEM’in kursiyerlere verdiği cevap şu şekilde: “Dilekçenize konu olan Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi dersinin ilgili gün ve saatinde işlendiği yoklama çizelgelerinden, dersin eğiticisinin ve İSG koordinatörlüğündeki görevli personelin beyanından anlaşılmaktadır. Eğitimlerimizde görev alan eğiticilerimiz belirli unvanlara sahip, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ilgili alanda yeterli olduğunu gösteren eğitici belgesini almış Süleyman Demirel Üniversitesine mensup öğretim üyeleridir ve buna ek olarak kurumumuz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve iş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından daha önce dört kez denetimden geçmiş ve bu denetimlerin hiçbirinden olumsuz görüş almamış bir kurumdur. Ayrıca uygulanan eğitim programları başlangıcından en az üç iş günü önce İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün onayından geçmiş programlardır. Kurumumuzdan talep etmiş olduğunuz konu yönetim kurulumuzca incelenmiş ve sonuç olarak durumun kursiyerlerimizin, eğiticinin ders anlatım şeklinden ve tarzından memnuniyetsizlikleri olarak anlaşılmıştır. Talep edilen ücret iadesi ile ilgili olarak yönetim kurulumuzun nihai kararı; kurumumuzun kamuya bağlı bir eğitim kurumu olması nedeniyle işlenmiş ve eğiticisine ücret ödemesi yapılmış bir dersle ilgili yapılacak her türlü ücret iadesinin hukuki sorumluluk doğurma durumundan dolayı kursiyerlere herhangi bir ücret iadesinin yapılamayacağı ve sorunun ücret iadesi olarak çözülemeyeceği bunun yerine kursiyerlerin istedikleri eğiticiden istedikleri tarih aralığında dersin tekrar edilebileceği kararına varılmıştır.”

Bu haber 1044 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...