“Isparta esnafı adaletli”

24 Eylül 2013 15:57

23-27 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası dolayısıyla dün Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına bağlı meslek odaları Vali Vahdettin Özkan’ı ziyaret etti. Vali Özkan, özellikle Isparta’daki esnafın bu kültürü devam ettirmeleri ilimiz için büyük bir zenginlik olduğunu vurguladı.

Her yıl Eylül ayının 23’ü ile 27’si arası kutlanan Ahilik Haftası bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ahilik Haftası kutlama töreni Esnaf Odaları Birlik Başkan vekili Ahmet Tural ve Oda Başkanlarının katılımıyla dün Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni ile başladı. Törene, Vali Yardımcısı Cengiz Ata başta olmak üzere daire müdürleri de katıldı. Çelenk sunumunun ardından esnaflar hep birlikte Vali Vahdettin Özkan’ı ziyaret etti.

AHİLİK, KOMŞUSUNU RAKİP DEĞİL

KARDEŞ OLARAK GÖREN BİR OLGUDUR

Esnaf Odaları Birlik Başkan vekili Ahmet Tural, Ahiliğin kelime anlamını nasıl bir olgu olduğunu anlattı. Ahiliğin kısaca eli açık anlamına geldiğini belirten Tural, “Ülkemizde 23-27 Eylül tarihleri arasında Ahilik Haftası kutlamaları vardır. Bunun bir ayağı da 28 Eylül’de devletin üst zirvesiyle Kırşehir’de yapılıyor. İlimizde de kutlamalar başlamıştır. Ahilik Arapça’da kardeşim anlamına gelmektedir. Bir söylem de Ahiliğin aki kelimesinden geldiği söylenmekte. Aki kelimesinin anlamı da cömert, yiğit, eli açık diye söylenmektedir. Kelime anlamına baktığımızda ahiliğin yiğitlik, kardeşlik ve cömertlik olduğunu görmekteyiz. Ahilik bizim bin yıllık kültürümüzde Anadolu’da yaygınlaşıp, daha sonra Avrupa’ya da geçmiştir. Ahilik, birlik, beraberlik ve dayanışmanın bir simgesidir. Ahilik, din, ırk gözetmeksizin her toplumu kucaklayan bir olgudur. Ahilikte esnaf ve sanatkâr siftah yaptıktan sonra ikinci müşterisi geldiğinde ‘yandaki müşterim siftah yapmadı, alışverişi oradan yapın’ diyen bir olgudur. Ahilik yanındaki komşusunu rakip değil kardeş olarak gören bir topluluktur. Ahiliği yeni nesillere de aşılamaya çalışıyoruz” dedi.

YAŞAM KALİTEMİZİ ORTAYA

KOYACAK GÜZEL BİR GELENEK

Öte yandan Vali Vahdettin Özkan, Ahilik kültürü ve geleneğinin tarihimizin, kültürümüzün Türk örf ve adetinin aynı zamanda sürdürülebilir bir yaşam kalitesini ortaya koyacak nitelikte bir güzel bir gelenek olduğunu söyledi. Günümüzün modern toplumlarında özellikle hepimizin üretmiş olduğu mal ve hizmetlerin bulunduğunu bu mal ve hizmetlerin standartlara uygun bir şekilde topluma sunulması çok öncelenen bir konu olduğunu ifade eden Vali Özkan, “Modern toplumun son zamanlarda ortaya koymuş olduğu tüketici hakları, malların belli bir niteliğe haiz olmak suretiyle sunumu ve bunun gibi üretici hakları hep o günün şartlarında ahilik kültürü ve geleneği içinde bin yıl önce modern dünya bunu bulmamışken, Türk toplumu bunu bulmuş, tarif etmiş ve meslek mensupları tarafından da icra edilmiştir. Bu bizim tarih, kültür ve ekonomik hayattaki zenginliğimizin ifadesidir.

ESNAFIN ADALET ANLAYIŞI VAR

Özelikle Isparta’daki esnafımızın ve sanat dallarıyla uğraşan vatandaşlarımızın halen bu kültürü devam ettirmeleri bizim için büyük bir zenginlik. Bunun hem bir kardeşlik, hem paylaşım hem de fedakarlık olduğunu biliyoruz. Bu kültürün içinde esnafımızın yaşadığı adalet anlayışı var. Bazen öyle bir adalet anlayışı gelişiyor ki, yanındaki arkadaşının kazancını kendi kazancına tercih etme noktasına gelebiliyor. Ama bu ince bir noktadır ki, hiçbir zaman tembellik veya bir miskinlik değil sürekli gelişim ve paylaşımcı olduğuna vurgu yapmak istiyorum. Ahilik kültürünün gelecek nesillere aktarılması çok önemli. Isparta’da bu duyarlılıktan dolayı ayrıca mutlu oldum” şeklinde konuştu. Ahilik Haftası düzenlenen çeşitli etkinliklerle hafta boyunca devam edecek.

Bu haber 726 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...