“Dil ve tarih uğrunda çalışmaya mecburuz”

27 Eylül 2013 15:10

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, Türk Dil Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Şenol’un mesajı şöyle: “Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil bilinçle işlensin.

Milli bilincin ayakta kalabilmesi ve uyanık bulunması için dil ve tarih uğrunda çalışmaya mecburuz.

Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” ( Mustafa Kemal ATATÜRK )

Osmanlı döneminde Türk dili Arapça ve Farsçanın etkisinde kalmıştı.

Atatürk; milletlerin doğuşu, sürekliliği, bağımsızlığı ve yükselişi ile dil arasındaki bağı çok iyi gördüğü için; tarih konusunda olduğu gibi dil konusuna da büyük önem vermiştir. Dili, siyasal bağımsızlığın bir parçası sayan Büyük Önder, Türk Dilinin kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için bütün devlet kuruluşlarının dikkatli ve ilgili olmasını istemiştir.

Milli kültürün geliştirilmesi için milleti oluşturan kişiler arasında konuşulan dilin; sade, anlaşılır ve zengin olması gerektiğine inanan ATATÜRK, Türk Dilinin yabancı sözcük ve kuralların istilasından kurtarılıp milli ve çağdaş bir dil haline getirilmesi amacıyla 12 Temmuz 1932 yılında Türk Dili Tetkik Cemiyetini (Türk Dil Kurumu) kurmuştur. Cemiyetin kuruluşuyla birlikte çalışmalara hızla devam edilmiş; 26 Eylül-5 Ekim 1932 tarihleri arasında İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda 1. Türk dili Kurultayı toplanmıştır. Kurultaya çok sayıda bilim adamı, yazar, öğretmen, gazeteci, sanatçı ve devlet adamı katılmış ATATÜRK Kurultayı başından sonuna kadar izlemiştir.

Türk Dil Kurumu kurulurken;

1-     Türk dilini yabancı dillerin etkisinden kurtarmak,

2-     Türk dilinin kökenini araştırmak,

3-     Türkçeyi zenginleştirmek ve bilim dili haline getirmek amaçlanmıştır.

Türk Dil Kurumu halk dilindeki sözcükleri toplayarak derlemeler meydana

getirdi. Türkçe sözlük hazırladı.

Dil insanları; tarihi ve kültürel bağlarla bir araya getiren insan ve dünya arasında bir köprüdür. Ülkenin kültür birliğini sağlayan milli karakter ve kimliğinin temelini oluşturan o toplumun dilidir. Dilimizi geliştirerek korumak, millet olarak geleceğimizi de güvence altına almak demektir. Dilimiz bizi bir arada tutan ortak değerler etrafında bütünleşmemizi sağlayan unsurların başında yer almaktadır.

Türkçemizin anlamını bozacak, özelliğini kaybedecek kelimelerin kullanılması zaman içerisinde dilimizin değişime uğrayarak yozlaşmasına yol açmaktadır.

Şehirlerimizin halka açık olan alanlarda yabancı dilde isimlerin kullanılıyor olması yadırganmalı ve kullanılmasının önüne geçilmelidir. Toplum bu konuda başta eğitimcilerimiz olmak üzere her bireyin sorumluluğu olmalı ve Türkçeye sahip çıkarak doğru şekilde kullanılması, tarihimizi, aklımızı ve benliğimizi bünyesinde barındıran dilimizin korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz.

“Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri de dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz.” (1931 Mustafa Kemal ATATÜRK)

Bu duygu ve düşüncelerle Türk Dil Bayramını kutluyor, Türkçenin her alanda en çok kullanılan dil olmasını diliyorum”.

 

Bu haber 1250 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...