Engellileri anlamak için Fati ile yürüdüler

27 Eylül 2013 15:25

Türkiye Beyazay Derneği tarafından organize edilen ve aynı saatte tüm Türkiye’de gerçekleştirilen “Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak İçin Fati ile Birlikte Yürüyoruz Yürüyüş Etkinliği” Isparta’da düzenlendi. Yürüyüşe katılım geniş oldu.

Isparta, dün engellilerle birlikte yaşama kültürünü artırmak için yürüdü. Türkiye Beyazay Derneği Şube Başkanı Ahmet Aydemir, tarafından organize edilen yürüyüşe katılım geniş oldu. Endüstri Meslek Lisesi önünden başlayan yürüyüş Valilik önünde son buldu. Burada günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Aydemir, yapılan bir anketin sonucu açıkladı.

YÜZDE 31,6’SI ENGELLİLERLE İLGİLİ BİR ŞEY MERAK ETMİYOR

Engellilerle birlikte yaşama kültürü konusunda durum tespiti yapmak amacıyla GENAR Araştırma Şirketine bir kamuoyu araştırması yaptırıldığını ve 2141 denek üzerinde yapılan bu araştırmada çok farklı sonuçlarla karşılaşıldığını belirten Aydemir, “Bu sonuçlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz; ‘Engelliler ile ilgili en çok merak ettiğiniz nedir?’ sorusuna deneklerin yüzde 31,6’sı ‘merak ettiğim bir şey yok’ cevabını verdi. Yüzde 10’u ‘Günlük yaşantılarının ve hayat tarzlarının nasıl olduğunu merak ediyorum’ dedi. Yüzde 4,3’ü ‘Ulaşım sıkıntılarını, ihtiyaçlarını ve toplu taşımaya nasıl binip indiklerini merak ediyorum’ yanıtını verdi. Yine 3,8’i ‘Çektikleri zorlukları, psikolojik sıkıntıları merak ediyorum’ derken yüzde 3,7’si ‘Yaşamlarını nasıl sürdürdüklerini, hayatla mücadelelerini merak ediyorum’ dedi. Yüzde 2,1’i ‘Engellilere nasıl yardımcı olabiliriz onu merak ediyorum’ derken yüzde 14,2’si cevap vermedi. Yüzde 5,5’i ise fikri olmadığını beyan etti. Ülke genelinde yapılan bu araştırma gösteriyor ki; Engellileri yeterince tanımıyoruz, tanımadığımız için anlamıyor, anlamadığımız için iletişime geçemiyor, iletişime geçemediğimiz için de onları hayatın yeterince çekemiyoruz!” dedi.

SEVİNDİRİCİ GELİŞME YÜZDE 58,1’İ ENGELLİLERLE

NASIL İLETİŞİME GEÇİLECEĞİNİ ÖĞRENMEK İSTİYOR

Öte yandan bütün bu ihmaller sonucu, maalesef engelli bireylerin yeteneklerinden ve potansiyellerinden istifade edemediğimizi açıklayan Aydemir, şöyle devam etti; “Bu araştırmada sevindirici sonuçlar da karşımıza çıktı. Bu sonuçlardan bazılarını da sizlerle paylaşmak istiyoruz; deneklere yine ‘Engellilerle nasıl iletişim kurulabileceğini öğrenmek ister misiniz?’ sorumuza aldığımız cevap ise yüzde 58,1 oranında ‘evet’ oldu.

BİRLİKTE YÜRÜYORUZ KAMPANYASI BAŞLATTIK

Elimizdeki bu bilimsel veriler ışığında, Türkiye Beyazay derneği olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile engellilerle birlikte yaşama kültürünü artırmak amacıyla FATİ isimli görme engelli bir karakterin tanıtım yüzü olduğu ‘Birlikte yürüyoruz’ isimli bir kampanya başlatmış bulunuyoruz. Ülke genelinde yüzde 5’lik bir değişim hedefiyle yola çıkılan kampanya kapsamında, Türkiye’nin demografik yapısını yansıtan İstanbul Başakşehir, Esenler ve Üsküdar İlçeleri pilot ilçeler olarak seçilmiştir. Bu yürüyüş ile de ülke genelindeki faaliyetlerimize başlamış bulunuyoruz.

FAALİYET ALANI GENİŞLETİLECEK

Bundan sonraki faaliyetlerimiz ‘Fati Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak İçin Türkiye ile Buluşuyor’ ve ‘Fati Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak İçin Dünya ile Buluşuyor’ olacak. Kampanya süresince 576 konferans, 4230 saat eğitim, 12 yarışma, tiyatro gösterileri, yaz kampları, materyal dağıtımı, çizgi film gösterimi, belgesel, sinema filmi ve yurtdışı etkinlikleri gibi faaliyetler yapacağız. Kampanya kapsamında rol model olarak oluşturulan Fati karakterimizin, engellilerle birlikte yaşama kültürünü artırmak konusunda çok önemli bir rol oynayacağına inancımız tamdır.”

Bu haber 822 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...