MEB okul sütüne anlık takip getiriyor

28 Eylül 2013 13:10

Bakanlık, eğitim öğretim yılının ikinci yarısında dağıtılacak okul sütüne ilişkin işlemlerin sağlıklı yürümesi ve takibi için Okul Sütü Modülü hazırladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), hazırladağı Okul Sütü Modülü'yle, okullarda bozuk süt olup olmadığını, öğrencilerde oluşabilecek alerjik reaksiyonları, okullardaki süt tüketimini, velisi tarafından süt içme izni alan öğrencileri takip edilebilecek, gerekli tedbirleri alabilecek.

Okul Sütü Programı, MEB, Sağlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde geçen sene başlatıldı. Bu sene için yayımlanan uygulama tebliğine göre, ülke genelinde resmi, özel anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci yarısından itibaren başlayacak.

Velilerden ve kamuoyundan bağımsız anaokullarının program kapsamına alınması talebi doğrultusunda ise bu seneki uygulamada bağımsız anaokullarına da okul sütü dağıtımı yapılacak. Özel öğretim kurumları, programa eşdeğer süt veya süt ürünleri tüketilmesini sağlamaları halinde, velinin isteği esas alınarak kurum yönetiminin kararı doğrultusunda program kapsamı dışında tutulacak.

Programa yönelik teknik hazırlıklar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde sürdürülüyor.

Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri süt içilecek

Program, iki eğitim öğretim yılı süresince, haftada 3üç gün yeniden uygulanacak. Okul sütü, bu yıl ikinci dönemin başı itibarıyla haftada üç gün, pazartesi, çarşamba, cuma günleri dağıtılacak.

MEB, mayıs ayı itibarıyla 81 il valiliğinden velisi tarafından süt içme izni olan öğrenci sayılarının e-okul sistemine işlenmesini talep etti. Süt miktarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildirilmesi nedeniyle izin formlarının doldurulmasının ve tespitinin netleşmesi gerekiyor. Veliler, halen e-okul üzerinden ulaşabilecekleri formu doldurarak, çocuklarının süt içmesini istediğini veya istemediğini okula bildirecekler.

Modüle, e-okul üzerinden ulaşılabilecek

Bakanlık, Okul Sütü Programı'na ilişkin işlemlerin sağlıklı yürütülmesi için Okul Sütü Modülü hazırladı. Modül sayesinde, süt dağıtılan okullar anlık takip altına alınabilecek. Süt içen çocuklarda oluşabilecek alerjik reaksiyonlar, okullara dağıtılan süt miktarı, kaç velinin çocuğunun süt içmesi için izin verip vermediği gibi konular da bu modül üzerinden takip edilebilecek, gerekli tedbirler kolaylıkla alınabilecek.

Modüle, e-okul üzerinden ulaşılabilecek. Konuyla ilgili okul müdürlerine sisteme veri grişinin nasıl yapılacağına ilişkin konular anlatılacak. Bu sistem üzerinden özellikle süt tüketimine ilişkin elde edilen veriler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile de paylaşılacak.

Sınıf öğretmeni sorunu bildirecek

Bakanlık okul sütü rehberi de hazırladı. Programın iyi bir şekilde yürütülmesine ilişkin bilgilerin yer aldığı rehbere göre, il okul sütü komisyonları ile okullarda kabul komisyonları oluşturulacak. Bu komisyonların çalışmalarına ilişkin bilgiler de rehberde yer alacak.

Süt dağıtımının ardından oluşabilecek her türlü olumsuzluk sınıf öğretmeni tarafından doldurulacak form ile bildirilecek. Sorun olduğu düşünülen sütler o sınıfta dağıtılmayacak ve sütün diğer partilerinin de dağıtımı durdurulacak. Bakanlık, analiz raporunun çıkmasını beklemeden süt dağıtımını sonlandıracak.

Programın iletişim faaliyetleri kapsamında ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca süt içmenin faydalarını anlatan kamu spotları hazırlanacak.

Sağlık Bakanlığı ile de ortak çalışma yürütecek MEB, süt içmeye başlayan çocuğu takibe alarak, gelişimi izleyecek. Ayrıca öğrencilerin gelişim formu da hazırlanacak.

Her okulun süt içme saati olacak

Okullarda süt içme zamanı yönetimce belirlenecek ve süt içme aralığı diye bir zaman oluşturulacak. Süt içme saati öğretmenlerin gözetiminde gerçekleştirilecek, sütün öğrenciler tarafından eve götürülmesine izin verilmeyecek.

Geçen yılki verilere dayalı olarak ortalama en az 30 bin kurum ve 6 milyon öğrencinin okul sütü programından yararlanacağı öngörülüyor.

 

Bu haber 778 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...