Türk ve Akraba Topluluklar Zootekni Kongresi Başladı

11 Eylül 2012 18:14

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Isparta Zootekni Derneği işbirliğiyle alanda çalışan bilim adamlarını biraraya getirme ve kaynaştırma amacıyla düzenlenen “Türk ve Akraba Topluluklar Zootekni Kongresi” başladı.

Kongrenin açılışı, Zootekni biliminin dallarını oluşturan Hayvan Yetiştirme ve Islahı, Yemler ve Hayvan Besleme, Biyometri ve Genetik anabilim dallarında çalışan araştırmacılar ve saha elemanlarının, Moğolistan Mon-Yak Wool kooperatifi temsilcilerinin ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren firmaların katılımıyla Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hikmet Orhan, “Zootekni alanında bir ilk olan Türk ve Akraba Topluluklar Zootekni bilim insanlarını Üniversitemizde buluşturmanın sevincini yaşıyoruz. Kongremizde 11 ülkeden biyometri ve genetik, hayvan yetiştirme ve ıslahı, hayvan besleme anabilim dallarında çalışan 290 bilim insanının hazırladığı 76’sı sözlü, toplam 150 bildiri sunulmuştur. Kongrenin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek kongrenin verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Tarımın, uluslararası gelişim şartlarına bakılmaksızın ekonominin sağlıklı bir şekilde dönmesini sağlayan sanayi ve teknolojinin doğrudan ya da dolaylı ham maddesi olduğunu söyleyen Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turhan Toker ise şunları kaydetti: “Bilim ve teknolojiyle yoğrulmuş tarım, şüphesiz ki kalkınmanın itici bir gücüdür. Hayvancılık da tarımın, dolayısıyla ülkenin vazgeçilmez gıda kaynağıdır. Son yıllarda yaşanan iklimsel değişiklikler ve göçler, hayvancılığı olumsuz etkilemiştir. Sonuç olarak bu sektördeki arz talep dengesinin sağlanması için çeşitli toplantılar, kongreler düzenlenmektedir. Burada sunulan bilimsel katkılar ile hayvancılığa güncel çözüm önerileri getirilmeye çalışılacaktır.” 

Son zamanlarda bitkisel ve hayvansal üretimde büyük ivmeler kazanan Isparta’nın kiraz, elma ve gül yetiştiriciliğinde Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, kurum olarak çiftçilerin isteklerine cevap vermeye; Isparta’nın bitkisel ve hayvansal üretim alanında ihtiyacı olan her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Kongrelerin bilim dünyasındaki yenilikleri ve gelişmeleri içine alan bilimsel paylaşımın etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceği dinamik ortamlar olduğunu ifade eden SDÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman ise, bu tür organizasyonların bilimsel paylaşımlarla sınırlı kalmayıp akademisyenlerin yanı sıra sektör çalışanlarının da bir araya gelmesine imkan tanıdığını belirtti. Hayvancılık sektörünün geçmişten günümüze kadar geçen süreçte her zaman önemli bir yere sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Akman, “Uluslararası niteliğinin yanı sıra birbirinden nitelikli bildirilerin de sunulacağı kongrenin verimli geçmesini ve Zootekni alanına önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum” diye konuştu.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt ise, bilimsel paylaşımların yapıldığı kongrelerde aynı zamanda yeni bilimsel çalışmaların hazırlıklarının da yapıldığını ve insanların fikir alış- verişinde bulunduğunu belirterek ilk kez Türk ve akraba topluluklarını bir araya getiren bir organizasyon olma özelliğine sahip Zootekni Kongresi’nin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek kongrenin verimli geçmesini diledi.

Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Akbulut, genel bir bildiri sundu.

 

Bu haber 782 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...