Gül yağı desteği yüzde 103 artırıldı

28 Eylül 2013 13:26

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Isparta’nın spesifik ürünü olan Gül Yağı’na yapılan desteğin artırıldığını müjdeledi. Şölen, gül yağına yıllık 6,90-TL Mazot-Gübre Desteği verilirken bunun yüzde 102,9 arttırılarak 14 TL’ye çıkarıldığını duyurdu. Yani bundan sonra Yağlık Gül Bitkisi üreticisi bir dekardan yaklaşık 7.10 TL daha fazla destek alacak.

Isparta ekonomisine en çok katkı sağlayan ürünlerden biri olan güle statü değişikliği bekleniyordu ancak destek müjdesi geldi. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, sıvı altın olarak nitelendirilen gül yağına verilen desteğin bu yıldan geçerli olmak üzere yüzde 103 artırıldığını duyurdu.

15 MİLYON DOLAR DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLIYOR

Gülden elde edilen yağ, konkret, su gibi ürünler sayesinde Isparta’ya yıllık 15 milyon Dolar gibi döviz girdisi sağlandığını ifade eden Şölen, “Bölgemizin spesifik ürünü olan Yağlık Gül Bitkisi (Rosedamascena), İlimiz genelinde kozmetik sanayinin önemli bir hammaddesi olan gül yağı ihtiyacının karşılanması amacıyla üretimi yapılmaktadır. Mayıs ayı ortasından başlayıp Haziran ayı sonuna kadar devam eden 40 günlük kampanya döneminde yaklaşık2200 hektaralanda tesis edilmiş gül bahçelerimizden 10 bin aile tarafından toplanan 7 bin ton gül çiçeğinden her yıl değişmekle beraber ortalama 1.5 ton kadar gülyağı, 4 ton kadar da konkret üretimi gerçekleşmektedir. ‘’Sıvı altın’’ olarak tabir edilen bu ürünlerden İlimiz ekonomisine her yıl ortalama 15 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır” dedi.

ÜRETİCİ DEKAR BAŞINA 7,10 TL DAHA FAZLA ALACAK

Verilen destekle birlikte üreticinin dekar başına 7 TL daha fazla destek alacağını dile getiren Şölen, “Bölgemizde yetişen (Isparta, Burdur, Afyon, Denizli illeri)  T.C. Türk Patent Enstitüsü tarafından da 01.12.2005 tarih ve 83 numara ile tescili yapılmış olan Rosadamascena’dan (Isparta Gülü) elde edilen ve dünya piyasalarında ‘’Türk Gül Yağı’’ olarak tanınan bu ürün dünya Gül Yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılamaktadır. Bu itibarla İlimizde çok yıllık olarak yetiştirilen Yağlık Gül bitkisine 6,90-TL Mazot-Gübre Desteği verilmekte iken bu miktar 2013 yılından itibaren %102,9 arttırılarak 14,00-TL’ye çıkarıldı. Yani bundan sonra Yağlık Gül Bitkisi üreticisi bir dekardan yaklaşık 7.10 TL daha fazla destek alacaktır. Yapılan bu değişiklik yağlık gül bitkisi üretiminin sürdürülebilmesine de katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

DESTEKTEN FAYDALANMAK İSTEYEN ÜRETİCİLER DİKKAT!

Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin 31 Aralık 2013 günü mesai bitimine kadar İlçe Müdürlüklerine, merkez ilçede ise İl Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekiyor.

Bu haber 703 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...