Şed Kuşatma töreni Senirkent’te yapıldı

30 Eylül 2013 15:18

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında her yıl geleneksel olarak düzenlenen Şed Kuşatma töreni bu yıl Senirkent’te gerçekleştirildi. Törende konuşan Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, ahilik ruhunun toplumda yaşaması konusunda herkesi birlik ve beraberlik içerisinde olmaya davet etti.

Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı ahilik, bu yılda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinliklerin son gününde kalfalıktan ustalığa geçişi simgeleyen Şed Kuşatma töreni yapıldı. Senirkent’te yapılan törene protokol ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Törende bir konuşma yapan Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, ahiliğin toplumdaki dayanışmayı ve esnafın uyması gereken temel prensipleri yerleştirmede çok ciddi hizmetlere vesile olduğunu söyledi.

Başkan Tural konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Bu toplumumuzdaki dayanışmayı, esnafımızın uyması gereken temel prensipleri, ticaret ahlakını, sanatkârlığın ruhunu yerleştirme anlamında çok ciddi hizmetlere vesile oluyor. Gün geçtikçe ahilikle ilgili ilkeler toplumda daha çok konuşuluyor. Sanatkar, usta, çırak bu ilkeleri daha fazla duymaya başlıyor. Bu bizim açımızdan sevindiricidir.

Şimdi ekonominin şartları değişti,  üretim ölçekleri büyüdü. Eskiden sadece kendine sokağına mal satan esnaf vardı. Şimdi ise esnaf sanayici bütün dünyaya mal satıyor. Eskiden sanayi diye bir şey yoktu. O dönemde kentle ilgili ihtiyaçların karşılanması nedeniyle daha dar ölçekliydi. Ancak şimdi ise ticaret çok genişledi ve büyüdü. Ticarette değil şehir, ülkeler arası sınır bile kalktı. Böyle olunca sınırların kalktığı bu dönemde Ahi-Evran ilkelerine dünyada ne kadar ihtiyaç olduğunu siz tasavvur edin.

Üretilen malların kalitesi ve sağlıklı olması çok önemlidir. Bununda denetimini sağlayacak bir hukuk düzeni vardır. Ama esas denetim sanayicinin esnafın ruhundaki inancın yaptığı denetimdir. Ahilikte bunun sağlandığı bir yöntemdir.

Ahilik sadece ticari faaliyetleri düzenleyen bir şey değildir. Sosyal, askeri ve kamu düzeni ile ilgili boyutları da var. Her şeyden önce ahilik bir gönül, ruh hareketidir. Ahilik hem esnafın hakkını koruyor, hem de vatandaşın hakkını koruyor. Sosyal boyutu olan bir teşkilattır. Kamu düzeni bozulduğu zaman devlet adına kamu düzenini sağlayan fonksiyonları da vardır.

Bu duygu ve düşüncelerle esnafımızın, sanatkarımızın, tüccarımızın Ahilik haftasını tebrik ediyorum. Ahiliğin ruhunun, ilkelerinin esnaf ve toplumumuzda yaşaması konusunda hep beraber bir şeyler yapmaya herkesi davet ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

Başkan Tural’ın konuşmasının ardından kalfalıktan ustalığa geçişi sağlayan şed kuşatma töreni yapıldı.

 

Bu haber 606 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...