Baro´dan Parmak İzi Tepkisi

30 Eylül 2013 15:20

SGK’nın usulsüz sağlık hizmetinin önüne geçme gerekçesiyle başlattığı parmak izi yada avuç içi izi ile muayene yöntemine Isparta Baro’sundan da tepki geldi.

Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, bazı sağlık kuruluşlarında, parmak iziyle yapılmaya başlanan tedavinin yasal olmadığını, kimsenin parmak izi vermek zorunda olmadığını söyledi.

Parmak izi vermeyen kişilerin tedavi edilmemesinin ise, büyük bir suç olduğunu kaydeden Baro Başkanı Gökmenoğlu “"Parmak izi" uygulaması, kamusal alanda da olsa özel hayatın gizliliği kapsamında ele alınmak zorundadır. Bu yönüyle özel hayatın gizliliği ve kişisel bilgilerin korunması ile ilgili düzenlemeleri açıkça ihlal etmektedir.

Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarında işaret edilen "sınırlamanın meşru bir amaç için yapılması, müdahalenin demokratik toplumda gerekli olması, orantılı olması, müdahaleyi gerekli kılmak için gösterilen gerekçenin uygun ve elverişli olması" ölçütlerine de aykırıdır.

Hukuka açıkça aykırı "parmak izi" uygulamasına derhal son verilmesi ve/veya hiç başlanmaması, bu uygulama nedeniyle elde edilmiş olan parmak izlerinin de imha edilmesi gerekmektedir” dedi.

 

Bu haber 634 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...