En hızlı CHP, en suskun AKP

1 Ekim 2013 18:28

2014 yerel seçimlerine 6 ay gibi kısa bir süre kala, siyasi partiler de yavaş yavaş adaylarını belirlemeye başladı. CHP neredeyse tüm ilçeler ve beldelerde adaylarını belirlemişken MHP ortada gidiyor. AKP’de ise aday adaylığı süreci daha yeni başladı.

30 Mart 2014’te yapılması planlanan yerel seçimler için Isparta’da siyaset kızışmaya başladı. Özellikle CHP, MHP ve AKP’nin doğru ya da yanlış stratejileri Belediye Başkanını belirleyen en önemli neden olacak. Seçim sürecini en hızlı götüren parti konumunda olan CHP, bu seçimde oldukça iddialı. Hatta partili yetkililer bu dönemin CHP için dönüm noktası olacağını bildiriyor. Bu anlamda CHP çoğu yerde adaylarını belirlemiş durumda. MHP, seçim sürecini sindirerek götürüyor. Partiye birçok aday başvurusu olmasına rağmen resmi açıklama sadece 3 yerden geldi. Bu anlamda MHP seçim sürecini ortada götüren parti konumunda.  AKP’de ise adaylık süreci daha yeni başladı. Seçimde adayları en çok merak edilen parti yine AKP.

GÜNAYDIN 3. DÖNEMİ İSTİYOR

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) mevcut Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’la yola devam dedi. Günaydın’ın tekrar adaylığını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 30 Ağustos programında açıklamıştı. Günaydın, Kurban Bayramı’ndan sonra yavaş yavaş seçim atmosferine girecek ve siyaset sahnesine inecek. 1999-2004 arası belediye başkanlığı yapan Günaydın, bir dönem aradan sonra 2009 yılında tekrar seçilmişti. 2014 seçimlerinde Günaydın tekrar seçilirse Isparta Belediye Başkanlığında 3. dönemi olacak. MHP’de adaylık genel merkez tarafından belirlendi.

ÇAKMAKÇI EMEKLİYE AYRILIP MESAİSİNİ ISPARTA İÇİN HARCAYACAK

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) 2014 yerel seçimlerine güçlü hazırlanan diğer bir parti. SDÜ’nün eski Rektörü Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı’yı aday gösteren CHP, yerel seçimleri kazanmak istiyor. Prof. Dr. Çakmakçı’da bu ciddiyet içerisinde YSK’nın memurlar için belirlediği adaylık takvimini beklemeyerek, emeklilik dilekçesini verdi. Bugün itibariyle memurluk görevinden emekliye ayrılan Çakmakçı’nın Perşembe günü Isparta’ya gelerek seçim çalışmalarına aktif olarak başlaması bekleniyor. Çakmakçı’nın siyasetteki ilk toplantısını basın mensuplarıyla yapacağı öğrenildi. CHP’de adaylık il örgütünün genel merkeze tavsiyesi üzerine belirlendi.

GÖZLER AK PARTİ’DE

2009 yerel seçimlerini kaybeden ve Isparta’da büyük bir şok yaşayan Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) 2014 seçimlerini kazanmak istiyor. Bu nedenle sessiz ve derinden ilerleyen Ak Parti’de adaylık başvuruları 1 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Adaylık sürecinde AK Parti, Isparta’da, Türkiye’nin iktidar partisi olması nedeniyle bu gücünü kullanmak istiyor. Ak Parti’de Isparta Belediye Başkanlığı için 50’ye yakın aday adayı beklenirken şuanda kadar ‘ben aday adayı olacağım’ diyen birisi çıkmadı. Ancak kamuoyunda dillendirilen bazı isimler var. Bu isimler; Altan Raşit Civan, Bahattin Şenol, Tahir Alan, Suat Kolukırık, Mustafa Derin, Nuri Uzaktaş, Mehmet Uğur Gökgöz. Belediye Başkanlığı için Isparta’da geçecek çetin yarışın bir benzeri de Ak Parti’de adaylık için olacak. AK Parti, Isparta Belediye Başkanlığı için en güçlü 3 partiden bir tanesi. Ak Parti’de adaylar genel merkez nezdinde belirleniyor. Bu da aday adayları açısından genel merkez nezdinde kim daha etkiliyse o aday olur görüşünü getiriyor. Ancak AK Parti genel merkezi aday belirleme sürecine çoktan başladı. Genel Merkez Isparta’da adaylık için birkaç anket yaptırarak, nabız yokladı. Bu anketlerine de devam ediyor. AK Parti’nin adayının Kasım ayında açıklanması bekleniyor. 

SP YENİ BİR SİMAYI SİYASETE KAZANDIRDI

Rahmetli Başbakan Necmettin Erbakan’ın Milli Görüş anlayışını devam ettiren Saadet Partisi(SP) Isparta’da zoru başarmak istiyor. Bu amaçla siyasete yeni bir sima kazandırdılar. SP Isparta Belediye Başkanlığı için İç Mimar Süleyman Çakan’ı aday gösterdi. ‘En güzel aday bizim adayımız’ sloganı ile bu yarışta ciddi bir rakip olduklarını belirten SP, seçim çalışmalarına çoktan başladı. SP, il merkezinin dışında ilçe ve beldelere de giderek, oy istiyor. Son yapılan seçimlere bakıldığında SP’nin Isparta’daki oy oranının düşük olduğu görülüyor. Ancak SP bunu gösterdikleri adayla değiştirmeyi planlıyor. SP’nin adayı il örgütü tarafından belirlenip Genel Başkan Prof. Dr. Mustafa Kamalak tarafından açıklandı. SP, adayını açıklayan Isparta’daki ilk parti.

DP’DEN SÜRPRİZ BİR ADAY GELEBİLİR

Demokrat Parti(DP) kalesi Isparta’da 2014 yerel seçimleri boş geçmek istemiyor. Bu yüzden aday belirleme sürecini yoğun bir şekilde sürdüren DP’nin sürpriz bir aday çıkartabileceği belirtiliyor. DP aday çıkartırsa bu adayını Kurban Bayramı’ndan sonra açıklayacak. Yine son seçimlere bakıldığında DP’nin Isparta’daki oy oranı düşük görünüyor. Ancak DP’de bunu Isparta halkının benimsediği sürpriz bir adayla değiştirmek istiyor.

CHP’NİN ADAYLARI

Isparta Belediye Başkan adayı: Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı

Gönen: Hüseyin Kaya

Güneykent: Avukat Eyüp Ersoy

Keçiborlu: Turgut Soykan

Senir: Durmuş Duran

Aksu: Ali Kaya

Yenişarbademli: Mustafa Erdem

Sütçüler:  Mehmet Sarışahin

Uluborlu: Hüseyin Yetkin

Atabey: Zübeyde Silleli başvuru yaptı.

MHP’NİN ADAYLARI

Isparta Belediye Başkan adayı: Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın

Gönen: Mete Elçim

Sarıidris: Ramazan Pala

Bu haber 896 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...