“Bilinçsiz ilaç tüketimi hem sağlığı hem çevreye zarar veriyor”

11 Eylül 2012 18:22

Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Gökhan Civelekoğlu, bilinçsiz ilaç tüketiminin insan sağlığına zarar verdiği kadar çevreye de geri dönülmez zararlar verdiğini söyledi.

 Yapılan bilimsel çalışmaların, ilaç tüketiminden kaynaklanan çevre kirliliğinin ürkütücü boyutlara ulaştığını gösterdiğini belirten Doç.Dr. Civelekoğlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “ABD'de yapılan çalışmalarda kullanılan ilaçlardaki kimyasal maddelerin çevreye karışması sonucu timsahlarda, kurbağalarda denizden beslenen martılarda cinsiyet tersimleri, yumurta bırakan canlılarda yumurta azalması gibi doğurganlığı etkileyen bir çok faktörler ortaya çıktığı görüldü" dedi.

İlaçların içerisinde yer alan bu kimyasal maddelerin çevreye karışmasını önlemenin yani arıtmanın klasik arıtma yöntemleriyle mümkün olmadığını kaydeden Doç.Dr.Civelekoğlu, "Bu ilaçların etken maddelerini bugünkü arıtma yöntemleriyle maalesef arıtamıyoruz. Bu anlamada ileri teknolojiler gerekiyor. Çok ciddi yatırımlar gerekiyor" diye konuştu.

Bilinçsiz ilaç tüketiminden kaynaklanan çevre kirliliğini azaltmak için doktor kontrolünde ilaç kullanmanın ve bilimsel çalışmaların önemine dikkat çeken Doç.Dr. Civelekoğlu, bu nedenle SDÜ Çevre Mühendisliği Bölümü olarak bir TUBİTAK projesi geliştirdiklerini açıkladı.

Bu amaç doğrultusunda Isparta merkezde kullanılan ilaç haritasını çıkarmak istediklerini belirten Doç.Dr. Civelekoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk başta Isparta'da en çok tüketilen ilaçları sıralayacağız. 50-60 civarında ilaç olacak. Bu ilaçları belirledikten sonra etken maddelerini tespit edip bunların özelliklerini, vücuttan atılma hızlarını Avrupa İlaç Birliği'nin tespit etiği yöntemle bulmaya çalışacağız. Bu ilaçların Isparta'da çevreye zarar vermesini önlemek adına bilinçli şekilde tüketilmesini amaçlıyoruz" dedi.

 

Bu haber 2103 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...