“Türkiye birliğini korumadan demokrasisini pekiştiremez”

3 Ekim 2013 15:52

Türkocakları Isparta Şubesi Başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit, önceki gün kamuoyuna açıklanan Demokratikleşme Paketi’ni eleştirdi. Başyiğit; “Birliğe halel getirecek tasarıların, millî iradenin tecelligâhı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmeyeceğine inanmak istiyoruz” dedi.

Başyiğit’in açıklaması şöyle: “Demokratikleşme paketi adı altında kamuoyuna açıklanan, uzun zamandır içeriğine dair spekülasyonlara şahit olduğumuz düzenlemelerin demokratik beklentilerin hayli gerisine düştüğünü ve  millî birliğimizi yakından ilgilendiren önemli konularda ciddi kaygılar uyandırdığını görüyoruz.

Demokrasimizin ihtiyaç duyduğu güçlendirilmiş denetim mekanizmaları, parti içi demokrasinin önünü açacak düzenlemeler, işlevini yitirmiş kimi bürokratik kurumların mercek altına yatırılması gibi taleplerin bilinmeyen bir zamana ertelendikleri anlaşılıyor.

Türk milletinin demokrasimizin derinleştirilmesi bakımından gerçekten ihtiyaç duyduğu bu türden düzenlemeler yerine, vaktiyle yeni kuşaklara millî kimliğimizi benimsetmek amacıyla eğitim sistemimizde yer verilmiş "andımız" gibi uygulamaların hedef tahtasına yerleştirilmesi yeni soru işaretlerini beraberinde getirmiştir.  Normal bir demokraside pedagoji uzmanlarının meselesi olabilecek işler, "Türklüğün" devlet düzenimizden tasfiyesi amacıyla bölücü çevrelerce yapılmış pazarlıklar sonucu yürütülen bir programın gereği olarak mı siyaset kurumunun gündemini en üst düzeyde işgal etmektedir?

Paketin içerisinde yer alan, “etnik temelde ayrı okullaşma”nın önünü açacak düzenlemeler bu endişelerimizi daha da pekiştirmektedir. Tarihimiz boyunca yaşadığımız acı tecrübeler ve başka toplumların etnik çatışmalarla ilgili deneyimleri erken yaşlardan itibaren etnik esasta sınıfları ayrılan kuşakların bir arada yaşama iradelerini yitirdiklerini göstermektedir.

Türk Ocağı olarak; günü kurtarmak adına atılacak yanlış adımların geleceğimizi tümüyle ipotek altına almaması için engin tarihi hafızamızın aydınlığına başvurmamız gereken günlerden geçtiğimizi hatırlatmak ve ufkumuzdaki tehlikeyi milletimizle paylaşmak istiyoruz.

Güçlü Türkiye ve umut dolu yarınlarımız için demokrasimizin güçlenmesini ve derinlik kazanmasını gerekli görüyoruz. Bu bağlamda, meselâ başörtüsü meselesinin hallini takdirle karşılıyoruz. Ancak etnik temelde ayrışmayı tahrik edecek yanlış politikalar bizi bu vizyonun çok uzağına, yeni gerilimlerle dolu günlere savuracaktır.

Etnikçi siyasete verilen tavizlerin arkasının kesilmeyeceği tecrübeyle sabit olduğu gibi paketin açıklanmasından hemen sonra açıklamalarla bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Türk Ocağı olarak, ayrışmayı değil birliği esas alan bir yaklaşımın hakim kılınması halinde aziz Türk Milletinin, bin yıldır Anadolu'da geliştirdiği farklı kültür ve inançların tek bir millet olarak birlikte yaşama tecrübesini geleceğe taşıyacağından şüphemiz yoktur.

Birliğe halel getirecek tasarıların, millî iradenin tecelligâhı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmeyeceğine inanmak istiyoruz. Şurası anlaşılmalıdır ki, Türkiye birliğini korumadan demokrasisini pekiştiremez.  Biz  Türkiye'nin birliğini koruyarak demokrasisini pekiştirecek birikime sahip olduğuna inanıyoruz.

 

 

 

 

Bu haber 714 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...