400 bin Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan aşılanacak

11 Eylül 2012 18:24

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsmail Uz,   Brusella Aşılama Kampanyasına başladıklarını belirterek; “İl Genelinde yaklaşık 400 bin Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan aşılanacak. Aşılamalar yıllardır alışılagelen bir uygulama olan şırınga ile değil göz damlası şeklinde yapılacak” dedi.

Amaçlarının halk arasında ‘Koyun Hastalığı’ olarak bilinen ve Brucella isimli virüsün hayvana geçmesi ile hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında görülen Brucelle bakterisi ile ortaya çıkan ve hayvanlarda yavru atma, süt veriminde düşüş şeklinde ortaya çıkan Brucella Hastalığını tamamen ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü İsmail Uz, 13 Eylül tarihi yani bugün itibariyle başlayacakları aşı kampanyasının yaklaşık 2 ay süreceğini ve 13 Kasım 2012 tarihinde tamamlanacağını söyledi. Müdür Uz; “Kampanya çerçevesinde il genelinde 304 bin 900 Küçükbaş ve 105 bin 600 Büyükbaş olmak üzere yaklaşık 400 bin hayvan aşılanacaktır.

“AŞILAMADA YENİ YÖNTEM KULLANILACAK”

Bu kampanyanın diğer kampanyalardan farkı yeni yöntem ile aşılama yapılacak olmasıdır. Bilindiği gibi, Brucella hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli zoonoz hastalıklar arasında yer alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1930 yılından bu yana brusella hastalığına karşı mücadele veriyor. Bu doğrultuda mücadelede yeni bir yönteme geçildi. Yeni yöntemle sığırlar 10 yıl, koyun ve keçiler ise 6 yıl süreyle aşılanacak.

“KÜPESİZ HAYVANLARA DA KÜPE TAKILACAK”

Kampanya ile ilgili kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı tüm tedbirleri aldıklarını, aşılama kampanyası boyunca programa alınan yaklaşık 400 bin hayvanın tamamını aşılamayı hedeflemekteyiz. Kampanya boyunca ekiplerin küpesiz hayvanlara da kulak küpesi takacak. 

“ENJEKTÖRLE AŞILAMAYA SON,

GÖZ DAMLASI İLE AŞILAMA YAPILACAK”

Brucella Hastalığı ile mücadelede Konjuktival Aşı ile Kontrol ve Eradikasyonu Projesi çalışmalarına Eylül ayı itibariyle başlayacağız. Bilindiği gibi Bakanlığımız Brusella hastalığı ile etkin bir mücadele yapılmasını öncelikli planları arasına aldı. Uygulanacak proje ile Brucella hastalığının yeni yöntem ile 10 yıllık süreçte etkisiz hale getirilmesi hedeflenmektedir. Bu mücadele yıllardır süren şırınga yani enjeksiyonla aşılama yöntemi yerine göz damlası ile aşılama şeklinde yapılacaktır. Yeni yöntem hem daha etkili hem daha kolay hem de hayvanlara eziyet vermeden yapılabilen bir yöntemdir.

“HAYVANLARDAN ALINACAK NUMUNELERLE

HASTALIĞIN SEYRİNİ GÖZLEMLEYECEĞİZ”

Kampanyanın başarıya ulaşması için yetiştiricilerin yardımlarına ihtiyacımız olacaktır. Bilindiği gibi Brucella Hastalığı insan sağlığı açısından da risk oluşturmakta, hayvanlara da büyük zararlar vermektedir. Onun için kampanyanın başarıya ulaşması için her türlü önlemi alıyoruz. Brucella Hastalığının Isparta genelinde etkili olduğunu göz önünde bulundurursak kampanyanın bu açıdan son derece büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz.  Bu hastalığa karşı çeşitli zaman aralıklarında kampanyalarımız sürecektir. Bu zamanlarda hayvanlardan alınacak numunelerin incelenmesi ile hastalığın seyrini gözlemleyeceğiz” dedi.

 

Bu haber 914 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...