‘Sakla Samanı gelir zamanı’ gerçek oldu

11 Eylül 2012 18:26

Fiyatı 3 kat artan Saman, 'Sakla samanı, gelir zamanı' atasözünü haklı çıkardı. Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, hububat hasadını tamamlayan çok sayıda çiftçinin elde ettiği samanı stoklayıp fiyatlar daha da artınca satmayı planladığını söyledi.

Kısmen de olsa Isparta’da, Doğu ve Orta Anadolu başta olmak üzere ülkenin büyük bölümünde etkili olan kuraklık, samanı, ‘Yükte hafif, pahada ağır’ bir ürün haline getirdi. Fiyatı neredeyse 3 kat artan Saman, 'Sakla samanı, gelir zamanı' atasözünü de haklı çıkardı.

SAMAN’IN FİYATI ÜÇ KAT ARTTI

Geçen yıl kilosu 15-20 kuruştan satılan Saman, şu sıralar 60-55 kuruştan alıcı buluyor. Balya olarak ise, geçen yıl balyası 4 – 5 TL’den satılan Saman, bugünlerde 12 TL’den satılır duruma geldi.

KUTLU; “BESİCİLER ZOR DURUMDA KALDI”

Aşırı yükselen saman fiyatlarının bir taraftan besiciyi zor duruma soktuğunu diğer taraftan ise et ve süt fiyatlarının artmasına neden olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Yaklaşık 95 bin Büyükbaş, 305 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu ilimizde geçen yıla oranla üçe katlanan saman fiyatları, besicileri zora sokmuştur. Kış aylarında yaşanan don olayları ve aşırı yağışlar, baharda da kuraklık nedeniyle buğday saplarının kısa ve cılız olması, saman sıkıntısını had safhaya çıkardı.

“SAMAN FİYATLARINDA SPEKÜLATİF HAREKETLER VAR”

Tabi bu yükseliş bana göre normal bir yükseliş değildir. Zira ben, Saman fiyatlarında spekülatif hareketler olduğunu düşünüyorum. Yani fiyatlar tamamen saman yokluğundan kaynaklanmıyor. Bazı kesimler fiyatları yükseltiyor. Bu nedenle süt üreticisi de saman bulamayınca sağmal ineklerini kesime göndermeye başladı. Bu soruna bir an önce önlem alınması gerekmektedir” dedi.

YILDIZ; “SAMAN BEYAZ ALTINA DÖNÜŞTÜ”

Besici Mehmet Yıldız ise, samanın kilo bazında yemden daha pahalı hale geldiğini dile getirdi. Samanın beyaz altına dönüştüğünü ifade eden Yıldız; “Maliyetler yükseliyor. Bu noktada tek çaremiz hayvanları elimizden çıkarmak. Bu durum gelecek yıl itibariyle ete ve süte yansır.

Malum ilimiz, hatta bölgemiz genel olarak hayvancılıkla uğraşması samana olan ihtiyacı önemli kılmaktadır. Bu fiyatlara rağmen saman bulmakta zorlanmaktayız. Bu nedenle saman olan bazı bölgelerden getirttiğimiz samanı maddi sıkıntılar nedeniyle yeterli ölçüde alamıyoruz” dedi. 

Bu haber 819 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...