Büyük düşünmek gerek

8 Ekim 2013 15:45

ITSO’da BAGEV işbirliğinde yapılan bölge içi ticaretin geliştirilmesi toplantısında, bölgesel potansiyellerin öne çıkması ve iller arası ticaretin gelişimi için yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) ile Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Ekonomisi’ni Geliştirme Vakfı (BAGEV) Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda bölge içi ticareti geliştirmek adına yapılacak çalışmalar ve Isparta’nın beklentileri konusunda beyin fırtınası yaptı.

ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik’in ev sahipliğinde ITSO’da yapılan toplantıda, Antalya Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, Isparta Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürü Güner Merdan, ITSO Genel Sekreteri Erkan Ayan, BAGEV Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm,  Batı Akdeniz Yatırım Destek Ofisi Sorumlusu Ali Galip Bilgili, SDÜ Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Özkul ile işadamları hazır bulundu.

Bölgesel kalkınma ve bölge içi ticaretin geliştirilmesi için yapılması gerekenlerin değerlendirildiği toplantıda, SDÜ Öğretim Üyesi, Dr. Gökhan Özkul, 3 ilin ekonomik olarak yapısı ve birbirini tamamlayıcı özelliklerinden bahsetti. Öğretim üyelerinin illerin ekonomik potansiyelleriyle ve bölge içi ticaret ile ilgili olarak yaptığı araştırma çalışmalarından da söz eden Özkul, son yıllarda bölgedeki girişimci sayısı ve iş çeşitliliğinin arttığına dikkat çekti.

633 firma ile yapılan araştırma çalışmasında bölgenin değerlerinin ekonomiye katma değer sağlamasıyla ilgili ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Özkul,  beyin fırtınalarıyla bölgesel iç potansiyellerin ticarete yansımaları değerlendirerek olumlu sonuçlara varılacağını savundu.

Ardından Antalya BAGEV Danışmanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm de, Antalya, Isparta ve Burdur’un bir bütün olarak düşünülüp bölge içi ticaretin geliştirilerek bölgesel büyüme adımlarının bu çerçevede şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. BAGEV olarak 2014 yılına çok iyi bir şekilde hazırlanacaklarını belirten Prof. Dr. Kuruüzüm, ilkini Isparta’da yaptıkları bölge içi ticareti geliştirme toplantılarının Burdur ve Antalya’da yapılarak bir yol haritası çizileceğine bildirdi.  Prof. Dr. Kuruüzüm, “Amacımız, bölge içi ticaretinin gelişmesi, bölgeden ihracatın artması, istihdam ve  bölgesel büyüme ile  Ortaklaşa rekabeti artırıcı faaliyetleri geliştirmek. Bunu da  Batı Akdeniz Bölgesi lobi faaliyeti kurup bunları başaracağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

ITSO BAŞKAN YARDIMCISI ÇELİK:

BİZ BÖLGESEL OLARAK BİR BÜTÜNÜZ

Toplantı sırasında kısa bir değerlendirme yapan ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, illerin gelişmesindeki en önemli faktörün güçbirliği olduğuna dikkat çekti. İllerdeki, işadamlarının, yöneticilerin ve bürokratların sadece kendi illerini düşünerek hareket etmesi yerine bölgesel düşünmesinin daha yararlı olacağını belirten Çelik, BAGEV’in kuruluş amacının da bu yönde olduğunu anlattı. Bölge illerinin birbirinin gücünden yararlanıp birlikte hareket etmesi halinde büyük gelişmeler yaşanacağını belirten Çelik,”Isparta,  Antalya,  Burdur ve Afyon biz ayrılmaz bir dörtlüyüz. Amacımız birbirimizin gücünden faydalanmak ve birlikte hareket etmek. Bazı şeyleri birlikte yapmamız sorunları ve çözümlerini birlikte yüklenmemiz gerekiyor. Örneğin Dereboğazı Duble Yolu’yla ilgili Isparta kadar Antalya’nın da çaba göstermesi gerekiyor. Bu sadece Isparta’nın değil bölgenin ortak sorunu. Karacaören Barajı ile ilgili konularda birlikte oturup bizim menfaatimizi ilgilendiren  kararlar vermeliyiz. Bu bölgede yaşıyorsak illerimizin bölgemizin gelişmesi adına yapacağımız çalışmalarda birbirimizin görüşlerini almak, birbirimize destek olmak zorundayız. Biz artık birlik ve  beraberlikle çalışmalar yapmak zorundayız, aksi halde gelişmemiz söz konusu olamaz. Bölge içi ticareti daha da canlandırmamız gerek. Bir kez daha birlikten kuvvet doğar sözünü hatırlatarak,  ITSO olarak bölgemiz için üzerimize düşen görevlere hazır olduğumuzu, gereken her türlü çalışmanın içinde yer alacağımızı belirtmek isterim.”dedi.

 

Bu haber 656 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...