“Şehriniz için ne istiyorsunuz”

8 Ekim 2013 15:50

Hükümetin yeni bütçeyi hazırlarken vatandaşların talebine yer vererek demokrasi yönünde önemli bir adım atacağı öğrenildi. Her ilde “Katılımcı demokrasi” örneğiyle projeler hazırlandı ve bunların hayata geçmesi için ödenek ayrılacağı bildirildi. Ancak şu ana kadar Isparta’dan her hangi bir talebin bulunmadığı ileri sürülüyor.

AK Parti bütçede ilk defa vatandaş talebine yer verecek. Her ilde “Katılımcı demokrasi” örneği ile projeler hazırlanırken, bu projelerin hayata geçmesi için bütçeden ödenek ayrılması kararı verildi. Proje çerçevesinde vatandaş, talebiyle hem bütçede yer almış olacak hem de şehrinin hangi alanda nasıl bir projeye sahip olmasını belirleyecek.

PROJEYİ VATANDAŞ BELİRLEYECEK

Edinilen bilgilere göre 76 ilde STK’ların katılımıyla yapılan forumlarda şehirlerin taleplerinin alındığı öğrenildi. Her ilde ekonomi alanında projeler öne çıkarken, bazı illerde ise özel istekler gündeme geldi. Bugüne kadar Maliye bürokratlarının hazırladığı bütçeye bu yıl ilk kez vatandaşın kendi şehri için belirlediği projelerin girmesi kararı alındı. Bu kapsamda yaz başından bu yana AK Parti tarafından 76 ilde Kent Ekonomileri Forumları düzenlendi. Bu forumlara o şehirde bulunan tüm sivil toplum kuruluşları, üniversite, iş adamları, dernekler ve esnaf katıldı. Forumlarda “Şehriniz için ne istiyorsunuz?” sorusuna cevap arandığı bildirildi. Şehrin kalkınmasında öne çıkacak alanlar, bu alanlarda rekabetçi bir güç haline gelmesi için izlenecek yol haritası ve bu alanda şehri öne çıkaracak projeler üzerinde toplantılar düzenlendiği öğrenildi. Müzakerelerle her şehir için “Hayal projeler” belirlendi. Şimdi bütçeyle bu hayallerin gerçeğe dönüşmesi adımının atılacağı belirtiliyor.

PROJELERİN UYGULAYICILARI İL YÖNETİMLERİ OLACAK

Öte yandan belirlenen projeler arasından “Bütçe dengesi” de göz önüne alınarak birer proje seçileceği ve 2014 Merkezi Yönetim Bütçesi içerisinde yer alacağı ifade edildi. Bütçenin son şekliyle birlikte, şehirler için hangi projenin uygulanacağının bu hafta netleşeceği konuşuluyor. Projelerin uygulayıcısının ise il yönetimlerinin olacağı belirtildi.

İLLERİN REKABET GÜCÜ ARTACAK

Diğer taraftan forumlarda ekonomik projeler öne çıkarken, farklı istekler de yer aldığı bildirildi. Özellikle Aydın’ın tarımda, Denizli’nin turizmde, Antalya’nın da sağlık ve spor turizminde Türkiye'nin öne çıkan merkezleri olacağı bildiriliyor.

3’Ü DE ISPARTA’NIN HAYALİ

Bu arada Aydın, Denizli ve Antalya illerinin istediği projeler Isparta’ya hiçte yabancı değil. Özellikle sağlık turizmi konusunda son zamanlarda ilimizde girişimlerin yapılması bekleniyor. Ayrıca tarım şehri olan Isparta’nın da bu alanda birçok hayali var. Ancak diğer iller forumlarda özel isteklerini dile getirirken Isparta’nın bu fırsattan da yararlanamayacağı ileri sürülüyor. Çünkü şu ana kadar Isparta’nın elinde özel bir projesinin olmadığı hatta daha düşünce aşamasında olduğu biliniyor.

 

 

Bu haber 649 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...