Yarasa gübrelerinin araştırılmasını önerdi

8 Ekim 2013 15:52

İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Turan, yarasa gübrelerinin tarım faaliyetlerinde büyük yararlar sağladığını ifade ederek, ilimizdeki mağaralarda yarasa gübrelerinin araştırılması ve tarımda kullanılmasının Meclis gündemine alınmasını önerdi.

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarına dün başladı. İlk oturum 10 gündem maddesi ile başlarken, Meclis üyelerinin gündeme alınmasını istedikleri öneriler okundu ve oylandı.

TARIMDA YARASA GÜBRESİ DÖNEMİ

İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Turan, yarasa gübrelerinin ilimizde de tarım faaliyetlerinde kullanılması gerektiğini savunarak, yarasa gübrelerinin araştırılmasının Meclis gündemine alınması için öneri sundu. Yarasa gübresinin tarım faaliyetlerinde büyük yararlar sağladığını ifade eden Turan, “İçerisinde milyonlarca bakteri sayesinde toprağın mikro-biyel aktivitesini ve biyolojik canlanmasını artırır. Yüksek oranda organik madde içerip, hayvan gübresinin tüm işlevselliğini yerine getirir. Doğal asit özelliğinden dolayı kendi hacmin 100 katına kadar su tutabilir. Toprağın su tutma kapasitesini artırıp erozyon ve kuraklığa karşı direncini artırır. Kullanılan kimyasal gübrelerin kök bölgesinden uzaklaşmasını engelleyip, özellikle fosfor ve azotlu gübrelerin tamamen bitkiye geçmesini sağlar. Toprağı kabartarak kök oluşumunu ve havalandırmayı kolaylaştırır. Ağaçlardaki sararmayı tamamen yok eder. Tahılda tane oluşumunu hızlandırır ve artırır. Ağaçların hastalık ve soğuğa karşı dayanıklılığını önler ve artırır. Sebze ve meyvelerin erken olgunlaşmasını sağlayıp tat ve kaliteleriyle, dayanma sürelerini artırır. Az miktarda kullanılıp daha çok verim ve kalite elde edilir. Yarasa gübresinin bu denli çok faydalarının olduğu kullanıcılar ve uzmanlar tarafından söylenmektedir. Yarasaların yaşam yerleri mağaralar olduğundan ilimizdeki mağaraların ve mağaralarda bulunan yarasa gübrelerinin araştırılması, tarımda yarasa gübresinin de kullanılmasını İl Genel Meclisi’nin takdirlerine arz olunur” şeklinde konuştu. Turan’ın bu önerisi oy birliği ile kabul edildi. Öneri Ekim ayı toplantılarında gündeme alınacak.

MAKİNELERİN TAŞINMAMASI HASTANE YAPIMINI GECİKTİRİR

Öte yandan Meclis Üyesi Hetem Karabulut ise Sümer Halı A.Ş’ye ait makinelerin Mayıs 2012’de Yalvaç Belediyesi’ne tahsis edilmesine rağmen halen taşınmadığını belirterek, bu durumun yapılacak olan şehir hastanesinin gecikmesine neden olacağını ileri sürdü. Karabulut, “Hastane binasının bir an önce yapılabilmesi için yaklaşan yerel seçimler dolayısıyla taşınma işleminin 2014 Mart sonuna kalabileceği ve ülke kaynaklarının israf olmaması için Özelleştirme İdaresinin gerekçe kararına uyarak Yalvaç Belediyesi’ne yapılan tahsisin iptal edilmesini arz ederim” dedi.

Karabulut’un bu önerisi oy birliği ile kabul edilirken, Meclis’ten de destek gördü.

Bu haber 682 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...