“Dağ fare bile doğurmadı”

9 Ekim 2013 17:58

Cumhuriyet Halk Partisi Isparta milletvekili Ali Haydar Öner, “Demokratikleşme Paketine” yönelik sert eleştirilerde bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan paketin özgürlükler ve demokratik haklar önündeki mevcut engelleri kaldırmadığını belirten Öner, “dağ fare bile doğurmadı” dedi.

Türkiye Küçük Millet Meclisleri Ankara çalışma grubunun geçtiğimiz cumartesi günü düzenlenen aylık toplantısına konuk olarak katılan TBMM Dışişleri komisyonu üyesi, Isparta milletvekili Ali Haydar Öner, “Demokratikleşme Paketine” ilişkin görüşlerini açıkladı. Başbakan Erdoğan tarafından 30 Eylül’de açıklanan paketin, bahsedildiği gibi Türkiye’ye yeni özgürlükler ve demokrasi getirmediğini belirten Öner, hükümete sert sözlerle yüklendi.

“BU KAPIDAN HİÇBİR DEMOKRAT GEÇEMEZ”

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmadığı, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili sorunların çözülmediği, hapisteki milletvekillerinin salıverilemediği bir paketin “demokratikleşme paketi” olarak adlandırılmasının doğru olmadığını vurgulayan Öner, “Başbakan, ‘dağ fare doğurdu diyerek bizi eleştirecekler’ diyordu. Dağ fare doğurdu mu arkadaşlar?” diye sordu.

Bir Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisinin “fare bile doğurmadı” demesi üzerine Ali Haydar Öner, “Çok doğru bir tespit. Eğer Türkiye demokratikleşecekse, eğer bir kapı aralanacaksa, 90 derece aralanmalı… 17-18 maddelik bir paketle ancak 17-18 derecelik bir açıyla kapı aralanır! O aralıktan demokrasi de çıkmaz, o kapıdan hiçbir demokrat da geçemez. Hani inanç özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılacaktı? Alevilerin taleplerine ne oldu? Alevi yurttaşlara inanç mekânı tanımıyorsun, nasıl inanç özgürlüğü bu?” şeklinde konuştu.

“BAŞBAKAN ULUFE DAĞITIYOR”

Paketin hazırlanış ve sunuş şeklinin demokratik olmadığını, Başbakan Erdoğan’ın ulufe dağıtır gibi pakete koyduğu maddelerle Türkiye’nin demokratikleşemeyeceğini anlatan Isparta milletvekili Ali Haydar Öner, AKP’li milletvekillerinin de açıklanana kadar paketin içeriğinden haberdar olmadıklarını belirtti.

Başbakan’ın sık sık 12 Eylül dönemine vurgu yaptığını anımsatan Öner, “Evren döneminde beş general vardı. Bu dönemde tek mareşal karar veriyor. Bu paket dayatma zihniyetiyle, sayın Başbakanın lütfettiği kadar verilen bir özgürlükler paketidir” dedi.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 1O’UN ÜSTÜNE ÇIKAR

Açıklanan paketin, kavram kargaşası yaratmaktan öte bir anlam ifade etmediğini dile getiren Öner, seçim barajıyla ilgili tartışmalara da açıklık getirdi. Hükümet kanadından yapılan açıklamaların aksine, pakette yer alan seçeneklerle seçim barajının düşürülmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Öner, dar ya da daraltılmış bölge sisteminin getirilmesi halinde seçim barajının fiilen yükseleceği uyarısında bulundu.

HIRSIZLAR, ARSIZLAR YAŞADI!

Siyasi Partiler Kanunu’nun 11’nci maddesinin “b” bendinin kaldırılacağının altını çizen Ali Haydar Öner, “sıkı durun; basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olanlar ile terör suçundan hüküm giyenler de demokratikleşme adına siyasi partilere üye olabilecekler. Bu kişilerin üye oldukları partilerden ülkeye hayır gelir mi?” diye konuştu.

 

Bu haber 682 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...