“Denetimler sıkı yapılmalı kaçak bıçaklara itibar edilmemeli”

9 Ekim 2013 18:01

Esnaf Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hem yetkilileri hem de vatandaşı uyardı. Tural, hijyenik ortamın sağlanması için yetkililerin denetimlerini sıkı yapması gerektiğini, vatandaşların da işportada satılan kaçak bıçak, satır ve baltaları almamaları gerektiğini savundu.

Yaklaşık 9 gün sürecek olan Kurban Bayramı’nın hareketliliği şimdiden başladı. Esnaf Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural, geçen sene 6 günlük bayram tatilinde 770 bin büyükbaş, 2 milyondan fazla da küçükbaşın kurban edildiğini ve piyasaya 3,5 milyar lira girdi sağlandığını bildirdi. Bu sene de Kurban Bayramı’nın 9 günlük tatil olması nedeniyle ilimizde de hareketlilik yaşanacağını ifade eden Tural, Sağlık Müdürlüğü ekipleri, İl ve İlçe Zabıta Müdürlükleri tarafından çarşı pazarın hijyenik bakımdan ve fiyat yönüyle kontrol edilerek, denetimlerin artırılması gerektiğini savundu. Denetim sırasında satış yapanların esnaf oda kayıtlarına mutlaka bakılmasını isteyen Tural, “şunları söyledi; “Böylelikle kirasını, vergisini veren küçük esnaf ve sanatkârın da haksız rekabetten zarar görmesi engellenmelidir.

KAÇAK BIÇAK, SATIR VE BALTALARDAN UZAK DURUN

Kurban Bayramı nedeniyle piyasada kalitesiz kurban bıçak, satır ve baltaları işportalardaki tezgâhlarda satılmaya başladığı göze çarpmaktadır. İstenmeyen olaylara meydan vermemek için bu tür bıçak, balta ve satır gibi ürünlerden uzak duralım. Çünkü Çin malı bıçaklar sacdan yapıldığı için hem kasap için hem de kurban için eziyet vermektedir. Ayrıca bilemesi ve masatlaması zordur. Hâlbuki bizim dünyaca ünlü TSE damgalı, logolu ülkemizde üretilen çelik bıçaklar kolay kolay körelmemekte ve yapılan işten daha iyi verim alınmaktadır. Kurbanlık kesmek ustalık ister, mutlaka görevli kasaplarımıza kurbanlarınızı kestirin.”

YAZARKASA/POS UYGULAMASI ERTELENMELİDİR

Öte yandan bilindiği üzere 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan yazarkasa/POS cihazının çoğu esna tarafından alınamadığını ve sürenin 6 ay daha uzatılması gerektiğini bildiren Tural, şöyle devam etti; “Uygulama en az 6 ay daha ertelenmelidir. En önemlisi eldeki eski yazar kasalar uygun fiyatla firmalar tarafından alınarak değerlendirilmelidir. Piyasada yeterince fiyat rekabeti yok. Hala fiyatlar yüksek. Maliye Bakanlığı 3 aylık geçiş süresi tanıdı ama 1 Ekim itibariyle yeni nesil POS cihazının kullanımı başladı. Kış gelmiş, okullar açılmış, masraflar artmışken sermayesi kadar değişime para harcayacak esnafın durumu kalmadı. Bunun için de vergi ayı olan Mart'ın sonuna bırakılmalıdır. Bu kararla 3 milyon cihaz değişime girecek. Aslında uygulamanın kayıt dışılığı azaltacak, milyarlarca lira vergi artışı sağlayacak olması olumlu. Ama POS cihaz fiyatları esnaf için hala yüksek gidiyor. En önemlisi POS cihazlarını yeni nesil cihazlarla değiştirmeyenler içinde bin 200 liraya varan cezalar uygulanacak. Bunun içinde esnafımızı uyarıyoruz.”

 

Bu haber 681 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...