Kurban Bayramında sağlıklı beslenme önerileri

15 Ekim 2013 22:39

Bayramlar tüm aileyi mutlu sofralar etrafında bir araya getiren özel günlerdir. Bu özel günlerimizde besin tüketimimizin artması nedeniyle günlük beslenme düzenimiz bozulmaktadır.

Halkımızın sağlıklı ve huzurlu bir Kurban Bayramı geçirmelerini dileyen Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya yaptığı açıklamada Kurban Bayramında beslenme düzenimizde meydana gelen değişikliklerden olumsuz etkilenildiğini, bu olumsuzlukların yaşanmaması için beslenmeyle ilgili bazı önlemlerin alınması gerektiğini vurgulamıştır.
Öncelikle, kestiğiniz hayvanın mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekmektedir. Hayvanın kesimi ve taşınması hijyenik koşullarda olmalıdır.
Kesilen hayvan etinin 1 gün dinlendirilip ertesi günü tüketilmesi gerekmektedir. Dinlendirilmeden tüketilen etlerin sindirim problemlerine neden olacağı unutulmamalıdır. İltihabi bağırsak ve mide hassasiyeti bulunan kişilerin daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Etlerin dinlendirilmesiyle hem lezzeti hem de yumuşaklığı artar.
Sabah mutlaka hafif kahvaltıyla güne başlamalı, gün boyunca 2-2,5 litre sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir. Sindirime yardımcı olması bakımından herhangi bir rahatsızlığı olmayan bireyler 1-2 şişe maden suyu ile sıvı tüketimlerine takviyede bulunabilirler.
EKSTRA PROTEİN, YAĞ VE KOLESTROLE DİKKAT!!
Bayramlarda besin tüketimimiz değişmektedir. Normale göre daha fazla kalori, doğmuş yağ, kolestrol ve protein alınması nedeniyle, özellikle kalp-damar rahatsızlığı, diyabet, gram proteinli diyet uygulayan böbrek hastaları, gut hastaları, obez bireyler, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıkları olanlarr daha dikkatli olmalıdırlar. Ayrıca pankreas, safra, karaciğer hastalarının kızartma türlerinden uzak durmaları gerekmektedir. Yüksek kolesterol içermesi nedeniyle sakatat tüketimine ekstra dikkat etmek edilmelidir. Kuyruk yağı, iç yağı gibi katı yağlardan sakınılmalıdır. Etlerin aşırı baharatlı, tütsülenerek, tuzlanarak tüketilmesinin mide kanserine zemin hazırladığı unutulmalıdır.
ETLERİN PİŞİRİLMESİ
Etler sağlıklı pişirme yöntemleri olan; fırında, haşlama, buharda veya ızgara şeklinde pişirilmelidir. Kandaki yağ oranı yüksek olan bireylerin etleri gözle görünen yağlardan ayırarak tüketmeleri önerilir. Yağlı etlere yağ eklenmeden pişirilmesi gerekmektedir. Etin yağsız kendi suyunu bırakarak pişirilmesi en doğru seçim olacaktır. Etin iç kısmında kırmızı yer kalmayacak şekilde pişirilmelidir. Mangal şeklinde tüketilmek istenirse ateşle et arasında en az 15 cm aralık bırakılmalıdır ve etler yakılmamalıdır. Yanan kısımlarda kanserojen madde oluştuğu unutulmamalıdır. Meyve- sebze tüketimde azalmalar olacağından etlerin sebzelerle pişirilmesi de uygun olur. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli, pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalıdır. Sert etlerin pişirilmesinde haşlama yöntemi ve düşük sıcaklıkta uzun süre pişirilmesi yumuşak olmasını sağlar. Etlerin pişirme öncesi sirke, zeytinyağı ve hafif baharatlarla terbiyelenerek pişirilmesi yumuşamasını ve lezzetinin artmasını sağlayacaktır.
DEMİR EMİLİMİNİ ARTTIRMAK İÇİN;
Demir, kanda oksijenin taşınmasını sağlayan hemoglobinin yapısında bulunan önemli bir mineraldir. Demirden zengin kırmızı etler tüketilirken yanında bir C vitamini kaynağının bulunması demir emilimini arttırmanıza yardımcı olacaktır. Bunu sağlamak için büyük bir porsiyon salata, taze sıkılmış meyve suları en iyi tercihler olacaktır. Ayrıca salatanıza sirke veya limon eklemek sindiriminize de yardımcı olacaktır.
ETLERİ SAKLARKEN;
Tüketeceğinizden fazla olan etleri tek kullanımlık olarak uygun koşullarda buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu şekilde etler buzdolabında 0-2 derecede 3- 5 gün saklanabilir. Buzdolabında uygun ısıya gelen etler -18 derecede 3 ay derindondurucuda saklanabilir. Donmuş etlerinizi çözdürürken akan soğuk su altında, buzdolabında veya mikrodalga fırınlarda çözdürmelisiniz. Çözünen etler mutlaka tüketilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürme işlemi mikroorganizma üremesinin engellenmesi için 4 ile 65 derece sıcaklık aralığının dışında yapılmalıdır.
TATLILARA DİKKAT!!
İkram edilen tatlılarda da aşırıya kaçmamak en doğrusudur. Şerbetli tatlılardan ziyade küçük porsiyonda sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Fazladan alınan kalorilerin yakılması için de yakın mesafeli bayram ziyaretlerimizde taşıta binmek yerine yürümeyi tercih etmeliyiz. Kronik rahatsızlıkları nedeniyle diyet uygulamakta olan bireylerimizin bayramda da diyetlerini uygulamaya devam etmeleri gerekmektedir”.

 

 

 

 

Bu haber 684 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...