YSK’nın kararı var ama…

22 Ekim 2013 15:24

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 25 Eylül itibariyle aldığı kararla 1 Ocak 2014 tarihine kadar aday adaylarının propaganda yapmasını yasakladı. Bu karar siyasi partilere ulaşmasına rağmen ilimizde bazı aday adayları yasağa uymayıp afiş ve broşür bastırdı ve kamuoyuna sundu. Diğer siyasi partiler ise “Haksız rekabet” gerekçesiyle ayağa kalktı.

Isparta’da yerel seçim süreci kritik bir döneme girdi. YSK’nın 25 Eylül itibariyle almış olduğu karar doğrultusunda 1 Ocak 2014’e kadar propaganda yapmak yasaklandı. Ancak bazı aday adayları yasağa rağmen geçtiğimiz günlerde broşür ve afiş bastırdı. Durumu fark eden diğer siyasi partilerinin temsilcileri hemen harekete geçti.

“BÖYLE DEVAM EDERSE YASAĞI BİZ DE DELERİZ”

Duruma ilk tepki CHP İl Başkanı Vedat Şenol’dan geldi. Şenol, alınan kararın siyasi partilere ulaşmasına rağmen böyle bir çalışmanın yapılmasına anlam veremediklerini belirterek “AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu yasaklarını şimdiden çiğnediğini söyleyebiliriz. Belediye başkan adayları adaylarının kendilerini tanıtıcı propaganda çalışmaları yapması yasak. Ama AKP’nin 2 aday adayı sanki başka aday adayları yokmuş gibi onların da haklarını çiğneyerek, otobüs duraklarına aylardır afiş astırıyorlar. Bir diğeri de evlere aday adayı olduğunu halde sanki adaymış gibi broşür dağıtıyor. Türkiye çapında böyle bir yasak var. Tüm il emniyet müdürlüklerine bu yasak bildirilmiş. Hem kendi partisindeki diğer rakiplerini ekarte etmek için kullanılan bir taktik hem de diğer partilere karşı haksız bir rekabet. Eğer yasaklar delinip, Valilik, YSK dinlenmiyorsa o zaman bu yasakları biz de delelim?

“BULANIK SUDA BALIK AVLAMAYA ÇALIŞIYORLAR!”

YSK’nın bu konuda da kamuoyunu detaylı olarak bilgilendirmesi gerekir. Çünkü ortada bir bulanıklık var. Bulanık suda balık avlamaya çalışanlar hata yapıyorlar.  Tüm partiler bu işe girerlerse ortalık YSK süreci başlamadan karışmış olur. Ayrıca seçim bürolarının 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren açılması için izin veriliyor. Biz bunu bilmeden önce seçim büromuzu 1 Aralık’ta açmayı düşünüyorduk. YSK’nın süreçle ilgili kamuoyunu net bilgilendirmesini istiyoruz. Çünkü AKP’nin aday adayları bu yasakları deliyor.”

“BUNLAR FAKİR SOFRASINDA İFTAR AÇIP,

ZENGİNLERLE İŞBİRLİĞİ YAPAN İNSANLAR!”

Öte yandan MHP İl Başkanı İsa Yalçın da duruma tepki göstererek, AKP’ye yüklendi. Yasakların gün gibi ortada olmasına rağmen AKP’nin belli adaylarının bunu ısrarla devam ettirdiğini ileri süren Yalçın, şunları söyledi; “Her seçim döneminde seçimlerin siyasi bir savaş alanına döndüğü noktasında artık tecrübe kazandık. Bunu AKP yapmaktadır! Türkiye’nin değişik yerlerinde bilerek veya bilmeyerek bazı arkadaşlar, bu işin içerisinde olabilirler. Ancak 2972 sayılı Seçim Kanununda mahalli idareler, muhtar ve heyet seçimlerinin nasıl yapılacağı ve sürecin ne olacağı bellidir. Burada propaganda dönemi de seçim takvimi de bellidir. Bunun dışına çıkmak noktasında art niyetli olmadan çalışmalar yapılabilir. Ama AKP’nin özellikle belli aday adayları bunu ısrarla devam ettirmektedirler. Biz de hukuki olarak seçim kuruluna haklı taleplerimizi yenileyeceğiz. AKP döneminde hukukun üstünlüğü değil üstünlerin hukuku maalesef olur hale gelmiştir. Bunlar fakir edebiyatı yapan ama seçim dönemlerinde inanılmaz bütçelerle kampanyalar düzenleyen ve seçime giren insanlardır. Bunlar fakir sofrasında iftar açıp, zenginlerle işbirliği yaparak, yoluna devam eden insanlardır.

“BİRİLERİ YASAĞI DELİYOR DİYE BİZ DE AYNISINI YAPMAYIZ”

Isparta’da günlerdir konuşuluyor. Ama ben ‘acaba bir yanlışlık sonucu mu propaganda çalışmalarını devam ettiriyorlar’ diye düşündüm. Ama bugün itibariyle avukatlarımıza gereken yetkileri verdik. Hukuki olarak başvuru yapacaklar. Adaletsizliği ortadan kaldıracak sürece girilecek. Birileri yapıyor diye Milliyetçi Hareket Partisi yapmaz. 2 yanlış 1 doğru etmez. Dolayısıyla yapılan bir yanlışın karşısında biz başka bir yanlışla cevap vermeyiz. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasasına ve yasalarına bağlı, bu yasalar çerçevesinde, yasaların da bize vermiş olduğu hakları kullanarak, propaganda yapan siyasi bir partiyiz.   Bizim bunun dışında hareket etmemiz mümkün değildir. Bizim arkadaşlarımızdan da yanlışlıkla bu işin içinde olan varsa uyarımızı yaparız. Ama AKP’lilerin yaptığı gibi ‘biz hükümetiz, biz devletiz,  biz bugüne kadar her istediğimiz yaptık, kimseden ses çıkmadı, bundan sonrada devam ederiz’ anlayışı biz de mevcut değildir. Biz halen hukukun üstünlüğüne inanan, halen bu insanlara rağmen adalet dağıtmaya çalışan yargıçlarımızın olduğunu biliyor ve inanıyoruz. Yasal olarak haklarımız neyse onu kullanıp yasa dışına çıkanlarla ilgili gerekli suç duyurularında bulunuruz. Onun dışında da herhangi bir şey yapmamız söz konusu değildir.

“ÇİĞNEMEMEMİZ GEREKEN DEĞERLERİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

28 Eylül 2013 tarihli kararı tüm siyasi partilere olduğu gibi bize de ulaştı. Bu kararda da adım adım sürecin nasıl devam etmesi gerektiği açıkça yazılmış. Ama buna rağmen yerel seçimlerde hem muhtarlıklar, hem il genel ve belediye meclis üyelikleri, belde, ilçe ve merkez belediyeler için bazı atlanan kısımları olabilir. Biz de elimizden geldiği kadar buna dikkat etmeye çalışıyoruz ama art niyetli olmadan bu tür şeyler yaşanabiliyor. Bizim bunun olmaması noktasındaki çabalarımızda yetersiz kalabiliyor. MHP olarak seçimi kazanmak istesek de asla çiğnememiz gereken değerlerin olduğu bilincindeyiz. Bundan sonra da böyle olacağız.

“MÜCADELEMİZ AKP İLE”

Öte yandan Referandum döneminde bu oldu. Burada düşünmesi gereken Ispartalı hemşerilerimiz. Tarihte insanlık için çok önemli örnekler vermiş olalım. Bu aziz milletimizin asil insanları iyi düşünmeli. ‘Evet’ kampanyası devam ederken AKP’nin ‘Başbakan geliyor Isparta ‘evet’ diyor’ şeklinde bir propagandası vardı. Bu Türkiye’nin her yerinde yasaklanmasına rağmen Isparta’da engellenmemişti. Kamu binaları dâhil olmak üzere her yere afişleri astılar. AKP’ye rağmen siyaset yapmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Mücadelemiz AKP’yledir. Bu zihniyetledir. Ama şartlar ne olursa olsun biz devletimize küsecek insanlar değiliz. Eninde sonunda bu devletin dinamikleri yani halkımız sandıkta gerekenleri yapacaktır.”

İŞTE YSK’NIN ALMIŞ OLDUĞU KARAR’IN SONUCU

“1- Seçim bürolarının, ancak seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren açılabileceği, aday adaylarının bu tarihten önce seçim büroları açmalarının mümkün olmadığı, aday adaylarının kendilerini tanıtıcı ilân, afiş, pankart asamayacakları, matbua dağıtamayacakları, sadece siyasi partilerce önseçim döneminde tüzüklerinde gösterilmek kaydıyla aday adayları için, bunların vereceği bilgilerin de esas alındığı aday adaylarının meslek veya sanat hayatlarındaki derece, başarı ve eserlerini, memlekete yaptığı hizmetleri gösterir vesikalık fotoğraflarını taşıyan matbualar bastırılıp dağıtılabileceği, aday adaylarının soyadı alfabe sırasına göre düzenlenecek bilgileri içeren matbuaların (önseçimde) sandık başlarına asılabileceği yönünde görüş bildirilmesine,

2- Karar örneğinin İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmesine,

4/9/2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.”

 

 

Bu haber 744 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...