“Şehirde bir laboratuar kurulması şart”

23 Ekim 2013 17:22

Isparta’nın kozmetik üreticileri ve gül ürünleri perakende satış temsilcilerinden oluşan Gül ve Aromatik Yağlar Üreticileri Derneği (GÜLDE) yöneticileri ile ITSO temsilcileri Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti. Gül sektörünün sorunları ve acil yapılması gerekenleri anlatan GÜLDE yöneticilerine Belediye Başkanı Günaydın’dan destek sözü geldi.

Başkanlık makamında gerçekleşen toplantıda konuşan GÜLDE Başkan Yardımcısı Barış Gümüş, Isparta’da 36’ya yakın kozmetik alanında faaliyet gösteren firma bulunduğunu dile getirerek, Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde 2 temel büyük sorunla karşılaştıklarını anlattı. Bu sıkıntılardan ilkinin ürünlerin piyasaya sunulmadan önce teste tabi tutulduğunu ve bununu için bir laboratuvara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Gümüş, Türkiye’de böyle bir laboratuvarın bulunmadığını dolayısıyla testlerin yurt dışında çok yüksek maliyetlerle yapıldığını anlattı. Akreditesi olmayan bir laboratuvarda bunların yapılamayacağını dolayısıyla şehirde bir laboratuvar kurulmasının şart olduğunu dile getiren Gümüş, birkaç ürünün laboratuvar testlerinin binlerce dolara mal olduğunu dile getirdi.

GÜLDE Başkan Yardımcısı Barış Gümüş, bir diğer sorunlarının da GMP adı verilen iyi üretim uygulamaları yapabilmek olduğunu belirtti. Bunun için de belediyenin Oto Galericiler Sitesi’ni yaptığı gibi bir üretim sahasına ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Gümüş, “GMP şartlarında üretim yapabilmemiz için kümelenmemiz gerekiyor. Yine ürünlerin güvenlik değerlendirmelerini yapabileceğimiz bir laboratuvara ihtiyacımız bulunuyor. Oto Galericiler Sitesi gibi bizim de Kozmetik Sanayi Sitesi inşa edebilmemiz gerekiyor. Bizler üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yapmaya hazırız, sizlerden de bizlere destek olmanızı talep ediyoruz” dedi.

ITSO Meclis Üyesi Oğuzhan Tortop ise, oda olarak Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı ile girişimlerde bulunduklarını ve güle belli oranda bir destek sağladıklarını söylerken, “Güle sahip çıkmazsak 10 yıllık süreç içerisinde gülümüz elimizden çıkacak. Şu anda başka ülkeler devreye girmeye başladı. Yine oda olarak laboratuvar kurulması noktasında Sanayi Bakanlığımızdan destek istedik. İleride gülümüzün fotoğraflarına bakmak istemiyorsak sahip çıkmak zorundayız. Isparta gül şehri ise bunu yapalım, yapmayalım lüksüne sahip değiliz. Dünya gülünün yüzde 65’ini üretiyoruz ancak yeterince pay alamıyoruz. Diğer ülkeler ise bizim ürettiklerimizden milyarlarca dolarlık gelir elde edebiliyorlar” görüşlerinde bulundu.

Isparta olarak her zaman gülle övündüklerini söyleyen Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da, gülün hangi noktada olduğunu ve olması gereken noktanın her zaman çeşitli kurumlarca konuşulduğunu dile getirdi. Dünya gül ve gülyağı üretiminin yüzde 65’inin Isparta’dan çıkmasına karşın sanki Isparta ekonomisinin 9’a katladığı gibi bir düşüncenin hakim olduğunu dile getiren Günaydın, “Bu yüzde 65 lafı bizi hep rahatlatıyor. Artık bu rakamı ortadan bir kaldırmak ve gerçekleri görmemiz gerek. Anlattıklarınıza katılıyorum ve yapılması noktasında hem fikiriz. Hemen bir yerlerden başlanmasında fayda var. Oto Galericiler Sitesi’nden bahsettiniz. Aynı sistem sizin kurmak istediğiniz Kozmetik Sanayi Sitesi için de yapılabilir. Öncelik site yapımı için bir kooperatif kurulsun. Bizlerde sizlere altyapı ve asfalt, çevre düzenlemesi başta olmak üzere yardımcı olalım. Bu Isparta’mız için önemli bir konu. Konu ile ilgili olarak bir başkan yardımcımızı görevlendireceğim ve elimizden ne geliyorsa sizlere yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 712 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...