Gıda Güvenliği Eylem Planı oluşturuldu

24 Ekim 2013 15:46

Valilik tarafından, ilimizde Gıda Güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için SDÜ, İl Özel İdaresi, Belediyeler, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü,  İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları’nın yer aldığı Eylem Planı oluşturuldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: ““Toplum sağlığının korunması ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik tedbirler Devletlerin en tabii görevleri arasında bulunmaktadır. Bu husus "Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder." Hükmüyle Anayasamızın 171. maddesinde de yer almaktadır.

1995 yılında çıkarılan 560 Sayılı 'Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair' Kanun Hükmünde Kararname ile yasal bir zemine oturan Gıda Güvenliği önce 5179 sayılı kanun en son olarak 5996 sayılı kanun ile Ülke koşullarımızı göz önünde bulundurarak ilmi esasları, uluslararası gıda yaklaşımlarını ve Avrupa Birliği ilkelerini dikkate alan, konuyu bir bütün halinde ortaya koyan, halkımızın duyarlılıklarına cevap veren modern bir Gıda mevzuatı haline getirilmiştir.

Tüketilen gıdalardan dolayı kaygı duyulan, bu kaygının paylaşılacağı otoritelere ulaşılmada zorluk yaşanan bir ülkede İnsanların mutluluğundan bahsetmek zordur.

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, gıdaların birincil üretimden başlayarak, üretimi, ithalatı, ihracatı, pazarlama ve dağıtım zincirindeki taşıması gereken tüm şartları, ilke ve işlevleri belirlemektedir.

Kanun ile gıda politikamızın esasları bir bütün halinde ortaya konulmakta ve gıda başlı başına bir yasa konusu olmuştur.

Kanun ile gıda hizmetlerinin denetimi, izlenmesi ve koordinesinde sorumluluk tek bir otoriteye verilmekte ve bu konudaki yetki karmaşasına son verilmesi hedeflenmektedir.

'Tarladan sofraya gıda güvenliği' yaklaşımı, "Gıda Politikamızın" temel ilkesini oluşturmaktadır. Bu ilkenin hayata geçirilmesiyle gıdaların son ürün aşamasında değil, üretimden tüketiciye arz edilmesi aşamasına kadar tüm safhalarda izlenmesini sağlayacak bir sistem getirilmiştir.

Yasa ile gıda sektörünün kayıt altına alınmasını sağlayıcı düzenlemeler getirilmektedir. Bu sayede bir yandan Gıda sanayi kayıt altına alınmış ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmuş olacak, diğer yandan da dünya ile rekabet edebilir bir sisteme geçilmesine imkân tanınmıştır.

Yasa ile Tüketici haklarının korunmasına ilişkin yeni ve etkili hükümler getirilmiştir.

Yeni uygulama ile tüm sorumluluk Gıda İşletmecisine verilmiştir. Gıda ve yem işletmecisi ürettiği, işlediği, ithal ettiği, satışını veya dağıtımını yaptığı bir ürününün, gıda ve yem güvenilirliği şartlarına uygunluğundan sorumludur.

Bu kapsamda olmak üzere Tüketicilerin, gıda maddesini üreten, ithal eden ve satan gerçek veya tüzel kişiler tarafından bilgilendirilmesine dair esaslar oluşturulmuş, tüketicilerin yanıltılması ya da yanlış yönlendirilmesini önleyecek tedbirler alınmıştır.

İnsan sağlığının korunması amacıyla, gıda maddeleri üreten, ithal eden, dağıtımını yapan ve satan işyerlerine sorumluluklar ve yaptırımlar getirilmiş, Gıda maddelerinin üretimi, ithalatı, ihracatı, pazarlama, dağıtım, satış ve toplu tüketim noktalarının denetiminin tek bir elden yürütülmesine imkân verilmesi suretiyle de kamu yönetiminde etkin ve hizmet odaklı bir yaklaşım benimsenmiştir.

Ayrıca yasa ile öngörülen cezai düzenlemelerin adil, uygulanabilir ve caydırıcı olmaları hedeflenmiş ve faaliyetten men etme, ürünlerin toplattırılması, fiilin nevine göre idari para cezası, ağır para cezası ile müsadere cezası gibi cezaların yanı sıra insan sağlığı ile ilgili konularda hapis cezasına kadar bir dizi yaptırım öngörülmüştür.

Kanun Gıda Güvenliğinin Sağlanması için denetimlerin yanında, Gıda Sektörü Çalışanlarına yönelik (İşletme Sahibi, Tüccar, Esnaf, Usta, Kalfa, Çırak, Tezgahtarlar da dahil) Eğitimlerin verilmesine ve çalışanlarda eğitime katılım şartının aranmasına yönelik yeni uygulamalar getirmektedir. Bu uygulamalarla hayvan yetiştiricileri, çiftçilerimiz, Gıda sektöründe çalışan herkesin eğitimi hedeflenmiştir.

Bu nedenle İlimiz de Gıda Güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için Valiliğimizce Eylem Planı oluşturulmuştur.

Hazırlanan Isparta İli Gıda Güvenliği Eylem Planı paydaşlarının katılımıyla 25.10.2013 tarihinde ilimiz kamuoyuna duyurulacaktır.

Üniversitemiz, İl Özel İdaresi, Belediyeler, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü,  İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları Gıda Güvenliğinin paydaşlarını oluşturmaktadırlar.

Gıda Güvenliği Eylem Planı; birlikte çalışmayı, işbirliğini, bilgi alışverişini, katılımı ve yetki kullanmayı içermektedir.

Plan Gerekli görüşme ve değerlendirmeler yapılması, ortak çalışma alanları, diğer kurumlardan beklentiler, yasal mevzuat çerçevesinde yetki ve çalışmalarda birliktelik veya eşgüdüm sağlanarak ilgili tüm kurumların görüşleri doğrultusunda başarıya ulaşacaktır.

Birlikte çalışma ile Eğitimler ve Denetimler arttırılarak Isparta’da Gıda Güvenliği istenilen düzeylere çıkarılmasını sağlayacaktır”.

 

Bu haber 761 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...