“3. Çevre Yolunun güzergahı Isparta’ya vurulan en büyük darbedir”

24 Ekim 2013 16:04

Belediye Meclisi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı hakkında dün Olağanüstü toplandı. Isparta’nın kaderini belirleyecek olan yeni plan için katılımcılar fikirlerini ortaya koydu, eksiklikler tespit edildi. Ortaya çıkan plan Vali Vahdettin Özkan aracılığıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulacak.

1/100.000 ölçekli Isparta-Burdur-Antalya’yı kapsayan Çevre Düzeni Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıktı. Ankaralı bir firma tarafından hazırlanan plan Isparta’nın genel anlamda eksikliklerini kapatmadığı gerekçesiyle dün Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Olağanüstü toplanan meclise; İl genel Meclis Üyeleri, Ticaret Odası temsilcileri, Ticaret Borsası temsilcileri, BAKA temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve bazı daire müdürleri katıldı.

BÜYÜK EKSİKLİKLER VAR

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın Başkanlık ettiği mecliste ilk olarak Kadir Özkan görüşlerini bildirdi. Planı enine boyuna incelediklerini ve mevcut haliyle Isparta’ya hiçbir katkısının olamadığını belirten Özkan, önerilerini şu şekilde sıraladı; ‘’ 2025 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında ilimizin nüfusu maalesef dikkate alınmamıştır. Isparta şehir merkezinin şuan ki nüfusu 200 bin olmasına rağmen 2025 için önerilen nüfus 270 bin 2035 için ise 280 bindir.

ÜNİVERSİTE VE KARA HAVACILIK OKULU DİKKATE ALINMADI

Nüfus Genel Müdürlüğünden aldığımız verilere göre ise Isparta için önerilen nüfus 2025 için 430 bin 2035 içinse 500 bindir. Bu plan yapılırken Isparta nüfusunun dikkate alınmadığı, Isparta’nın üniversite şehri olmadığı ve Isparta’da Kara Havacılık Okulu’nun dikkate alınmadığı maalesef bu raporda belirtilmiştir.

BURDUR GÖÇ ALIRKEN ISPARTA VERİYOR GİBİ GÖSTERİLMİŞTİR

Isparta’yı şehirler bazında dikkate alırsak bu bir acı tablodur. Burdur için önerilen nüfus 2025 ve 2035’de Isparta için önerilen nüfus arasındaki fark yaklaşık 20-30 bindir. Bu da Burdur’un göç aldığını, Isparta’nın ise göç verdiğinin belirtisidir.

KENTSEL GELİŞİM ALANLARI GÖSTERİLMEMİŞTİR

Öte yandan Çevre Düzeni Planında ortaya çıkan ve değişikliği gerekli görülen konular

Deregümü Mahallesi’nde mevcut alan planda korunmuş olup, gelişme alanı önerilmemiştir. Bizim önerimiz buranın mevcut yerleşim alanıyla birleşerek, kentsel değişim alanı olarak değiştirilmesidir. İstanbul yolunun batısında mevcutta bulunan konut dışı kentsel çalışma alanının şerit halinde yerleşik alan olarak görülmektedir. Alanın arkası tarımsal karakterli alan olarak gelişmekte. Buraların ticari alan olarak geliştirilmesi ve hatta çapının eninin de genişletilmesi gerekmektedir. Ve aynı zamanda İstanbul yolunun doğusunda haritada yeşil alan olarak gösterilen yer Isparta’nın spor alanı olarak gösterilmektedir. Bu yeşil alan neye göre belirlenmiştir? Bunun bilgisi yazmıyor. Bu alanın makul değerde küçültülerek, ileriye yönelik kentsel genişleme alanı olarak değiştirilmesini öngörmekteyiz.

BOZANÖNÜ YOLUNU SANAYİ YA DA

DEPOLAMA ALANI OLARAK ÖNGÖRÜYORUZ

Bozanönü ile spor alanı arasında kalan tarımsal karakterli alanın incelenerek buranın da depolama ya da sanayi alanı olarak işlenmesi öngörülmektedir.

KONUT DIŞI KENTSEL ÇALIŞMA ALANLARI BELİRLENMELİ

Eğirdir-Konya yolunda şuan ki ticari faaliyetlerin olduğu satıh halen depolama alanı olarak görülmektedir. Buraların bir an evvel ticari alan olarak işlenmesi, depolama alanlarının kaldırılarak depolama alanı ile tarımsal karakterli alanlar arasındaki yerleri depolama alanı olarak işaretlememiz gerekmektedir. Askeri alan ile diğer askeri alan arasında kalan alanın da ticari olarak işlenmesi öngörülmektedir. Kısacası Migros kavşağından Akkent TOKİ’ye kadar olan kısım ticari alan olarak düzenlenmelidir. Davraz Kayak Merkezi’nin karşısında bulunan Diyadin yolu olarak bilinen yerde mevcut yapılaşma olmasına rağmen bunların hiçbiri dikkate alınmamıştır. Önerimiz buraların konut dışı kentsel çalışma alanı olarak belirlenmesidir.

ISPARTA’NIN AKIŞINA YÖN VERMELİYİZ

Isparta-Antalya Sav yolu arasındaki yer konut alanı olarak görülmüyor. Burada ticari alanlar işlenmemiştir. Buralarda ticari alanları belirtmemiz ve Isparta’nın akışına yön verecek aksları belirlememiz gerekir.

3. ÇEVRE YOLUNUN YERİ ISPARTA’YA VURULAN EN BÜYÜK DARBEDİR

Planda yapılan en büyük hata 3. çevre yolu olarak adlandırılan yoldur. Bu yol Isparta’ya vurulan en büyük darbedir. Bu yol Sav’dan başlayarak mevcut arıtmanın olduğu yerden, Akkent TOKİ’nin sırtından Bozanönü’nün arka tarafından Senirce’nin oradan 3. çevre yolu bağlanmaktadır. Isparta’nın şuan ki mevcut imar durumuna baktığımız zaman 3. çevre yolunun bağlantıya geçmesi için yeni bir Isparta’nın daha aynı ebatta gerekmektedir. 3. Çevre yoluyla alakalı olarak yerinin değişmesini ve bununla ilgili görüş belirtilmesini istiyoruz. Akkent TOKİ ve Çünür Mahallesi’nin yeni çevre yoluyla birleşeceğini düşünülerek bu alanın ve TIP Fakültesi Hastanesi’nin doğusunda bulunan dağlık kısımlarda tarım arazisinin az olması nedeniyle 3. çevre yolunun buradan geçmesini talep ediyoruz.

DERİ OSB’NİN YERİ KÜÇÜK SANAYİ BÖLGESİ OLARAK BELİRLENMELİ

Sav yolu üzerinde bulunan planlarda Deri OSB olarak işlenen kısmın karma organize sanayi bölgesi ya da küçük sanayi bölgesi olarak işlenmesini talep ediyoruz.

DUBLE YOLLAR VE HIZLI TREN BU PLANDA GÖRÜLMÜYOR

Dereboğazı yolu ile Isparta-Burdur arasındaki dağ yolu bu planlarda işletilmemiştir. Hızlı trenle ilgili olarak yapılması planlanan aksların hiçbiri bu haritada görülmüyor.

ISPARTA’NIN KADERİNİ YOLLAR, HIZLI TREN

VE KARA HAVACILIK OKULU BELİRLEYECEK

Isparta’nın kaderini hızlı tren, yollar, 2. üniversite, Kara Havacılık Okulu belirleyecektir. Bu haritalar yapılırken sayın plancının ve bakanlığın bunları dikkate almasını öngörüyoruz.

2. OSB ALANIMIZ PLANDA GÖRÜNMÜYOR

OSB alanının havaalanının yanında olması ve maniye planından dolayı 2. OSB alanı OSB alanının yanına yapılamaz. Genişletilmiş şekilde OSB alanlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Isparta için önemli olan Kompozit Vadisi’nin de bu planda işlenmesi gerekmektedir.’’

BÖLGEYE GÖRE PLAN MI YAPACAĞIZ, PLANA GÖRE BÖLGE Mİ YARATACAĞIZ?

Diğer taraftan İl Genel Meclis Üyesi Fevzi Özdemir de 1,5 yıldır bu çalışma üzerine yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu anlamda önemli önerileri de olan Özdemir ise şu fikirleri paylaştı; ‘’1/100.000’lik planlamanın 2011’de ihalesi yapılmış, Ankaralı bir firma tarafından alınmıştır. Bu toplantımız bu planla ilgili 9. toplantımız. Yapılan toplantılarda firma yetkililerin bizden bazı istekleri vardı. Verilen haritalardan bize koordinatları bildirerek, bilgileri bize böyle sunmak zorundasınız dediler. Bizde bunu çok geç anladık. Onların istediği formatta projelerimizi sunduktan sonra özellikle Davraz’la ve bazı ilçelerimizde olan çalışmaları geçirebildik.

BUGÜNKÜ ÇEVRE DÜZENİ PLANINDA İSTEDİĞİMİZ

KADAR SAVAŞ VERELİM BİZ BUNU BAŞARAMAYACAĞIZ

Tarım alanı olan bir kentte bazı planlamaları yapamıyorsunuz. Bölgeye göre plan mı yapacağız, plana göre bölge mi yaratacağız? Aslında işin özü burada. Yanlışlık burada. Ben burada bir plan yapmalıyım ki, bölgeyi harekete geçirmeliyim. Ama bize böyle bir sunum yapılmıyor. Bizim sorunumuz yaptığımız bölgeye göre plan yaratmak. Bugünkü çevre düzeni planında istediğimiz kadar savaş verelim biz bunu başaramayacağız. Neden? Bugün Deregümü’de, İstanbul yolunda yapmak istediklerimizi ilgili birime sunduğumuzda eğer istediğimiz yerde bir milli parkın yeri varsa, milli eğitime ait bir yer varsa, bir ormanlık arazi varsa bu planlamayla bu işlemi yapamıyorsunuz. Bizim üzerinde durmamız gereken konu bu.’’

‘’7 KASIM’DA ASKIDAN KALDIRILACAK ACELE ETMELİYİZ’’

Fikirlerin ortaya atılmasından sonra komisyon yeni planı oluşturduktan sonra Vali Vahdettin Özkan aracılığıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ulaştırılacak. Isparta’nın 2025 projeksiyonu ortaya koyan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının 7 Kasım’da askıdan kaldırılacağı da öğrenildi.

Bu haber 3706 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...