“Gül ürünleri OSB ile Ağaç Ürünleri Sanayi kurulsun”

28 Ekim 2013 15:45

Gündeme getirdiği projelerle dikkatleri üzerine çeken Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, 2 yeni proje hazırlığında. Günaydın önümüzdeki dönem için Gül Ürünleri Organize Sanayi ve Ağaç Ürünleri Sanayi Projelerini ortaya koydu.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta’nın 1/100.000 Ölçekli Yeni Çevre Düzeni Planı’nın (ÇDP) en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu anlamda Gül Ürünleri Organize Sanayi ve Ağaç Ürünleri Sanayi projelerini ortaya koyan Günaydın, her iki proje için de 200 dönümlük arazinin Çevre Düzeni Planı’na işlenmesini istedi.

ÇÜNKÜ HİÇ BİR ŞEY ALAMADIK

Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde ÇDP gündemiyle yapılan olağanüstü toplantısını değerlendiren Başkan Günaydın, “Isparta ekonomisini bu planda düşünmemiz gerekiyor. Çünkü 11 yıldır teşvik anlamında hiçbir şey alamadık. Yakın bir tarihte Ticaret Sanayi Odası’ndan 40 kişilik heyet Ankara’ya gitti. Sigorta teşvik primi ile ilgili Isparta’nın yararlanmasını isteyen heyete ‘Olamaz kardeşim komşu iller de alamaz’ diyen ve onları uyutup geri gönderen bir vekilimiz var. Ama arkasından bakıyorsunuz o olmayacak denilen vilayetlerin hepsi teşvik primini alıyor ama Isparta alamıyor! Bu olaylara karşı bizim iyi düşünmemiz gerekiyor” dedi.

MEVCUT PLANDA BİR YERE KADAR ÇALIŞMA YAPILMIŞ

Öte yandan 1/100.000 ölçekli ÇDP’de belirli bir noktaya kadar çalışma yapıldığını ileri süren Günaydın, şunları söyledi; “Başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere aktörlerle bir araya gelip çok başarılı bir toplantı yaptık. Çok güzel öneriler sunuldu. Şimdi 1/100.000 ölçekli plan revize ediliyor. Taleplerimizin neticesini almak istiyoruz.

GÜL ÜRETİCİLERİ ORGANİZE SANAYİDE TOPLANSIN 

Diğer taraftan özellikle gül üretimi konusunda Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerektiğini, üretim merkezi oluşturup merdiven altı damgasından kurtulunması hatta akredite laboratuarları kurulması gerektiğini daha önce söylemiştim. Bu bölge en az 200 dönüm üzerine oturmalı. Bunu Isparta’nın yapması gerektiğini, bizlerin de bunun zeminin hazırlamamız gerektiğini ve dünya ihracatında söz sahibi olmamız gerektiğini söylemiştim. Dünya gül üretiminin yüzde 65’ini karşılıyoruz diyoruz ama bundan kazancımız 10 milyon dolar. Bu çok küçük bir değer.  Gül Ürünleri OSB’de laboratuvar ve AR-GE’yi kurduğumuzda ürünler bu ünitelerde standartlandırılıp dünyaya ihraç edilebilir hale gelecek. Bu sanayi için yer göstermedim. Yeri uzmanlar gösterecek. Ama merkeze yakın olacak. Bir de buranın çok estetik yapılması gerekiyor.  Buraya geçtiğimiz günlerde 35 gül ürünleri imalatı yapan üretici geldi. En az 10 çeşit ürün imal ediyorlar. 100 ürün üreten var. Bunun imar sorunlarını çözme yetkisi Belediye ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait. Paris’te laboratuvarlar var. Neden orada olacak da burada olmayacak? Bunu kurduğumuzda yepyeni bir dal daha açılmıyor 10 milyon dolar 300-500 milyon dolara geçecek. O üreticilerin hepsi büyük patron olacak.

AĞAÇ VE ORMAN ÜRÜNLERİ DE UNUTULMAMALI

Bu arada mobilya konusunda da Isparta büyük bir potansiyele sahip. Halen daha ağacın merkezi Karadeniz ile İstanbul’a ağaç Isparta’dan gidiyor.  O nedenle buraya ağaç ve orman ürünleri üzerine büyük bir Üretim Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulması gerekiyor. Ben plana bunların da işlenmesi gerektiğini önerdim. Bu da en az 200 dönümden aşağı olmayacak.

ISPARTA EKONOMİSİ ÇÖKTÜĞÜ İÇİN FABRİKALAR KURUYORUM

Son olarak ben durduğu yerde fabrika yapan bir insanım. O fabrikaları Isparta ekonomisi çöktüğü için kuruyorum. Yeni fabrika demek yeni marka demek. Hatta biz de belediye olarak gül konusunda kendi markamızı oluşturabiliriz. Gülbirlik’ten yardım alacağız halka açık da yapabiliriz. Biz de örnek olmak istiyoruz. Tabi bu düşünce aşamasında. Önümüzdeki dönemde bu ayrıntılar su üstüne çıkacaktır.”

 

Bu haber 769 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...