“CUMHURİYETİMİZİN MÜRŞİDİ AKIL VE İLİMDİR”

29 Ekim 2013 18:45

Cumhuriyetimizin 90. yılı kutlamalarına halk büyük ilgi gösterdi. Vali Vahdettin Özkan, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin sahip olduğu kazanımları Cumhuriyet’e borçlu olduğunu belirterek, “Cumhuriyet idaresi, içte ve dışta hafife alınmayacak kadar güçlü düşmanlarla mücadele edilerek kurulmuştur” dedi.

 Cumhuriyetin 90. Kuruluş yılı dolayısıyla Hükümet Meydanı’nda resmi tören düzenlendi. Tören öncesi Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Valilikte bayram tebriklerini kabul etti. Daha sonra Hükümet Caddesi'nde tören alanına geçen Vali Özkan, Günaydın ve Kurutmaz, asker, öğrenci ve halkın bayramını kutladı. Törene halkın katılımı da oldukça yoğundu. Tören alanında en çok dikkatleri çekenler ise askeri kıyafet giyen ve ayyıldız balon taşıyan minikler oldu.

CUMHURİYET MODELİMİZ SOYLU,

TEPEDEN BAKMAYAN REJİMİN ADI OLMUŞTUR

Törenin açış konuşmasını yapan Vali Özkan, Anadolu'nun işgaline karşı Türk halkının başlattığı mücadelede elde edilen başarının 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet ile taçlandırıldığını bildirdi.  Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük bir çınarın külleri arasında filizlenen ve yeni bir devlet biçimini ifade eden Cumhuriyet idaresi, egemenliği millete tevdi etmiştir. Cumhuriyet, bireyi esas alan bir toplumsal modellemeyle eşit vatandaşlığı ve hukukun üstünlüğünü temel almıştır. Geçen 90 yıllık mazisine bakıldığında bizim Cumhuriyet modelimiz soylu; ama tepeden bakmayan, güçlü; ama insanı ezmeyen, adalet ve merhamet ilkeleriyle hareket eden bir rejimin adı olmuştur.

BİZİM CUMHURİYETİMİZİN MÜRŞİDİ AKIL VE İLİMDİR

‘Milletimizin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk, insanın geçmişle olan değerler silsilesini yitirmeden; ancak çağın gerektirdiği zihinsel dönüşümü dikkate alarak çağdaşlaşacağına inanan bir liderdir ve bu inançla Cumhuriyet idaresini öngörmüştür. Bizim Cumhuriyetimizin mürşidi akıl ve ilimdir.

2023 HEDEFLERİMİZ ÇOK BÜYÜK

Akıl ve ilmi rehber edinen yurttaşlık anlayışı, kişisel hakların olabildiğince genişlemesine imkân sağladığı gibi, sağlıklı bir üretim, atılım ve kalkınmanın da anahtarıdır. Ülkemiz bugün dünyanın gelişmiş saygın ülkeleri arasındadır. Özgüveni yüksek, bölgesel bir güç olma hüviyeti kazanmış, küresel güçler arasında yönlendirici ve dengeleyici rolü olan Türkiye'mizin bu kazanımlarını Cumhuriyet'e borçlu olduğunu belirtmek istiyorum. 1923'te ilan edilen Cumhuriyet'imizin bugünkü hedefleri artık çok büyük... 2023'te, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasında olmayı, kişi başına yıllık geliri 25 bin dolara çıkarmayı, 500 milyar dolarlık ihracata, 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmayı hedefleyen, ileri demokratik standartları olan bir Türkiye...

CUMHURİYET HAFİFE ALINMAYACAK KADAR GÜÇLÜ

DÜŞMANLA MÜCADELE EDİLEREK KURULMUŞTUR

Unutmayalım ki Türk milletinin yakın tarihinin en önemli modernleşme hareketi olarak hayata geçirilen Cumhuriyet idaresi, içte ve dışta hafife alınmayacak kadar güçlü düşmanlarla mücadele edilerek kurulmuştur. Dün olduğu gibi bu gün de memleketimizin selametini istemeyenlere, yoksul ve dışa bağımlı bir ülke olarak kalmamız için çaba sarf edenlere, insanımızı birbirine düşürmeye çalışanlara karşı, ülkesi ve milletiyle birlik ve bütünlük ruhu ve duyarlılığıyla hareket etmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle bize yepyeni bir devlet ve sonsuz bir gelecek hediye etmiş olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bütün Şehit ve Gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyor, Cumhuriyet Bayramınızı tebrik ediyor, saygılar sunuyorum.”

AYAKTA SELAMLADILAR

Vali Özkan’ın konuşmasının ardından öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirlerini okudu. Şiirlerin ardından Öğretmenler Halk Oyunları ekibi gösterisini sundu. Halk oyunları gösterisinden sonra başarılı olan sporculara ödülleri verildi. Daha sonra da geçit töreni düzenlendi. Vali Özkan, Belediye Başkanı Günaydın ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, geçit töreni sırasında asker ve öğrencileri ayakta selamladı. Geçit töreninin ardından kutlamalar sona erdi.

 

 

Bu haber 902 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...