6. Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi SDÜ Ev Sahipliğinde Başladı

13 Eylül 2012 18:32

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümünün ev sahipliğinde bu yıl altıncısı düzenlenen “Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi”nin açılış töreni, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Törene, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ile Prof. Dr. İskender Akkurt, ABD South Carolina Üniversitesinden Prof. Dr. Mahmud Khan, Washington State Üniversitesinden Prof. Dr. Joseph Coyne, Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Akıncı, çok sayıda akademisyen, bu alanda eğitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve sağlık sektörü temsilcileri katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz İİBF Sağlık Yönetimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ramazan Erdem, son zamanlarda sağlık sisteminde yaşanan değişikliklerden sonra, hastalara tanınan hekim ve hastane tercih etme hakkının, hastanelerin hastalarla ilişkilerini profesyonelce düzenlemelerini zorunlu hale getirdiğini söyledi. Yapılan değişikliklerden dolayı, kamu hastanelerinin kendi gelirleriyle idare edilmesinin gündeme geldiğini de sözlerine ekleyen Erdem, şunları kaydetti: “Sağlık hizmetlerine devletin desteği azalmaktadır. Hastaneler arasında rekabet söz konusudur, bu rekabet gelecekte daha da artacaktır. Geleneksel itaatkar hasta profili gittikçe zor hasta profiline dönüşmektedir. Hastane yöneticilerine eskiye nazaran daha fazla mali ve idari sorumluluk düşmektedir. Hastanelerde hem kurumsal anlamda, hem birimler hem de çalışanlar açısından verimlilik ve performans ölçümleri ön plana çıkmaktadır. Hastanede üretilen hizmetlerin maliyeti, fiyatlandırılması ve hizmetin alanlardan tahsil edilmesi eskiye göre daha da karmaşıklaşmaktadır. Bu durum hastanelerin profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesini bir alternatif olarak değil zorunluluk haline getirmiştir.” dedi.

Sağlık yönetimi bölümü olarak alana ilişkin bilimsel gelişmeleri takip etmeyi, sağlık sektöründeki problemlere çözüm olabilecek bilimsel bilgi üretmeyi ve bu bilgiyi üretecek donanımlı bireyler yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Erdem, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Alanın güncel sorunlarına çözüm önerileri üretmek amacıyla düzenlenen organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getiren İİBF Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eroğlu, 2007 yılında açılan ve 2009 yılında öğrenci almaya başlayan Sağlık Yönetimi bölümü hakkında bilgi vererek kongrenin verimli geçmesini temenni etti.

Sağlığın insanlığın en önemli sorunu olduğunu vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız da, insanların huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşam sürmeleri için sağlıklı olmaları gerektiğini ve görevlerini tam olarak yerine getiremeyen sağlığı bozuk olan, hasta olan kişilerin kendine, ailesine, çevresine, topluma yararlı olamayacağını ifade etti.

Sağlık hizmetlerinin önemli olduğuna da dikkat çeken Akyıldız, bu tür organizasyonlarda yer alan uzmanların alanda yaşanan değişimleri de göz önüne alarak ortaya çıkan sorunları analiz etmesi ve bu sorunlara çözüm önerileri sunması, hekimlerin de kamu-özel ayrımı yapmadan, kamu yararını gözeterek üretilen sağlık hizmetlerini, vatandaşların sağlık statüsünü yükseltilmesine yöneltmesi gerektiğini kaydederek “Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, kongrenin verimli geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

Orman Fakültesi Konferans Salonunda iki gün sürecek kongrede, 100’e yakın sözlü ve poster bildirimi sunulacak olup bildiri sunumlarının yanında ABD’den üniversitemize gelen konuk öğretim üyelerinin konferansları da yer alacak ve gerçekleştirilecek panellerde sağlık sektörü ile ilgili güncel konular tartışılacak.  Kongre, “Sağlık Yöneticiliği Mesleğinin Örgütlenme Problemleri ve Kapanış Oturumu” ile 15 Eylül Cumartesi günü sona erecek.

 

Bu haber 986 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...