Eğirdir Atatürk Anıtı törenle açıldı

30 Ekim 2013 15:59

Eğirdir Belediyesi tarafından Tarihi Eğirdir Kalesi önünde yaptırılan Atatürk Anıtı törenle açıldı. Törene, Eğirdir İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ethem Büyükışık, Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, Cumhuriyet Savcısı Adem Kurt, askeri erkan, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler, işadamları, esnaflar okul müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda halk katıldı. Tören bir bayram havasında geçti.

Atatürk Anıtı açılışı Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’in konuşmasıyla başladı. Başkan Özmeral yaptığı konuşmada, “Bugün mânâlı ve çok mühim olan bir açılışta beraber olmaktan ve teşriflerinizden dolayı mutluyum, teşekkür ediyorum. Hepimizin yakından bildiği gibi, iki karayolunun ortasında kalmış, Dündar Bey Medresesi bitişiğinde bulunan Atatürk Anıtı ve merasim alanından herkes şikâyetçiydi. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bugün bu büyük problemi çözmüş bulunuyoruz. Bundan sonra törenlerimizi, hep birlikte Tarihi Kale Meydanı’nda yapacağız. Şehirler meydanlarıyla anılır. Tarihi Kalemiz ve Kale Meydanımızda yeni bir tohum atmanın heyecan ve sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Bu gibi işler gönül işidir. Hiçbir kimsenin Ayyıldızlı Türk Bayrağımız ve Atatürk üzerinden siyaset yapmaya hakkı yoktur. Bugün burada birlik ve beraberlik içerisinde Atatürk Anıtını açıyoruz ve Cumhuriyet Bayramımızın 90. yılında ilk defa bu meydanda çelenk merasimini icra edeceğiz. Birlik ve beraberlik güzelliktir. Ben yaptım diye bir şey yok. Onun için biz diyoruz ki, “Eğirdir Ne Senin, Ne Benim, Eğirdir Hepimizin.” Atatürk Anıtı’nı buraya koymak çok kolay olmadı. Tarihi Kalemizin varlığından dolayı izinler almak için çok gayret ettik. Gönül verdik, bu gördüğünüz kaideyi yaptık. Gördüğünüz Anıtın kaidesi kaplama değildir. 13 tona yakın bir bütün mermer taştan işlenerek bu hale geldi. Anıtın zeminine bin 500 kiloya yakın 14lük demir döşendi ve üzerine dayanıklı olsun diye beton döküldü. Kaide üzerinde3 metreyüksekliğinde Cumhuriyet’imiz kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli bulunmaktadır. Cumhuriyet’imizin 90. yıl dönümünde Atatürk Anıtı’nı ve açılışını yapmak hepimize nasip oldu. Cumhuriyet demek halk demektir. Halkın kendi kendisini idare etmesi demektir. Bu çorbada herkesin emeği var. Kaymakamımızın, Paşamızın gece gündüz çalışma yapan ve yapılan çalışmaları yakından takibeden fikir sunan herkesin çorbada emeği var. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 90. yılını kutladığımız Cumhuriyet Bayramımız Aziz Türk Milletimize, saygıdeğer halkımıza kutlu olsun” dedi.

Başkan Özmeral’in ardından İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz bir konuşma yaptı. İlçe Kaymakamı Dr. Yılmaz, “Göreve başladığım günden itibaren çelenkleri malum (Dündar Bey Medresesi Yanı) yere koyuyorduk. Güvenlik açısından uygun olmayan bir yerdi. Belediye Başkanımız sağolsun Yeni Atatürk Anıtı’nı bugüne yetiştirdi. Daha önce Komutanımızla ve Belediye Başkanımızla fikir alışverişlerimiz oldu. Belediye Başkanımıza ve bütün çalışanlarına çok güzel ve gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Komutanımız da sağolsun ekibiyle birlikte fikir konusunda destek verdi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Eğirdir İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ethem Büyükışık, Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral birlikte Ayyıldızlı Türk Bayrağı’na sarılı Atatürk Anıtı’nın kurdelesini törene katılanların alkışları, öğrencilerin mutluluk çığlıkları eşliğinde çözerek Anıtı açtılar. Askerlerle birlikte Ayyıldızlı Türk Bayrağını Atatürk Anıtı önünde açan protokol günün hatırası olarak basına poz verdi. Askerler Ayyıldızlı Türk Bayrağını sararak Başkan Özmeral’e teslim ettiler. Başkan Özmeral de bayrağı öperek İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz’a verdi. Daha sonra Cumhuriyet Bayramı çelenk merasimi yapıldı. Sırasıyla Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri yeni Atatürk Anıtı’na konuldu. Çelenk merasimi ardından Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, Eğirdir İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz’a, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ethem Büyükışık’a, daire amirlerine, okul müdürlerine, Gaziler Derneği Başkanı Hüseyin Koçaslan ve şehit ve gazi yakınlarına açılışı yapılan Anıttaki Atatürk heykelin minyatürünü hediye etti. Tören sonrası, protokol üyeleri başta olmak üzere sivil toplum kuruluşu başkanları ile vatandaşlar Başkan Özmeral’e yoğun ilgi gösterdiler ve Atatürk Anıtı için teşekkür ettiler. Tören öncesinde Belediye tarafından Ayyıldızlı Türk Bayrağı dağıtılırken tören sonunda da bütün vatandaşlara kabak tatlısı, kek ve meyve suyu ikramlarında bulunuldu.

Atatürk Anıtı açılışında birlik ve beraberlik sağlanırken törene katılan siyasi parti temsilcileri, Gaziler, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı ve üyeleri ile en küçüğünden en yaşlısına varıncaya kadar herkes Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’e teşekkürlerini bildirdiler.

 

 

Bu haber 1005 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...