Yerel seçimin kaderini AKP’nin adayı belirleyecek

30 Ekim 2013 16:11

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA), ilkini Nisan ayında yaptığı yerel seçimde oy araştırmasının ikincisini Ekim ayında yaptı. 1557 kişi ile yüz yüze yapılan ankette çıkan sonuç oldukça ilginç. Bir önceki ankete göre AKP ve CHP oyunu artırmış durumda. Ancak AKP ve MHP şu anda başa baş gidiyor.

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA) tarafından Isparta’ya ait Ekim ayı araştırma sonuçları açıklandı. Tüm mahallere girerek rastgele seçilen 1557 kişi ile yüz yüze görüşüldü. Sonuçlar yüzde 95 güven düzeyinde +/-3 hata payı ile sunuldu. 

ADAYIN AÇIKLANMASINI BEKLEYEN

SEÇMENLER YİNE BİRİNCİ SIRADA

BASA yetkililerinin açıklamasına göre Ekim ayı araştırması Nisan ayında yapılan araştırma ile kıyaslandığında AK Parti ve CHP’nin oylarında artış var. MHP’nin oylarında ise düşüş görülüyor. Adayını açıklamamasına rağmen AK Parti’nin oylarındaki artışın gündemdeki gelişmelere bağlı olduğu sanılıyor. Bununla beraber adayın açıklanmasını bekleyen kitlenin sayısı hala çoğunlukta. AK Parti’nin açıklayacağı aday seçimin kaderini belirleyecek gibi gözüküyor.

AK PART’NİN ADAYI NE KADAR ÖNEMLİ?

Vatandaşa ‘AK Parti yerel seçimlerde isteyebileceğiniz türden bir aday çıkarırsa oy vermeyi düşünür müsünüz?’ şeklinde bir soru yöneltildiğinde alınan cevapların dağılımı da ilginç. Bu soruyu ‘Evet’ olarak yanıtlayanlar yüzde 68,46. Isparta halkının önemli bir kısmı yerel seçimlerde ideolojik tercihlerden ziyade adayın niteliğini önemsiyor. AK Parti’nin yerel seçimlerde göstereceği adaya bağlı olarak oy potansiyeli yüzde 29,42 ila yüzde 68,46 arasında değişiyor.

AK PARTİ’YE HANGİ KESİMDEN

NE KADAR OY KAYABİLİR

‘Adaya göre oy vereceğim’ diyenlerin yüzde 82,84’ü ‘AK Parti iyi bir aday çıkarırsa oy veririm’ dedi. Diğer partiler adaylarını belli ettiğine göre, adaya göre oy vereceğini belirten ve bu soruya ‘Hayır’ cevabını veren kesim muhtemelen açıklanan diğer parti adaylarından habersiz.

MHP ve CHP’DEN AK PARTİ’YE OY KAYABİLİR

AK Parti göstereceği adayın niteliğine bağlı olarak MHP seçmeninden de ciddi bir oranda oy çekebilir. MHP’ye oy vereceğini söyleyen seçmenin yüzde 36,50’si AK Parti nitelikli bir aday çıkarırsa destekleyeceğini belirtti. Benzer şekilde CHP seçmeninden de yüzde 18,37’lik bir oranda AK Parti’ye oy kayması da söz konusu olabilir.

ISPARTA HALKI AÇIK FİKİRLİ

BASA yetkilileri Isparta halkının yerel seçimlerle ilgili tutumlarını şu şekilde özetlemiştir: “Bu çalışma henüz adayını netleştirmediği şu dönemde AK Parti’nin Isparta’daki oy potansiyelini tespit etmek için gerçekleştirilmiştir. Benzer çalışma diğer siyasi partiler için yapılsa yine yüksek potansiyeller onlarda da gözlemlenebilir. Isparta halkı yerel seçimlere açık fikirli yaklaşmaktadır. Partiden ziyade benimsediği adayı destekleyecektir.”

 

Bu haber 721 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...