ITSO’da Galericilerin sorunları konuşuldu

13 Eylül 2012 18:36

Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Ekrem Şimşek, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Federasyon’un Genel Sekreteri ITSO Üyesi Yalçın Baysan ile birlikte Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç’u ziyaret etti. ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Meclis Başkanı Bedri Ayhan, ITSO’nun Otomotiv Sektörü Temsilcisi Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sarıkaya ile Galericiler Derneği Başkanı Uğur Madan’ın hazır bulunduğu ziyarette sektörel sorunlar konuşuldu.

ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Genel Başkan Ekrem Şimşek’e ITSO’nun faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 10. Meslek Komitesi’nin oto galericilerin her türlü sorununda yanında olduklarını belirten ITSO Başkanı Kaçıkoç, bunların yanı sıra görüş ve önerilere de kulak verip üyelerin isteği yönünde destek olduklarını söyledi.

ITSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Otomobil Sektörü Temsilcisi Salih Sarıkaya’da MASFED Genel Başkanı Şimşek’e komite çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Biz Isparta Ticaret ve Sanayi Odası 10.Meslek Komitesi olarak sektörle alakalı ve üyelerimizin sorunlarıyla ilgili sürekli faaliyetler ve etkinlikler düzenlemekteyiz.

Üyelerimizi her yıl yurt dışı ve yurt içi fuar ve organizasyonlara götürerek sektör hakkında yenilikleri ve gelişmeleri yerinde inceleme fırsatları sunuyoruz.

Bunların dışında Sektörle alakalı ulusal ve yerel çapta çalışmalara katılarak, üyelerimiz görüş ve önerilerini paylaşma olanakları elde ediyorlar.

Bunlardan bazılarına örnek vermek gerekirse;

-ITSO 10.Meslek Komitesi olarak; Oto galeri işleten yerlerin belirli standartlara ulaşabilmesi ve kayıtsız çalışanları engellemek açısından Oda kaydı, asgari sermaye oranı ve asgari işyeri alanı gibi bazı kriterlerin oluşturulması amacıyla TOBB ile temaslarda bulunulmuştur.

-Otomobil servislerinde bilgili, konusunda uzman kişilerin çalışması gerektiği ve bu açığında kapatılabilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü, Meslek Lisesi Müdürlüğü ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde çalışmalar yapılmıştır.

-Oto galericilerin araçlarını satarken tüketicilerin doğru bilgi elde edebilmesi ve satıcıların zarar görmemesi amacıyla araçların sigorta kayıtlarında pert kaydının görünmemesi, bunun yerine hasarın şiddetine göre ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı gibi derecelendirilmiş daha makul ifadelerin yer almasını sağlamak amacıyla bir takım çalışmalar yapılmıştır.

-Oto galeri işi yapan ve vergilerini ödeyen üyelerimizin rahatsız olduğu bir başka sorun olarak karşımıza çıkan internetten araç satışına ilişkinde, dolandırıcılığın engellenmesi, satışların kayıt altına alınarak vergilendirilmesi, satışlarda TC kimlik numarası ile satışın zorunlu hale getirilmesi gibi bazı kriterler oluşturularak TOBB ve ilgili makamlar nezdinde girişimlerde bulunulmuştur.

- Son yıllarda sürekli gündemimizde olan, hem enerji strateji planlarında hem de ülke gündeminde büyük yer etmiş hurda araçlarla ilgili olarak, 10. Meslek Komitemiz; hurda araçların yaş sınırının 1990 ve altına çekilerek 2.el oto alım-satım yapan üyelerin zarar görmesinin engellenmesi, çevreci araçları satın alan ve araçlarını hurdaya veren kişilere Avrupa ve ABD’de olduğu gibi bir fon oluşturularak teşvikle desteklenmesi veya vergi indirimi ve düşük faiz uygulamasının başlatılması gerektiğini ifade ederek TOBB ve Bakanlık gibi kurumlar nezdinde çalışmalar başlatmış, yerel ve ulusal basında kamuoyu oluşturulmaya çalışılmıştır.

-Son olarak da İkinci el otomobil alış-satışlarının güvenli hale getirilmesiyle ilgili olarak da önemli çalışmalarımız oldu. Örneğin yetki belgesiyle ilgili TOBB olmak üzere ilgili Bakanlıklara girişimlerde bulunduk. Oto galericilerin yetki belgesi ile alım-satım yapmasını istedik. Böylece hem vatandaş burada güvenli alışveriş yapacak hem de sektör vergisiz algısız ve güvensiz ayak üstü satış yapan kişilerden korunmuş olacak. Yılbaşından itibaren de bu konularda yasal düzenlemeler başlayacak. ”

MASFED Genel Başkanı Şimşek, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın sektörle ilgili çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve başta ITSO Başkanı Kaçıkoç olmak üzere Yönetim Kurulu Üyeleri ve Komite temsilcilerine otomotiv sektörünün sorunlarını yakından takip edip çözüm noktasında icraatlarda bulunduklarını için teşekkür etti. Genel Başkan Şimşek,”Bu zamana kadar dernek faaliyetlerimizin olduğu 45 ili gezdim ve sektörün Isparta’da çok iyi durumda olduğunu gördüm. Sektör temsilcilerinin düzenli ve uyum içinde çalışmaların yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası gibi büyük bir sivil toplum kuruluşunun desteğini almaları bizleri çok mutlu etti. Sektörümüzü Ticaret ve Sanayi Odası’nda en iyi şekilde temsil eden arkadaşlarımızı da ayrıca teşekkür ediyorum.“dedi.

Bu haber 999 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...