Vali Özkan, ITSO’da işadamlarıyla buluştu

1 Kasım 2013 16:25

ITSO’nun Ekim  Ayı olağan meclis toplantısına katılan Vali Vahdettin Özkan işadamları ile  Çevre Düzeni Planı, gül, elma, ihracat destekleri, ulaşım, yatırım teşvik sisteminde Isparta'nın yeri ile daha birçok konuda görüş alışverişinde bulundu.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) olağan Ekim Ayı  Meclis Toplantısı önceki gün yapıldı. Meclis Başkanı Osman Şahlan’ın yönettiği toplantıda meclis üyeleri hazır bulundu. ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, Çevre Düzeni Planı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Ardından ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, aylık faaliyetler hakkında meclis üyelerini geniş kapsamlı bilgilendirdi.

ITSO’nun Ekim Ayı meclis toplantısına konuk olarak  Vali Vahdettin Özkan ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin katıldı. Vali Özkan ile işadamları, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, gül, elma, ihracat destekleri, yatırım teşvik sisteminde Isparta'nın yeri, ulaşım ve daha birçok konuda görüş alışverişinde bulundular. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ilgili konuları raporlar halinde Vali Özkan’a  sundu.

ITSO BAŞKANI BAŞDEĞİRMEN RAPOR SUNDU

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen de Vali Özkan’a katılımlarından dolayı teşekkür etti. Isparta’nın sorunlarının çözümünde ilin Valisi’nin desteğinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Başdeğirmen şöyle devam etti:

“Bizimle bu ortamda bulunduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Birkaç kez sizlerle beraber olduk sorunlarımızı aktardık, bizlere çok yakın davranıyorsunuz. Konulara çok vakıfsınız çözüm noktasında elinizden geleni yapıyorsunuz bu da bizleri mutlu ediyor.

ELMA İHRACATI İLE İLGİL SIKINTILAR VAR

Elma ihracatı ile ilgili sıkıntılarımız var, Türkiye’de en çok üreten biziz, ihraç edemiyoruz, sorunlarımız oluyor, depolarımız mevcut ama biz ülkeler arası görüşmeler  ve Bakanlık nezdinde verilen desteklerden yararlanmak istiyoruz.  Sizlere gül, teşvik ve  elma konusunda hazırladığımız raporları sunuyoruz.  Isparta ekonomisinin genel bilgilendirme raporu Isparta Dereboğazı Yolu’nun bölünmüş yol olmasıyla ilgili fizibilite çalışmalarımız var, bölgemizin sosyo-ekonomik alt yapısını güçlendirmeyle ilgili raporlarımızı inceleme imkanı bulursanız çözüm noktasında daha da ileriye gidebiliriz.  Sizinde bildiğiniz gibi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili endişelerimiz vardı. Konuyu yakından takip ettiniz yeniden değerlendirilmesini istediniz bu konuda da teşekkür ediyoruz.“

VALİ ÖZKAN’DAN ITSO’YA TEŞEKKÜR

Vali Özkan, ITSO’nun ilin sorunlarına gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bir ilin gelişmesi ve ileriye gitmesi için bütün kurumların üzerine düşeni yaparak daha iyiyi bulma noktasında çaba harcaması gerektiğini belirten Özkan şöyle devam etti:

“Gerek Şükrü Başkanla  olsun gerekse siz değerli işadamlarıyla değişik vesilelerle karşılaştık, sorunları konuştuk çözüm önerilerini gözden geçirdik. Böyle seçkin bir mecliste sizinle yer almanın benim için çok büyük bir kazanım olduğunu söylemek isterim. Genel olarak ilimizin öncelikleri nelerdir? ilimizde yaşam kalitesini artıracak kentte ve kırsal alanda hususlar nelerdir? bunlarla ilgili geniş yelpazede farklı sektörlerde yapılan çalışmalar var, biz de bu çalışmalara bir nebze katkı sunabilirsek ne mutlu. Artık, sadece oda başkanından, sadece belediye başkanından sadece kamu yöneticisinden beklenti içine girmek geride kaldı. Bunun yerine herkes kendi uzmanlık alanını ortaya çıkarıp güçlerini birleştirip ilimizin için biçilen vizyonun altını doldurmak için çabalamalı. Bütün arkadaşlarımız da böyle düşünüyordur. Her birimiz kendi alanımızla ilgili sorunları çözümlerini çok iyi belirleyip başarıya ulaşmalıyız.

ITSO’NUN HASSASİYETİNİ GÖRÜYORUM

1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planıyla ilgili çalışmalar var. Bazı eksiklikler gördüm. Bakanlıkla görüşüp geri çekerek geniş yelpazede bir toplantı yapıldı. Yine Bakanlıktan gelen uzmanlarla toplantılar yapıldı. Onlar bize belli bir süre verdiler kimlerin kaygısı var onları iletmemiz istendi. Şuanda askı dönemi var. Bakanlıktan gelen arkadaşların verdiği bilgiye dayanarak söylüyorum bizim istediğimiz hususların plana giydirildiği taktirde sorun olmayacağını düşünüyorum. Sayın Başkan ve sizlerin oluşturduğu hassasiyet ve ilimizin vizyonu ile ilgili gelecek nesillerini ilgilendiren duyarlılıktan dolayı meclisteki arkadaşlara tek tek teşekkür ediyorum. “

Isparta’nın teşvik bölgesinin değişmesinde önemli rol oynayan sosyoekonomik gelişmişlik endeksi kriterleri konusunda ITSO'nun taleplerini dikkate aldığını ve kriterlerin tekrar değerlendirilmesi için çalışma başlatacaklarını belirten Vali Özkan elma konusunda şu bilgileri verdi: 

ELMA KONSEYİ KURULUYOR

Bunun yanı sıra elma ilgili önemli gelişmeler var. Elma ihracatının artırılması ve bunun kalıcı hale getirilmesiyle ilgili bir temennimiz  var. İhracat destekleri ve kamu destekleri çok önemli. Hem kalem olarak hem de miktar olarak artırılmasıyla ilgili çalışacağız. Biz Ispartalı elma üreticileri olarak üzerimize düşenleri yapmalıyız. Üretici, tüketici, tüccar, sanayicileri yani  4 ayaklı olarak bize düşen işler var. Bunları yapmamız gerekiyor.  Ekonomik bir analiz yapılıp dünya piyasalarına entegre olarak düşünüp daha kaliteli ve farklıklar yaratmalıyız. Isparta çiftçimiz bu konuda belli bir mesafe katetmiş. Teşvikler hususunda pasta belli, destek kalemleri halinde verilen teşvikler  var. Isparta’mız açısından belli bir destek verildiği zaman çok daha fazla katma değer oluşturduğunu ortaya koyarsak çok daha güçlü bir şekilde ilgili birimlere sunabiliriz. Elma konseyinin kurulması konusunu belli bir noktaya getirdik Bakanlığına sunacağız. Elmayla ilgili tek ses olacak.  Rekabet gücümüzü artırmak ve farkındalık oluşturmak için bu konseyi kurmamızın önemli olduğunu düşünüyoruz.  Ulaşım altyapısını etkinleştirilmesi ilgili yolların yapılması hassasiyetini biliyoruz. Bu konuları el birliğiyle takip edeceğiz.  Hepinize tekrar teşekkür eder, başarılar dilerim. “

 

 

 

Bu haber 632 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...