İlimizde kozmetik ve madencilik kümelenecek

1 Kasım 2013 16:36

Isparta’nın ihracatta daha güçlü hale gelebilmesi için Ekonomi Bakanlığı uzmanları dün ilimize gelerek sektör kümelenmelerini anlattı. Birçok İlin kümelenmeler sayesinde ekonomisini daha ileriye götürdüğünü anlatan uzmanlar haritadan bakıldığında Isparta’nın üzerinin boş olarak göründüğünü söylediler. Bunun üzerine ITSO Başkanı Başdeğirmen, Isparta’da kozmetik ve mermer üzerine kümelenme çalışmaları içinde olduklarını açıkladı.

Ekonomi Bakanlığı KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi danışman ve uzmanlarının katılımı ile ITSO ve BAKA işbirliğinde ilimizde ihracat yapan veya yapma potansiyeli olan firmalara yönelik “Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Programı (URGE) ve Bölgedeki Sektörlerin Destek Programından Yararlanabilmesi için Yol Haritası” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Vahdettin Özkan, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve çok sayıda kozmetik ve mermer sektörü temsilcileri katıldı.

“KATMA DEĞERE, YENİLİKÇİLİĞE VE AR-GE’YE

YÖNELMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Toplantının açış konuşmasını yapan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın kabuğunu kırması için izlenecek yolu gösterdi. İlimizin daha hızlı büyümesi için ihracata dayanan bir büyüme stratejisine odaklanması gerektiğini belirten Başdeğirmen, “Isparta’nın geleceği ve sürdürülebilir kalkınması için daha fazla ihracat gerçekleştirmek, dış ticaret açığını ve cari açığı azaltmak için katma-değere, yenlikçiliğe ve AR-GE'ye yönelmekten başka yol göremiyoruz” dedi.

“ÖZEL BİR ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

Öte yandan ilimiz ihracatını daha da arttırabilmek için mevcut potansiyelleri ortaya koyan ve gelecek stratejisini belirleyecek özel bir çalışma başlattıklarına değinen Başdeğirmen, “İhracat kompozisyonumuzda henüz hak ettiği yeri alamayan elma gibi ürünlerimize ihracat desteği sağlanması için çalışmalarımızı Bakanlıklar nezdinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde sürdürmeye devam ediyoruz. Yine ihracatımıza olumsuz etki eden çeşitli ülkeler tarafından ürünlerimize uygulanan gümrük tarifelerinin azaltılması için girişimlerimiz devam ediyor. Bir taraftan yerelden küresel hareketi hızlandırırken bir taraftan da ihracatın önündeki engellerin kaldırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Isparta’nın marka değeri olan gül çiçeği üretiminin kozmetik sanayine dönüşerek daha fazla katma değer üreten ihracat odaklı bir sektör olarak gelişmesi için inisiyatif aldık. Gül Vadisi projesine iştirakçi, uluslararası Akredite Kozmetik, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler AR-GE ve kalite kontrol laboratuarı kurulması için öncü olduk” diye konuştu.

İLİMİZDE KOZMETİK VE MERMER KÜMELENMESİ YAPILMALI

Diğer taraftan kümelenme çalışmalarına da değinen Başdeğirmen, “Kozmetik kümelenmesi için çalışmalarımız hızla devam etmektedir.  Isparta’nın Türkiye’nin kozmetik kümelenmesini oluşturarak dünyada hak ettiği yeri almasını istiyoruz. Isparta’nın ihracatında önemli yere sahip olan blok mermer ihracatının artık katma değer getiren işlenmiş mermer olarak ihracat edilmesi için yeni mermer işlenme fabrikalarının Isparta’ya kazandırılması için yatırımcılara destek oluyoruz. Antalya, Isparta, Burdur ve Afyon bölgesinin mermer işlenmesi için yeni kümelenme bölgesinin Isparta olduğunu düşünüyoruz. Antalya İhracatçılar Birliği ile birlikte mermer üreticilerimizin katıldığı bir URGE projesi hazırladık ve iştirakçi kuruluş olarak yer aldık. Ekonomi Bakanlığımıza daha fazla farklı sektörlerde URGE başvurusu yapmalıyız. Bugün ‘Bunu nasıl yapabilirizin?’ detaylarını da değerli uzmanlarımızdan dinleyeceğiz.

“YENİ OSB VE YENİ ŞİRKET KURMA HEDEFİMİZ VAR”

Isparta’nın mevcut üretim sektörlerine yeni ARGE ve yenilikçiliğe dayalı üretim sektörleri katılması için Organize Sanayi Bölgemize Kompozite Dayalı Ürünler ve İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas OSB çalışmasına ortak olarak destek veriyoruz. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak kurmuş olduğumuz ITSO Gümrükleme ve Antrepo İşletmeciliği Ltd.Şti’ne ilave olarak dünkü eylül ayı olağan meclis toplantımızda Isparta Tanıtım ve Pazarlama A.Ş. şeklinde bir şirketin kurularak Isparta Ürünlerinin dünyada pazarlanmasına destek olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ANKARA’DAN ZİYADE YERELLE KOORDİNELİ

KALKINMA PLANI DAHA DOĞRU

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise Ankara’dan ziyade yerelle koordineli kalkınma modelinin doğru olduğunu düşündüğünü söyledi. Dolayısıyla Bakanlık uzmanlarının yılın en az birkaç ayı illerde ve iş dünyasıyla iç içe olmasının yararlı olduğunu düşündüklerini belirten engin, “Ekonomi Bakanlığı yeni kuruldu. Kalkınma Bakanlığı da yeni kuruldu. Demek ki yönetim modellerinde yeni bir anlayış ve arayış var. Kalkınma Bakanlığı’nın kuruluş felsefesinde yerelden kalkınma var. Dinamik, aktif ve tek elden koordineli, daha üst düzey hizmet verebilmek için ekonomik birimleri tek çatı altında topladı. Bunlar güzel gelişmeler. Ekonomi Bakanlığı’nda ihracatçıya destek veren yapılar var. Bunlardan bir tanesi uluslararası rekabetçiliğin desteklenmesi programı. Kısaca URGE deniyor. Bölgemizde ihracat yapan veya yapacak firmaların desteklerden daha fazla yararlanması amacıyla URGE desteklerinin nasıl olduğu ve nasıl yararlanılacağı anlatılacak.

İLK 9 AYDA EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞIMIZ

3 SEKTÖR MADENCİLİK, SANAYİ VE TARIM

İhracatımız sürekli artıyor. Burada herkesin katkısı var. Bizim ihracatımız 2008 yılında 120 milyon dolardı, 2011’de 141 milyon dolar, 2012’de 155 milyon dolar, 2013 ilk 9 ay 143 milyon dolar. İlk 9 ayda neredeyse geçen yılın tamamını geride bıraktık. Bu gelişmenin rakamsal bir göstergesidir. İlk 9 ayda en çok ihracat yaptığımız 3 sektör madencilik, sanayi ve tarım. 2023 vizyonu ITSO’da 500 milyon dolar hedefleniyor. Ben bu hedeflere ulaşabileceğimizi düşünüyorum.”

“KATMA DEĞERİN YÜKSEK OLDUĞU

ALANLAR OLUŞTURMALIYIZ”

Vali Vahdettin Özkan da “Bize düşen kamu desteklerimizin dışında kendi aramızdaki koordinasyon, üstünlüklerimizi ortaya koyma, uluslararası alanda bizim katma değeri yüksek alanların olduğu bir duyarlılığın oluşturulması. Uluslar arası alanda özellikle pazarların talep ettiği ürünler nelerdir ve nasıl bir süreç izlememiz gerekiyor ki, bu talebi kendi ilimize yönlendirebiliriz. Bu duyarlık içinde olan tüm esnafımız ve ticaret erbabı olan kişilere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Toplantı uzmanların anlatımı ve istişareyle devam etti. 

Bu haber 736 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...