“Türkiye Dünya Dengelerinde Değer Gören Bir Ülke”

2 Kasım 2013 11:27

Süleyman Demirel Üniversitesinin 2013-2014 Dönem Başkanlığını yürüttüğü Üniversitelerarası Kurul(ÜAK) Toplantısının 217’ncisi  Yüzüncü Yıl Üniversitesinin ev sahipliğinde Van’da gerçekleştirildi.  Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın da katıldığı toplantının açılış töreninde yapılan konuşmalarda, Van depreminin ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesinin çalışmaları ile akademisyenlerin özlük haklarına dikkat çekildi.

YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal yaptı. Battal konuşmasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi hakkında bilgiler verdi.

Türkiye’de yüksek öğrenimi ele alırken değişen dünya dinamiklerinin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan SDÜ Rektörü ve ÜAK Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu “İnsan kaynaklarının mobil hale gelmesi, teknolojinin değişmesi içinde bulunduğumuz dinamikleri açıklamaya yeter. Küreselleşme sosyal bir hareketse, kaçınılmaz bir süreçse kendimizi şartlara göre konumlandırmamız gerekmektedir. Türkiye, kendi içinde ve dışındaki paradigmaları yeniden tanımladı, dünya dengelerinde değer gören bir ülke haline geldi” dedi.

Türkiye’de yeni üniversitelerin açılmasını desteklediklerini dile getiren İbicioğlu, “Üniversitelerde huzur ve güven ortamı var. Huzurlu olmayan bir üniversiteye kaliteli öğrencinin gelmesi mümkün değildir, huzurlu olmayan bir ülkeye yatırım yapılması da mümkün olmaz. Öğretim üyesi yetiştirilmesi konusunda üniversitelerin kendi üzerlerine düşen görevi yapmalarının yanında öğretim üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi gerekiyor. Yeni yıla girmeden önce böyle bir düzenleme yapılması hem bizim hem de öğretim üyelerinin motivasyonunun yükseltilmesi açısından çok önemli.” diye konuştu.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan da ÜAK toplantısının Van'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise toplantının tarihi ve yeri itibariyle çok sembolik olduğunu ifade ederek üniversitelerin donanımları ve ekonomik imkanlarıyla her alanda farklılaştığını söyledi.

Konuşmasının devamında akademisyenlerin özlük haklarına değinen Bakan Avcı, “ÜAK Başkanı İbicioğlu’nun dile getirdiği özlük hakları sorunu hükümetimizin gündemindedir. Yıllara yayılan bir analiz yapıldığında, üniversitelerimiz nitelikli eleman cezbetme konusundaki güçlerini kaybetmişlerdir. İmkanlar ölçüsünde en azından bunu durdurmak ve sonra da daha ileriye taşımak konusunda bir hassasiyet var. Her üniversitenin kendi özel koşullarını oluşturacak düzenlemeler yapmak ve üniversitelerimizin kendi düzenlemelerini yapmalarını sağlamak için çalışmalarımız var. Donanımları, ekonomik güçleriyle her alanda farklılaşan üniversitelerimiz var” diye konuştu.

Açılış Töreninin ardından 217. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı,  ÜAK Başkanı ve SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu başkanlığında gündemin görüşüldüğü kapalı oturumla devam etti.

Bu haber 709 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...