Tarım ekonomisine güç katanlara şükran

2 Kasım 2013 11:36

Ticaret Borsası, muhteşem bir organizasyonla Isparta tarım ekonomisine destek veren kamu, kurum ve kuruluşlar, şirketler ile kişilere şükran plaketi verdi. Ödül töreninde Isparta'nın birlik ve beraberlik içerisinde tarım ve hayvancılığın ve bu sektöre dayalı sanayide cazibe merkezi olması gerektiği vurgulandı.

Isparta Ticaret Borsası, 20012 yılı tescil işlem ile ihracat şampiyonları üyelerini ödüllendirdi. Bu ödül töreni kapsamında tarım ekonomisine destek veren kamu, kurum ve kuruluşlar ile şirketler ve kişilere şükran plaketi verdi. Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, zor şartlar altında üreten, istihdam yaratan üyelere teşekkür ederek şu konuşmayı yaptı:

TARIM EKONOMİSİNE DESTEK

VERENLERE TEŞEKKÜR

“Marifet iltifata tabidir. Burada herkesin huzurunda tarım ve hayvancılık alanında 1 yıllık mali dönemde çalışarak, üreterek kazanan, istihdam sağlayan, vergisini ödeyen, ülkesine döviz kazandıran tescil işlem hacmi ve ihracat şampiyonu üyelerimize olan şükranlarımızı ifade ediyoruz. Onlar zor ticari koşullar altında çalışarak, ailesinden ve sevdiklerinden fedakarlık ederek Isparta tarım ekonomisinin aktörü oldular, bundan sonra da olmaya devam edecekler. Yine bugün tarım ekonomisine destek veren kamu, kurum ve kuruluş, yerel yönetimler ve meslek örgütleri temsilcilerine teşekkürlerimizi ifade edeceğiz. Tarım ekonomisinin gelişimine katkı sağlayanlara şahsım, yönetim kurulum ve meclis üyelerimiz olarak ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyoruz.

TİCARET BORSASI

TARIMIN AKTÖRÜDÜR

Ticaret Borsası ne iş yapar? Belki birçoğunuzun aklında bu soru var. Ticaret Borsası, Isparta tarım ekonomisinin bir numaralı aktörüdür. Tarım ekonomisinin gelişmesi, büyümesi, tarım işletmelerinin ve bu alanda çalışanların artması bizzat Ticaret Borsası’nın sorumluluğundadır. Bu sorumluluk bilinci ile hareket eden Ticaret Borsası, 1996 yılında kurulduğunda ‘Tarımla sanayileşen Isparta’ sloganıyla yola çıktı. Bu zamana kadar bu misyon doğrultusunda görev yapan tüm başkanlarımız, yönetim kurulu üyelerimiz ve meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz. Aramızdan ayrılan başkan, yönetim kurulu ve meclis üyelerine Allah’tan rahmet diliyoruz.

ISPARTA TARIMLA

SANAYİLEŞİYOR

1996 yılında ortaya attığımız ‘Tarımla Sanayileşen Isparta’ misyonunun bugün ne denli doğru ve yerinde bir hedef olduğu ortadadır. Bugün Isparta ekonomisi tarımla ve tarımsal sanayi ile ayakta kalmaktadır. Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’ne son yıllarda gelen yatırımlara bakıldığında tarımsal sanayi tesislerini görürsünüz. Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri tesisleri Isparta’da kurulmuştur. Dünya devi Coca-Cola bile tarımsal sanayi alanındaki yeni yatırımı için Isparta’yı tercih etmiştir. Evet, Isparta tarımla sanayileşiyor. Isparta’da sanayileşmenin tek umudu tarım ve hayvancılık olmuştur. Merkezi hükümetimizden Isparta’ya tarım ve hayvancılık tesisleri alanında pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Isparta’da tarımsal sanayi tesisleri ayrıcalıklı olarak desteklenmeli, yatırım havası olumlu hale dönüştürülmelidir.

600 MİLYON TL

HACİM HEDEFİ

Isparta Ticaret Borsası üyelerimizin destekleri ile 2. Çalışma dönemimize başladık. Üyelerimizin bu desteğine layık olmaya çalışacağız. 2009’da göreve geldiğimizde Isparta tarım ekonomisinin hacmi 285 milyon 859 bin TL idi. 2013’ün 9 aylık dönemine bakıldığında hacmimiz 388 milyon 413 bin TL’ye ulaştığı görülüyor. 500 milyon TL’lik hedefe çok şükür 2012 yılında ulaştık. Bu yıl 600 milyon TL’yi geçmeyi umut ediyoruz. Evet, tarım ekonomisi büyüyor. Ama ortada bir sorun var.

EMEĞİN KARŞILIĞI YOK

Tarım işletmeleri açısından bakıldığında banka kredi borçları, enerji borçları, tarım kredi borçları ve kredi kartları borçlarının artmaya devam etmektedir. Her türlü destek, iyileştirme ve borç erteleme uygulamasına rağmen borç sorununun çözülemediği, banka kredi kartları ve elektrik borçlarının daha ciddi bir hal aldığı görülmektedir. Madem ekonominin ve tarım sektörünün durumu iyi o zaman neden çiftçinin, tüccarın borcu artıyor? Tarım kredisi borç ödemelerinde yüzde 99 oranında geri dönüş sağlanmaktadır. Geri dönük oranı bu kadar yüksek olduğu halde borcun sürekli artmasının nedeni büyük ölçüde borcun borçla ödenmesidir. Sürekli borçlanmanın sebebi ise yapılan yatırım ve harcanan emeğin karşılığının alınmamasıdır. Taktir edilmelidir ki özel sektörde faaliyet gösteren tüccar ve sanayicinin başarısının ölçüsü kar etmektir, para kazanmaktır.

TÜCCAR DESTEKLENMELİ

Hükümet politikaları sadece çiftçi üzerinden şekilleniyor. Tüccar kesim ihmal ediliyor. Ticaret Borsası üyesi olan tüccarlar da desteklenmeli. Biliniz ki tüccar olmadan çiftçi olmaz. Çiftinin ayakta kalması için güçlü tüccar inkar edilemez bir gerçektir. Elma, kayısı, hububat ve bakliyat alanlarında ticaret merkezleri oluşturulmalı. Tıpkı kirazda olduğu gibi elma, hububat ve bakliyatta da fiyatlar Isparta’da oluşturulmalı. Isparta tarım ekonomisindeki gücünü tüm Türkiye’ye hissettirmelidir. Elmaya 2 yıl önce verildiği gibi ihracat teşviki verilmelidir. Bu yıl gecikmeden elmaya ton başına 100 dolar teşvik verilmesi mutlaka sağlanmalıdır.”

Bu haber 916 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...