Organ Bağışı için Iyaşpark’a uğrayın

5 Kasım 2013 16:02

3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı etkinlikleri kapsamında Isparta Devlet Hastanesi’nce Iyaşpark AVM’de bağış standı açıldı. Iyaş Yönetim Kurulu Üyeleri de standın açılışında organ bağışında bulundular. Stand 1 hafta boyunca açık kalacak.

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı etkinlikleri düzenleniyor. Organ bağışı sayısını artırmayı amaçlayan faaliyetler kapsamında Isparta Devlet Hastanesi de Iyaşpark AVM’de bağış standı açtı. Dün açılışı gerçekleştirilen stantta bir yandan halkın konuyla ilgili bilgilendirmesi yapılırken, diğer yandan da organ bağışları alınıyor. Açışa katılan Iyaş Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şenol, Iyaşpark AVM Genel Müdürü Celalettin Çalış ve yönetim kurulu üyeleri organ bağışında bulundu. Isparta Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mustafa Çelik, son 10 yılda Isparta’da organ bağışı sayısında 3 kat artış görüldüğünü dile getirdi.

1 HAFTA ETKİNLİK OLACAK

Isparta Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Çelik, organ bağışı haftası kapsamında ilimizde bir çok etkinlik düzenleneceğini bildirdi. Okullarda da eğitim çalışmaları olacağını dile getiren Çelik, Bunların ilk ayağı da Iyaşpark AVM’de  bir stant açmaktı. Yönetimimizde bu konuda duyarlılık ve anlayış gösterdi” dedi.

Ülkemizde her yıl binlerce insanın organ bulamadığı için hayatını kaybettiğini dile getiren Çelik,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı hastalıklar var ki sadece tedavisi organ nakli. Başka şekilde tedavi edilemiyor. Diyaliz vs tedavilerle ayakta tutmak mümkünse de hayatın idamesini sağlayamıyoruz. Bu amaçla organ nakli çok önemli. Şuanda ülkemizde 25 bin kişi organ nakil listesinde organ beklemekte. 50 bin diyaliz hastası var. Bunun yanında Türkiye’de organ nakil sayısı 4 bin civarında. Bunun büyük çoğunluğu da ne yazık ki canlıdan yapılan organ nakilleri. Kadavradan dediğimiz, beyin ölümü olan kişilerden bağışlanan organ sayısı ne yazık ki bunun ancak 4’te 1’ini oluşturmakta.

FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Bizde bu amaçla bakanlığımızın başlattığı faaliyetler kapsamında farkındalık oluşturmak, bilgilendirmek, vatandaşlarımızı bu konuda bağışçı yapmak için uğraşıyoruz. Bu haftamız bu şekilde geçecek. Umarım istediğimiz sonuçları elde edebiliriz.

SON 10 YILDA BAĞIŞLAR 3 KAT ARTTI

Türkiye genelinde olduğu gibi Isparta’yı da bundan 10 yıl öncesiyle kıyasladığımızda beyin ölümü saptanan ve bunlardan bağışlanan sayı yaklaşık 3 kat artmıştır. Bazı rakamlar daha fazla ama bağışlanan sayı 3 kat artmış durumdadır. Bilgilendirmelerle bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz.”

VAZİFE OLARAK GÖRÜYORUZ

Iyaşpark Genel Müdürü Celalettin Çalış ise toplumsal ve sosyal sorumluluk anlamında bu tür etkinliklerde ev sahipliği her şeyden önce bir vazife olarak gördüklerini bildirdi. Çalış, “Bu vesileyle organ bağış standına tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Toplumsal fayda sağlayacak her türlü etkinliklere ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu bir kere daha belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

DUYARLI OLUNMASI GEREKİR

Iyaş Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şenol da, Türkiye’de şuanda çok sayıda insanın organ nakli beklediğini belirterek, “Sağlık bakanlığının bu kampanyasına yürekten destek veriyoruz. Bir hayat kurtarmak insanlarımız için çok önemli bir faaliyet olsa gerek. Dilerim vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olurlar ve bekleyen vatandaşlarımıza organ bağışında bulunurlar” dedi.

 

 

Bu haber 802 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...