‘’Ya Isparta’yı böyle bırakacağız ya da yeni Isparta için kollarımızı sıvayacağız’’

7 Kasım 2013 16:27

Belediye Meclisi dünkü toplantısında daha önce alınan karar gereği sadece Kentsel Dönüşümü gündemine aldı. Meclis üyeleri konuyla ilgili fikirlerini aktarırdı, tartışmaya açıldı. Kadir Özkan’ın bilgilendirmesi ise yeni Isparta için önemli kararların alınmasına vesile oldu.

Belediye Meclisi dünkü toplantısında aylardır akıbeti merak edilen kentsel dönüşüm konusunu görüştü. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda önemli fikirler ortaya atıldı. Birçok meclis üyesi görüşlerini dile getirdi.

KENSEL DÖNÜŞÜMÜN İLK

AYAĞI BİLGİLENDİRME OLACAK

Meclisin Mühendis Üyesi Kadir Özkan, konuyla ilgili önemli tespitlerde bulundu ve bunları tek tek açıkladı. Özkan, geçen hafta kentsel dönüşümle alakalı bir çalışma yaptıklarını ve burada 3 ana temelin bulunduğunu bildirdi. Riskli yapı, riskli alan ve rezerve alanı olarak konuya bakılması gerektiğini belirten Özkan, şunları söyledi: ‘Isparta Belediye Başkanlığı riskli alan tespit etme hakkına sahip değildir. Riskli alan tespiti Bakanlar Kurulu onayı ile gerçekleşmektedir. Isparta Belediyesi olarak yapılan Kentsel Dönüşüm’de belediyeye 20 adet, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 36 olmak üzere toplamda 56 başvuru var. Bunların şuanda raporları hazırlanmış, ilk bina geçen hafta İstiklal Mahallesi’nde yıkıldı. Önümüzdeki günlerde de bina yıkımlarına devam edilecektir. 

KOLLARI SIVAMA VAKTİ GELDİ

Kentsel Dönüşüm’de öncelikle halkımızı bilgilendirmemiz gerekiyor. Burada görev belediye ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ndedir. Mahalle toplantıları ile halk bilinçlendirilmeli. Kentsel Dönüşüm’deki gaye insanları daha konforlu, ferah ve huzurlu bir şekilde yaşatmak. Kentsel Dönüşüm Komisyonu olarak Isparta’da bir vizyon oluşturmalıyız. Ya Ispartamızı bu şekilde bırakacağız ya da yeni Isparta için kollarımızı sıvayarak, geniş yollar, bulvarlar ve alanlar yaparak ilimizin ufkunu açacağız. Isparta Belediyesi’nin burada öncelik yapması gerekiyor.

REZERV ALAN GÖSTERİLMEDEN YIKIM YAPILMAMALI

Riskli alanlardaki konutları yıktığımız anda buradaki vatandaşlarımız mağdur olacaklar. Onun için yetki belediyede olduğu için rezerve alanı gösterilmeli. Örneğin Mimar Sinan’da yol genişletme yapabilmeniz için oradaki kişilere rezerve alanları gösterilmeli. Onlar rezerve alanları taşınmalı ve yapım tamamlandıktan sonra tekrar gelmeliler.

1994-1999 yılları arasında Kebapçılar Arastası’nda yapılan yıkım Isparta’nın ilk kentsel dönüşümüdür. Isparta’da eğer kentsel dönüşüm yapıyorsak bunlar tamamıyla müteahhit kar mantığıyla değil, Isparta için fedakârlık yaparak küçük kar oranlarıyla yeni bir Isparta’yı inşa etmemiz gerekir.

KATI KURALLAR ALMAMIZ GEREKEN DURUMLAR VAR

2007’de yapılan imar revizyonunda ise Isparta’da küçük parseller ada bazına dönüştürülmüş ancak maalesef yeterli şekilde düzeltilememiştir. Isparta’da yapılacak ada bazlı uygulamalarda önceliği Isparta Belediyesi yapmalıdır. 2007’deki plana baktığınızda 10 metreden 7 metreye düşen ve 7 metreden 10 metreye çıkan yollar bulunmaktadır. Bunun en güzel örneği Gülistan Mahallesi’ndedir. Mahalledeki müstakil yapıların aralarındaki mesafe maalesef 5 metredir. Isparta’yı ya bu şekilde kabul edeceğiz ya da katı kurallar alıp güzel, yaşanabilir kentler arasında gösterdiğimiz gibi bunu hayalde değil gerçek olduğunu tüm ülkeye duyurmamız gerekiyor.

BURDUR’UN DÜŞTÜĞÜ HATAYA DÜŞÜP RİSKLİ ALAN BELİRTMEYELİM

Burdur Belediyesi’nin yaptığı kentsel dönüşüm projesi maalesef şehri kilitlemiş durumdadır. Burdur Belediyesi’nin yaptığı en büyük hata riskli alanı belirtmesidir. Riskli alanlar belirtilirken, kesinlikle mahalle ismi belirtilmemelidir. Eğer belediyemiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile birlikte diyalog halinde olursa, rapor hazırlanırken birlikte hareket edilirse Ispartamızın önü çok açılır.

VATANDAŞLARIN MAĞDUR OLMA KORKUSU VAR BUNU YENMELİYİZ

Halkımız acaba ben evimi verirsem burada mağdur olur muyum diye korkusu var. Vatandaşımız belediye, STK’lar ve diğer kurum kuruluşları yanında görürse bu korkusu olmaz. 1996-1997 yılında belediye başkanı Sayın Aybatılı Kebapçılar Arastası’nı yaparken rızayı kamu, vatandaşın tapularını kendi getirdiğini biliyoruz. Burada vatandaş belediyeye güvenirse sorun yaşanmaz.’’

 

Bu haber 780 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...