Hz. Hüseyin ve Kerbela Şehitleri SDÜ’de anıldı

13 Kasım 2013 15:55

Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin 1374. yıl dönümü dolayısıyla Süleyman Demirel Üniversitesinde bir anma programı düzenlendi. SDÜ ile Mürteza Alevi-Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından hazırlanan program, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Matem duası ve mersiyelerle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Mürteza Alevi-Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Erkan Topçu, Anadolu topraklarının birçok kültür ve inancı içinde barındırdığını belirterek bunun büyük bir zenginlik olduğunu söyledi. Bir ve birlik içine yaşamanın önemine değinen Topçu, önümüzdeki yılların ortak dilinin sevgi olacağını ifade etti.

SDÜ Alevi-Bektaşi Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nasuh Günay ise Kerbela Hadisesinin İslam dünyasının olduğu kadar insanlık tarihinin de en elim hadiselerinden birisi olduğunu belirterek Hz. Hüseyin’in bütün Müslümanların içtenlikle sevdiği bir kişilik olduğunu ve onun katledilmesinin tüm Müslümanları derinden etkilediğini söyledi. Günay, konuşmasının devamında Kerbela Hadisesini anlattı.

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da Alevilik hakkında bilgi vererek Aleviliğin sadece bir inanç olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti ve insanların birlik içerisinde olmaları, birbirlerine sevgi ve muhabbetle bağlanmaları gerektiğini söyledi. Anadolu’nun çok özel bir kara parçası olduğunu ifade eden Hortoğlu  “Geçmişte pek çok medeniyet, inanç ve kültür bu topraklarda yaşamış.” diyerek Anadolu medeniyetleri hakkında bilgi verdi.

Bu haber 707 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...