ITSO üyelerini Gürcistan’a götürüyor

14 Kasım 2013 15:24

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, ITSO’nun 11-15 Aralık tarihinde yapacağı Gürcistan (Tiflis-Batum) iş gezisine üyeleri davet etti.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin, ihracat potansiyelini artırmak ve yabancı yatırımcılarla iş bağlantıları kurmalarını sağlamak amacıyla yurtdışı gezilerine devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Irak’a iş gezisi düzenleyen ITSO 11-15 Aralık tarihlerinde üyelerini Gürcistan (Tiflis-Batum)’a götürecek. Konuyla ilgili bilgi veren ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, üyeleri iş gezisine davet etti. İş gezisine katılmak isteyen üyelerin 21 Kasım tarihine kadar ITSO Danışmanlık ve Projeler Birimi’nde Ali Şenol’a başvurmalarını belirten Başkan Yardımcısı Sarıkaya iş gezisiyle ilgili detaylı olarak şu bilgileri verdi:  

“Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak için gerçekleştirdiğimiz yurt dışı iş gezilerine bir yenisini daha eklemekteyiz. Stratejik olarak Oda yurt dışı programlarımızda önceliğimizi serbest ticaret anlaşmamız olan ülkelere ve komşularımıza vermekteyiz.  11-15 Aralık 2013 tarihleri arasında Gürcistan’a (Tiflis-Batum) iş gezisi düzenleyeceğiz. İş gezimiz kapsamında fuar ziyareti, meslek kuruluşu ziyaretleri, ikili iş görüşmesi programı gerçekleştirilecektir. İş gezisi kapsamında Gürcistan’ın niye tercih edildiği de şu şekilde izah edilebilir:

NİYE GÜRCİSTAN?

Isparta

Isparta’dan Gürcistan’a yapılan ihracat rakamımız 2012 yılında 1.346.000,00 Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte 2013 yılı ilk 10 aylık ihracat rakamımız 1.788.000,00 Dolar olarak gerçekleşmiş olup, ciddi bir artış trendi içerisindedir. Bu rakamımızı oluşturan ürünler ise; pamuklu dokunmuş kumaşlar ve eşyalar, elma, patates, elektrikli cihazlar, bitkisel yağlı mamuller, sabun ve yıkama ürünleri, plastik ve mamulleri, kauçuk ve kauçuk eşyaları, orman ve orman ürünleri, kağıt-karton, çimento, mutfak eşyaları, mermer, ısıtma sistemleri, radyatör, ev tekstil, cam ve cam mamulleri, mobilya, pomza, pompa ve kompresörden oluşmaktadır. Amacımız ikili işbirliği ve iş görüşmeleri neticesinde mevcut rakamlarımızı daha üst seviyelere çıkartmaktır.

Gürcistan’ın ithalat yaptığı ülkelerin başında %18,9’luk bir rakamla Türkiye gelmektedir.  Bunun yanında ülkede yapılan yabancı yatırımlara da baktığımız zaman ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri yer almakta ve hemen arkasından Türkiye gelmektedir. Ülkemizin 2012 yılı Gürcistan’a ihracat rakamı 1.261.474.000,00 dolardır. İhraç edilen ürünlerimize değinmemiz gerekirse; demir çelik ürünleri, kilit, sürgü, plastik mamulleri, elektrikli makine ve cihazlar, inşaat tuğlaları, seramik, boru, mozaik, çimento, küvet, lavabo ve çeşitli ev malzemeleri, soğutucu, vitrin, tezgâh, kara ulaşım araçları, kâğıt ve karton ürünleri, mantar ve ağaç mamulleri, yonga levha, sunta gibi ürünlerdir.

Türkiye ile Gürcistan arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri 2007 yılı Şubat ayında başlatılmış olup, STA görüşmeleri tamamlanmıştır. Bu sürecin hayata geçmesi de bu ülkeye yapılacak olan ihracat odaklı ticari ilişkilerde kolaylık sağlamaktadır.

Bölgeye Türkiye tarafından yapılan yatırmalara bakmamız gerekirse; maden suyu, GSM, patlayıcı ürünler, doğrama, cam, alüminyum, un üretimi, karton üretimi, hayvancılık ve tarım, havalimanı işletmeciliği, hizmet sektörü, enerji, mermer, bankacılık, ulaşım, fuarcılık, iş makineleri konularında yatırımlar bulunmaktadır.

BAŞLICA İŞBİRLİĞİ YAPILABİLECEK ALANLAR

Türkiye ile Gürcistan arasında ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik birçok alanda işbirliği imkânı mevcuttur. Bu bağlamda gündeme getirilebilecek bazı konular şunlardır:

•Oldukça gelişmiş tarım sektörüne sahip olan Gürcistan'ın tarım ürünlerinin işlenmesinde, paketlenmesinde ve ihracatında işbirliği mümkündür. Özellikle meyve suyu üretimi, et ve süt ürünleri alanında ortak çalışmalar desteklenmelidir. Bilhassa sınır bölgeleri arasında işbirliğinin teşvik edilmesi ve tamamlayıcı tarımsal politikaların izlenmesi faydalı görülmektedir.

•Gürcistan'ın tekstil sanayisinin yenilenmesi ve deri sanayisinin geliştirilmesinde, ülke içinde midibüs-minibüs ve kamyonet tipi özel girişim açısından önem taşıyan araçların üretiminde işbirliği yapılmasına yönelik imkânlar vardır.

•Özellikle içme suyu ihracatı konusunda birikime sahip olan firmalarımız Gürcistan'ın kaynak suyu rezervlerinin değerlendirilmesine ilgi göstermektedir.

•Gürcistan'ın ve Türkiye'nin önemli enerji açıklarının bulunduğu bir dönemde Gürcistan nehirlerinde küçük baraj ve hidroelektrik santraller kurmak suretiyle elektrik üretilmesi ve bu elektriğin Gürcistan'da ve Türkiye'nin doğu bölgelerinde kullanılması önem kazanmaktadır.

•Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki turistik bölgelerinde bir canlanma söz konusudur. Bu çerçevede, ülkeye gelen toplam turist sayısının yakında 1 milyona çıkması ve turizm gelirlerinin kısa zamanda ikiye katlanması mümkün gözükmektedir. Türk firmalarının bu alanda sahip oldukları geniş deneyim düşünüldüğünde turizm, iki ülke arasında önemli bir işbirliği alanını teşkil etmektedir.

•Gürcistan’da devlet - özel sektör işbirliği ile Türk mallarının tanıtımına yönelik bir kampanya ihtiyacı vardır. Özellikle kaliteli ve rekabet gücü yüksek ürünlerin tanıtımı için Türk firmaları tarafından tekstil ve gıda alanlarında perakende ve toptan satış noktalarının oluşturulması teşvik edilmelidir.

•Üçüncü ülkelerle üçlü işbirliği modelleri geliştirilebilmelidir. Özellikle yeni ve ileri teknoloji transferleri ve büyük finansman kaynakları gerektiren projelerde bu tür işbirliği düşünülebilir. Bu projeler arasında hidroelektrik santrallerinin inşaatı, petrol çıkarımı ve işlenmesi, gaz türbin ve termik santrallerinin inşaatı, elektrik dağıtımı, hidrokarbon ürünlerinin nakliyesi ve karayollarının, limanların ve demiryollarının rehabilitasyonu gibi projeler yer almaktadır.

•Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaretin kayıt altına alınması ve geliştirilmesi için çabalar son dönemlerde hızlandırılmış durumdadır. Hopa ile Batum arasındaki karayolunun genişliği iki katına çıkartılmıştır ve Hopa’dan sonra Trabzon’a kadar yolun genişletilmesi gündemdedir. Kars-Tiflis demiryolunun ikinci bir kolunun Trabzon Limanı’na kadar ulaşması planlanmaktadır. Kars-Tiflis demiryolunun kullanıma açılması, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ihracatçıların Kafkaslar ve Orta Asya’ya daha rahat açılmalarını sağlayacak ve dolayısıyla bu bölgenin kalkınmasında itici güç olacaktır.

•Eğitim alanında da iki ülke arasında işbirliği potansiyeli mevcuttur. Türk ve Gürcü üniversiteleri arasında işbirliği ve öğrenci değişimi projeleri geliştirilebileceği gibi, teknik eğitim hizmetleri veren Türk firmaları Gürcistan’ın bu alandaki ihtiyacını karşılayabilirler.

•Ayrıca, orman ürünlerinin ithalatı veya yerinde işlenmesi ve pazarlanması, et ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, ham post ve deri ithalatı veya yerinde işlenmesi, tekstil, turizm, telekomünikasyon, hurda metal ithalatı, inşaat ve taahhüt, hidroelektrik santrallerinin inşası ve ortak işletilmesi de işbirliği yapılabilecek alanlara dahildir.

GÜRCİSTAN’DA EKOMİK DURUM

Gürcistan ekonomisi, geleneksel olarak Karadeniz sahillerinde ve ülkenin dağlarında yoğunlaşan turizm sektörüne, narenciye, üzüm ve çay yetiştiriciliğine ve madenciliğe odaklı bir yapı sergilemekte, bununla birlikte sanayi olarak da şarapçılık, metalürji, makine imalat, kimyasal ürünler ve tekstil sektörleri ön plana çıkmaktadır. Sovyet döneminde Gürcistan, ekonomik açıdan en gelişmiş cumhuriyetlerden birisi olarak kabul edilmekte iken, birliğin dağılması ve daha sonra yaşanan siyasi istikrarsızlık, Gürcistan ekonomisi üzerinde olumsuz bir etki yaratmış ve Gürcistan ekonomisi istikrarsız bir yapıya bürünmüştür. Kasım 2003’te halkın büyük desteğiyle gerçekleştirilen ve Eduard Şevardnadze yönetimine son verip Gürcistan’da yeni bir dönemin başlamasını sağlayan “Güller Devrimi” ile Gürcistan ekonomisi için de yeni bir sayfanın açıldığı izlenimi oluşmaktadır. Ülkede yeni yönetimin göreve başlamasından bu yana yaşanan gelişmeler Gürcistan’da siyasi istikrarın sağlanması yolunda önemli birer adım olarak görülmekte ve ülke ekonomisinin kalkınmasının önündeki en ciddi engel olan istikrarsızlığın ortadan kalkması ve dolayısıyla iş ve yatırım ortamının iyileşmesi yönünde olumlu izlenimler oluşmaktadır. Saakaşvili hükümetinin öncelikli programında yer alan “yabancılar için yatırım ortamının sağlıklı hale getirilmesi” konusu da, tüm bu gelişmeler tarafından desteklenmektedir. Yapılan reformlar, özellikle yasal, finansal ve enerji sektörü reformlarıyla özelleştirme, vergi sistemi, kamu harcamaları ile yolsuzluk ve kaçakçılıkla mücadele konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Görüldüğü üzere Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimiz için hem yatırım hem de ticaret fırsatı olan Gürcistan gezimiz için kayıtlarımız başlatmış olup, ücret kişi başına 960 Euro’dur. Kayıt işlemi için 300 Euro karşılığında avans bedeli ile Odamız personeli Ali ŞENOL’la iletişime geçmeniz rica olunur. Katılım sınırlı olup, son başvuru tarihi, 21 Kasım 2013 Perşembe günü saat 17.00’dır. Gezimizde KOSGEB Desteği sağlatılması planlanmaktadır.”

Gezi detaylı programımız aşağıdaki gibidir. Saygılar sunar işlerinizde başarılar dileriz.

11 Aralık 2013 Çarşamba:

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası önünden Antalya Havalimanı’na hareket. Aynı gün Tiflis’e uçuş. Otele hareket ve konaklama.

Uçuş Bilgileri:

Antalya – İstanbul:       11 Aralık 2013 08.30

İstanbul – Tiflis:            11 Aralık 2013 13.10

17.25 Tiflis’e varış ve akşam yemeği sonrası istirahat için otele transfer. (5 Yıldızlı Marriott Otel)        

12 Aralık 2013 Perşembe:

Tiflis Büyükelçiliği ve ticaret ataşeliği ziyareti. Türk-Gürcü İşadamları Derneği ziyareti. Firmalar ile iş görüşmesi fırsatı. Akşam yemeği ve otelde konaklama.

13 Aralık 2013 Cuma:

Tiflis’te Lüks Ürünler Fuarı ziyareti. Akşam Batum’da olacak şekilde otobüs ile Batum’a hareket. Yol güzergahında turistik anlamda görülebilecek yerleri ziyaret. Akşam Batum’a varış ve konaklama. (5 Yıldızlı Radisson Blue Otel)

14 Aralık 2013 Cumartesi:

Batum’da iş görüşmeleri, meslek kuruluşu ziyareti. Bölgesel hükümet ziyareti. Serbest zaman. Şehir turu. Akşam yemeği ve otelde konaklama.

15 Aralık 2013 Pazar:

İşadamları dernek ziyareti, serbest zaman. Akşam saatlerinde Antalya’ya dönüş. Uçağın inişini takiben otobüs ile Isparta’ya hareket.

Uçuş Bilgileri:

Batum – İstanbul:         15 Aralık 2013 18.30

İstanbul – Antalya:       15 Aralık 2013 21.30

22.45’te Antalya’ya varış ve Isparta’ya otobüs ile hareket.

 

Bu haber 691 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...