Londra iş çevreleri ve yatırımcılara Batı Akdeniz tanıtımı

15 Kasım 2013 16:32

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), dünyanın en önemli küresel finans ve yatırım kentlerinden biri olan İngiltere’nin başkenti Londra’da iş ve ekonomi çevreleri ile toplantılar gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçiliği’ni ilk ziyaret eden kalkınma ajansı olan BAKA, büyükelçilikte karşılıklı bilgi alışverişinin yapıldığı toplantı sonrasında Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI), kalkınma ajansı gibi çalışan London & Partners, Türkiye ile diğer ülkeler arasında ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla tanıtım ve organizasyon faaliyetleri yürüten Business Network (BizNet) yetkilileri ile biraraya geldi. BAKA, kapsamlı toplantılarda Antalya, Burdur ve Isparta’dan oluşan Batı Akdeniz’in yatırım fırsatları ile sektörlerin tanıtımını yaptı. İş ve yatırım sözleşmelerinin hukuki altyapılarının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilen ve yeni işbirliklerinin gündeme geldiği toplantılarda, 6 Aralık’ta İstanbul’daki İngiliz ve Türk iş adamları zirvesinin Batı Akdeniz’de de yapılması için çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Görevleri arasında Batı Akdeniz’e yerli yabancı yatırımcıları çekebilmek için bölgenin yatırım ile iş imkânlarının yurtiçi ve yurtdışında ilgili kurumlarla işbirliği içinde tanıtmak bulunan BAKA, İngiltere’nin başkenti Londra’da çalışma gerçekleştirdi. Genel Sekreter Tuncay Engin, Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek ve uzman Sadettin Dikmen’den oluşan BAKA heyeti, Londralı işadamları ve yatırımcılara yönelik çalışmasında ilk olarak Londra Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek Büyükelçi Ahmet Ünal Çeviköz, Ticaret Başmüşaviri Yavuz Mollasalihoğlu ve Ekonomi Başmüşaviri Coşkun Cangöz ile biraraya geldi. Tuncay Engin, BAKA’nın kurumsal yapısı, kuruluş amacı, faaliyetleri ve Londra ziyaretinin hedefleri konusunda Londra Büyükelçisi Çeviköz ve beraberindeki yetkililere bilgi verdi. BAKA’nın görev bölgesi Antalya, Isparta ve Burdur’a İngiliz yatırımcıların da ilgi gösterdiği, turizm, tarım, madencilik ile alternatif enerji yatırımlarının uygun olabileceğini belirten Engin, “Bölgemizin iş ve yatırım potansiyelini yapacağımız toplantı ve sunumlarla İngiliz iş çevrelerine anlatmayı planlıyoruz” dedi.

BÜYÜKELÇİLİKTE İLK KALKINMA AJANSI

BAKA’nın Londra Büyükelçiliği’ni ziyaret eden ilk kalkınma ajansı olduğunu söyleyen Londra Büyükelçisi Çeviköz ise, bölge ekonomisine ilişkin bilgiler için teşekkür ederek kalkinma ajansları projesinin yerelden kalkınma politikalarına olumlu etki edeceğini belirtti. Türkiye’ye ve Batı Akdeniz’e yatırımcı çekilmesi bölgenin tanıtımı konusunda Londra Büyükelçiliği olarak desteğe hazır olduklarını vurgulayan Büyükelçi Çeviköz, Batı Akdeniz’in özellikle güneş enerjisi ve  alternatif turizm yatırımları konusunda öne çıkabileceğini ve İngiltere dışında Londra ekonomisinden pay almaya çalışan Galler, İskoçya gibi ülkelere giderek enerji yatırımları konusunda işbirlikleri yapılabileceğini söyledi.

İş toplantıları kapsamında Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Londra Temsilcisi Ahmet İplikçi ile de görüşen BAKA heyeti, Londra ve İngiltere’deki yatırım ortamı hakkında bilgi aldı. ISPAT Temsilcisi, Batı Akdeniz’in potansiyeli konusunda bilgilendirilerek, İngiliz yatırımcıların Batı Akdeniz’e yönlendirilmesi konusunda ISPAT ve BAKA’nın işbirliği içinde çalışması kararı alındı.

BAKA heyeti, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (Turkish British Chamber of Commerce and Industry- TBCCI) Başkanı Emma Edhem, TBCCI Yöneticisi Yavuz Sökmen ve kalkınma ajansı gibi çalışan London & Partners’in Kıdemli İş Geliştirme Müdürü Bob Doyle ile toplantı gerçekleştirdi. Batı Akdeniz Bölgesi’nin yatırım ve iş potansiyelinin anlatıldığı London & Partners ofisindeki toplantıda; özellikle sağlık turizmi ve golf turizmi gibi alternatif turizm alanları ile madencilik ve modern tarım yatırımları için Batı Akdeniz’in yatırımcılara açık olduğuna dikkat çekildi. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, “BAKA olarak bölgemizin yatırım imkânlarını Londra iş çevrelerine tanıtmak ve ikili ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Bu aşamada TBCCI ve London&Partners gibi STK’lar en önemli paydaşlarımız olacaktır” dedi.

İNGİLİZ - TÜRK İŞADAMLARI ZİRVESİ

Bölgeyi tanımaktan memnuniyet duyduklarını, İngiliz yatırımcıların özellikle sağlık ve golf turizmi faaliyetleri ile yenilenebilir enerji yatırımlarına ilgi duyabileceğini belirten Emma Edhem de, başkanı olduğu TBCCI’ın 1980’de Londra’daki iş ve politika çevreleri ile yakın ilişkileri sürdürerek Türkiye ve İngiltere arasındaki ekonomik bağların ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla çalışan kar amacı gütmeyen kurum olduğunu anlattı. Başkan Edhem, Batı Akdeniz ile Londra arasında atılan bu ilk adımın ikili ilişkilerin geliştirilmesinde oldukça önemli olduğunu vurguladı.

İstanbul’da 6 Aralık’ta İngiliz ve Türk iş adamlarının katılacağı zirve benzeri programın Batı Akdeniz’de de yapılabileceğini belirten TBCCI yönetici Yavuz Sökmen ise, BAKA’nın tanıtım sunumunun TBCCI üyesi 3 bin 500 işadamına ulaştırılacağını ve web sayfalarında BAKA’nın linkini verebileceklerini söyledi. Londra’nın yatırım promosyon ajansı London&Partners İş Geliştirme Müdürü Bob Doyle ise, Türkiye’ye yatırım yapma konusunda İngiliz işadamlarının istekli olduğunu, ancak iş ve yatırım sözleşmelerinin hukuki altyapılarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

LONDRA AVRUPA’NIN FİNANS VE YATIRIM MERKEZİ

BAKA heyeti, 2008’de Türkiye ile diğer ülkeler arasında ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan ve tanıtım ile organizasyon faaliyetleri yürüten 500 üyesi bulunan Business Network (BizNet) Genel Sekreteri İsmail Basman, Direktör Selçuk Koç ve Hukuk Müşaviri Hammad Baig ile de toplantı gerçekleştirdi. Kalkınma ajanslarının yapısı, faaliyetleri ve çalışma stratejisi konusunda bilgi veren Genel Sekreter Tuncay Engin, Batı Akdeniz’in doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra tarım ve madencilik konusunda da söz sahibi konumda olduğunu belirterek, “Bu sektörlerin yanı sıra alternatif enerji ve alternatif turizm yatırımları için de yatırımcıları bölgeye bekliyoruz” dedi.

İngiltere ve özellikle Londra’nın dünyada finans ile yatırım merkezi olarak bilindiğini söyleyen BizNet Genel Sekreteri İsmail Basman da, İngiltere-Türkiye ilişkileri için çalıştıklarını ve diğer ülkeler için de iş ilişkileri kurdurmayı hedeflediğini söyledi. 4 yıldır The Most Successful Turk Awards adı altında başarılı Türk yatırımcıları ve girişimcileri ödüllendirdiklerini belirten Basman, “Bu organizasyonda İngiltere’nin en önemli politikacı ve işadamlarını bir araya getiriyoruz. Hem iş hem de politik ilişkilerimizi güçlendiriyoruz” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, TUSKON başkanı Rıza Nur Meral,  İngiliz Lordlar Kamarası üyeleri, İngiliz Hükümeti yetkilileri, Londralı yerel yöneticiler, STK’lar ve işadamlarının katıldığı BizNet’in 4. Most Successful Turks Awards ödül töreninde BAKA heyeti de, Londralı iş çevreleri ile tanışma fırsatı buldu. Birçok kategoride ödülün verildiği gecede; en başarılı Türk yatırımcı dalında Özdilek, en başarılı Türk firma dalında Doğtaş, yatırımları en çok destekleyen İngiliz destekçi dalında politikacı Simon Hughes ödül alanlar arasındaydı. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, ödül alan Türk yatırımcıları tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Bu haber 827 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...