Çin ticari heyeti Ispartalı işadamlarıyla buluştu

19 Kasım 2013 16:04

Antalya, Isparta ve Burdur ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdüren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA), Çin Halk Cumhuriyeti’nin sanayisiyle önemli Hebei Eyaleti’nden fabrika yöneticileri ve resmi görevlilerden oluşan 6 kişilik ticari heyeti Isparta işadamlarıyla buluşturdu. Xingtai Bölgesel Yönetim Ticari İlişkiler Başkan Vekili Gao Shengli ile Hebei Eyaleti Ticari İşler Bürosu Başkanı Niu Fuzeng Xingtai başkanlığındaki heyet ile ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyeleri, BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü (YDO) Ali Galip Bilgili ile işadamları Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Toplantı Salonu’nda biraraya geldi.

Çin ticari heyeti, yerel hükümetin talimatıyla Antalya, Isparta ve Burdur’u içeren BAKA bölgesi için geldiklerini, iş fırsatlarını değerlendirmeye çalıştıklarını ve her türlü ortak yatırım ve ihracat konularında taleplere açık olduklarını söyledi. Heyette Çin’deki en büyük 45 yıllık traktör fabrikası ve işlenmiş cam fabrikasının yöneticilerinin de bulunduğuna dikkat çeken Niu Fuzeng Xingtai, son 4 yılda 7 kez Isparta’ya geldiklerini ancak gelişme olmadığı siteminde bulunarak, BAKA’nın koordinasyonunda ilk kez gittikleri Antalya ile Burdur’da ortaklık olacak şekilde iyi niyet anlaşmaları yaptıklarını söyledi. BAKA bölgesini gezdiklerini ve daha geniş perspektiften baktıklarını ve Isparta’da da ortak işler yapmak için umutlu olduklarını söyleyen Xingtai, Türk ve Çin tarafı için birşeyler yapmak istediklerini belirtti.

HEYET CİDDİ ARAŞTIRMA İÇERİSİNDE

ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Çin’in sanayisiyle önemli eyaletlerinden biri olan Hebei’den resmi görevliler ve fabrika yöneticilerinden oluşan 6 kişilik ticari heyetin ciddi araştırma içerisinde olduğunu belirtti. Başdeğirmen, heyetin traktör ve tarım makineleri, güneş panelleri, enerji, mermer, bisiklet ile cam sektörlerinde karşılıklı yatırım, işbirliği ve ticaret bağlantıları için geldiğini hatırlatarak, “İlişkilerimizin daha da gelişmesini umuyoruz” dedi. ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Başdeğirmen,  BAKA’nın bölgenin kalkınması için çalıştığını ve hibe desteklerinin çok iyi değerlendirilmesi için Ispartalı işadamlarının proje hazırlanmasını istedi. ‘Yaşanan ve yaşatan Isparta istiyoruz’ diyen Başkan Başdeğirmen, Isparta’nın tanıtımı ve gelişimi için BAKA’ya teşekkür ederek, toplantının faydalı olmasını diledi.

Yatırım ve işbirliği alanlarında incelemelerde bulunmak üzere Batı Akdeniz’de  işadamlarıyla biraraya gelerek birebir görüşmeler yapan konuk heyet, Türk-Çin ortaklığı ile ‘lityum pil üretim tesisi’, ‘haddelenmiş ve desenli cam üretecek tesis’, ‘su ısıtma amaçlı solar vakum tüp üretecek tesis’, ‘elektrikli bisiklet montajı yapılacak tesis’ ile ‘küçük ve orta boy traktör montajı yapılacak tesis’ yatırımları gerçekleştirmek istediklerini kaydetti. Ispartalı işadamlarının sorularının cevaplanması ve işbirliği konularında görüş alışverişinin ardından toplantı tamamlandı.

Bu haber 596 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...