Yeni sorumluluklar getirildi

21 Kasım 2013 15:55

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, Dumansız Hava Sahası kapsamında vatandaşlara yeni sorumluluklar getirildiğini belirterek, söz konusu değişiklikler ile ilgili açıklamada bulundu.

Dr. Mehmet Karakaya’nın açıklaması şöyle “Tütün önlenebilir en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Tütünle mücadelede 4207 sayılı  Kanun ve  11.06.2013 tarih ve 28674 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6487 sayılı "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile yeni bir ivme kazanmış ve vatandaşlara yeni sorumluluklar getirmiştir.

6487 sayılı "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 26. ve 27. maddelerinde yapılan değişikliklerle;

1. Tütün ürünleri Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında tüketilemez iken; Hususi araçların sürücü koltuklarında tütün ürünleri tüketilmesi de yasaklanmıştır. Bu kapsamda ihlal tespit edilmesi halinde ilgili kişiye 4207 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin, birinci fıkrasının, birinci cümlesi uyarınca cezai işlem uygulanacaktır.(2013 Mali yılı için 88 TL.)

2. Tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürün (elektronik sigara, nargile, bitkisel nargile vs.) tütün ürünü olarak kabul edilmiş ve 4207 sayılı Kanun hükümlerine tabii olmuştur.

3. 6487 sayılı Kanunun 27 inci maddesi ile 4207 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin on altıncı fıkrası "Bu maddedeki cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde idari para cezası bir kat; ikinci tekerrürü halinde iki kat arttırılarak verilir. Aynı dönemde üçüncü tekerrürde de iş yeri on günden bir aya kadar kapatılır.” hükmü ile işyerlerine kapatma cezası getirilmiştir.

Yapılan bu değişiklikle de işyeri kapatma cezası mahalli mülki amir tarafından verilecek ve kapatma işlemi ruhsatı veren kurum tarafından uygulanacaktır. Buna göre 12 aylık süre içinde aynı ihlale yönelik üç veya daha fazla ihlal tekerrürü halinde uygulanacak cezai müeyyide kapatma cezasıdır. Bu uygulamada işletmenin sicili ihlal edilen tarihten itibaren 12 aylık dönemin sonuna kadar tutulmaya devam edilecek 12 ayın sonunda ise işletme için yeni bir sicil sayfası açılarak ihlal sayıları yeni baştan hesaplanacaktır.

4. Mezkûr Kanun değişikliği 11.06.2013 tarihinde yürürlüğe girdiğinden; Kanunda bahsi geçen 1 yıllık dönem,11.06.2013 tarihinden itibaren ilk ihlalin tespit edildiği tarihten sonra ki bir yıllık dönemi ifade etmektedir. Bu kapsamda 10.06.2013 tarihi ve öncesinde tespit edilen ihlal veya ihlaller ilk ihlal olarak kabul edilmeyecektir.

4207 Sayılı Kanun Hükümlerinin Uygulanması konusunda İlimizde denetimler sürekli ve titizlikle devam etmektedir”.

 

 

Bu haber 663 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...