“Devlet yem fiyatlarına denetim getirmeli”

24 Kasım 2013 14:51

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Ticaret Borsası Başkan Vekili H. Hüseyin Özdemir ve ekibi tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışmaya imza attı. Beyköy’de kurdukları kooperatifle hem hijyenik süt toplayıp hem de yine kooperatif çatısı altında market, ve kahvehane işleterek 9 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Özdemir, “Köyümüzü tek bir çiftlik gibi görüyoruz” dedi.  

ISPARTA’DA İLK SOĞUTMA SİSTEMİYLE

SÜT TOPLAMA BEYKÖY’DE BAŞLADI

İlimizde kooperatif olarak merkezi soğutma sisteminde süt toplama işine ilk defa Beyköy’de başladıklarını ifade eden Özdemir, “Arkamızdan Şarkîkaraağaç’ta 24 kooperatif süt toplama ve soğutma işine başladı. Biz orada bir öncülük yapmış olduk. İkinci aşamada Şarkîkaraağaç Süt Birliği’ni kurduk. Süt Birliği, tüm kooperatiflerin çatısı rolünü üstlendi.   Sütleri Süt Birliği pazarlıyor. Süt hijyeninde son noktaya gelmeyi hedefledik. Bütün köylerin hayvanlarını bir yerde sağalım, sütü sağarak alalım şeklinde bir girişimimiz oldu. Bir köyü bir çiftlikmiş gibi yönetelim tarzında bir çalışma yaptık. Köyün 2 mahallesine 2 adet sağım odası kurduk. Şuanda da bu odalar aktif olarak çalışıyor. Sütte kalitemiz ve fiyatımız arttı. Kalan yüzde 50’nin kredi ödemeleri devam ediyor” dedi.

KOOPERATİF SADECE SÜT İLE İLGİLENMİYOR

Öte yandan kooperatif olarak köye bir de market ile kahvehane açtıklarını belirten Özdemir “O da güzel bir şekilde çalışıyor. Köyde kahvehanemiz vardı, onu da kooperatif olarak düzgün bir hale getirdik. Köyümüzde toplamda kahvehane, süt alımı, su satışı olmak üzere 9 kişiye istihdam sağlıyoruz” diye konuştu.

KOOPERATİF OLARAK MAKİNE PARKI OLUŞTURULDU

Diğer taraftan kooperatif olarak makine parkı oluşturduklarını ve üyelerini büyük bir masraftan kurtardıklarını dile getiren Özdemir, “Örneğin çiftimiz mısır ekecek. Yılda 2 sefer kullanacağı makineyi kendisi almasın dedik. Kooperatifimize değişik tarım makineleri aldık. Üyelerimize bunu ücretsiz sunuyoruz. Kimin ihtiyacı varsa gelip makineyi alıyor işi bitince tekrar getiriyor” şeklinde konuştu.

YEM FABRİKALARI YÜKSEK KÂRA ALIŞTI

Bu arada hayvancılık alanında yaşadıkları sorunları da dile getiren Özdemir, bu sorunların mutlaka çözüme kavuşması gerektiğini belirtti. Özdemir, şunları söyledi; “Hayvancılıkta yemin ilk zamanlanması ithalatın kısıtlanmasıyla başladı. GDO’lu ürünler basında yer aldı. İthalat kısıtlandığında yemler yüzde 20 zam gördü. İlk zamlanma da 2011 sonunda oldu. 31 lira olan çuval fiyatları şuanda 50 TL’ye yaklaştı. Bu yılki afakî zam da dolar ve avronun artmasıyla yaşandı. Geçtiğimiz aylarda 1 lira geri çekildi. Hâlbuki mısır fiyatları çok düşük. Bu sorun devletin yem fiyatlarına denetim getirmesiyle çözülebilir. Yem fabrikaları yüksek kara alıştılar şuanda. Ham madde fiyatlarında çok fazla artış yok. Hatta buğday, arpadan ucuz şuanda. Bir denetim olursa yem belki ucuzlayabilir. Şuanda 1 kilo etin üretim maliyeti aşağı yukarı 15-16 lirayı buluyor. Son dönemlerde süt fiyatları üreticisi açısından biraz normale döndü. Ancak dönüp dolaşıyoruz yine yem fiyatları yüksek. Bu tek çözüm noktası.

BORÇLARIMIZA ERTELEME ÇIKMADI!

Bir sorunumuzda çiftçi borçlarında erteleme çıkmadı. Geçen dönem bir kriz yaşadık. Doğal afet gören yerlerde borçlar ertelenecek denildi. Vekillerimizi söylediğimizde biz borçları erteledik, bu konuda kanun çıktı dediler. Ama Isparta’da bundan yararlanan sadece 3-5 köy oldu. Hayvancılık dibe vurmuşken, geçen yıl saman krizi yaşanmışken, bu doğal afet sayılmıyor mu? Üreticilerimizden çoğu üretimi bırakacağını söylüyor. 150-200 kişi şahsen bana bu konuda görüşlerini bildirdiler.”

 

Bu haber 651 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...