“Organların bağışlanmasıyla 6 kişinin hayatı kurtarılabilir”

24 Kasım 2013 14:52

Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdüresi Zafer Ulusoy, İngilizce öğretmenleri O. Cem Yıldırım ve Pınar Çekiç ile Hemşirelik Alan Öğretmeni Nurgül Baş organ bağışında bulunarak örnek bir davranışa imza attılar.

Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü hemşire Evrim Topuz, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine organ bağışıyla ilgili seminer verdi. Topuz, verdiği seminerde 18 yaş üzeri ve akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışında bulunabileceğini açıkladı.

ORGANLARIN BAĞIŞLANMASIYLA 6 KİŞİNİN HAYATI KURTULABİLİR

Öte yandan organ nakline nasıl karar verildiğini ve bu sürecin nasıl işlediğini anlatan Topuz, “Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organlarının bağışlanması ile 6 kişinin yaşaması sağlanmaktadır. Organ bağışının yapılması için belirli koşulları taşıyanları bağışta bulunmaya davet ediyoruz” dedi.

ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILIR?

Öğrencilere organ bağışının nasıl yapılacağını da açıklayan Topuz, şunları söyledi; “18 yaş üzeri ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların müracaatlarını İl Sağlık Müdürlüğüne, Hastaneler ve organ nakli yapan merkezlere yapabilirler. Organ bağışı yapmak isteyen kişiler belirtilen yerlere başvuru yaparak organ bağış formu doldurup imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir. Organ bağışı yapan kişinin organlarının alınabilmesi için hastane ortamında tıbben ölümünün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Organ bağışı kartının bir bölümünde bağışlamak istenilen organlarla ilgili seçenekler mevcuttur, bu bölümde işaretlenen organların dışında her hangi bir organ alınması söz konusu değildir. Kişi organ bağışı yapmış olabilir fakat evde, yolda ya da kaza yerinde ölümü gerçekleşmiş ise organları alınamaz. Organ bağışı için hastane ortamında tıbben ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları alınabilir. Bunun yanında sadece yoğun bakım ünitelerinde makineye bağlı ölen (beyin ölümü olmuş) kişilerin organları nakledilir. Kişi, organ bağışı yapmış olsa bile evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş olsa bile organları alınamaz.”

ORGAN BAĞIŞLAMAK SEVAPTIR

Diğer taraftan Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 6 Mart 1980 tarih ve 196 sayılı kararına göre organ bağışının İslam dinine göre caiz olduğun ifade eden Topuz, “Kur'an-ı Kerim'de de (Maide Suresi, Ayet 32'ye göre) Bir kişiye hayat vermek, bütün insanlara hayat vermeye eşdeğerdir, sevaptır diyor” şeklinde konuştu.

ORGANLARINI BAĞIŞLADILAR

Seminerin ardından Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdüresi Zafer Ulusoy, İngilizce öğretmenleri O. Cem Yıldırım ve Pınar çekiç ile Hemşirelik Alan Öğretmeni Nurgül Baş organ bağışında bulunarak örnek bir davranış sergilediler.

 

Bu haber 1178 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...