28 Ispartalı Girişimci iş hayatına hazırlandı

24 Kasım 2013 14:54

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde sürdürdüğü Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’nde 28 Ispartalı girişimci daha iş hayatına hazırlandı. Eğitimlerini tamamlayan yeni girişimcilere sertifikalarını veren Isparta Valisi Vahdettin Özkan, “Hergün baktığımız halde görmemek gördüğümüz halde alıp kullanmamak gibi bir meşguliyet tuzağının içine girebiliyoruz. İşte bu tür girişimcilik eğitimleriyle gördüğümüz değil saklı imkanları da yakalama kabiliyetini elde etmiş oluruz ki; bu en büyük sermaye. Girişim ruhunu yakalayan sizleri tebrik ediyorum. Girişimcilik ruhuna sahip ve bu ruhu daha da pekiştirmek isteyen arkadaşlarımıza başarılar diliyor, bu konuda emeği geçen BAKA, KOSGEB ile diğer kamu kuruluşlarına teşekkür ediyorum” dedi.

BAKA, KOSGEB ile SDÜ işbirliği protokolü sonrasında başlayan uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin bir yenisi daha tamamlandı. Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, istihdamın artırılması ve yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi, sürdürülebilir işletmeler kurulabilmesi amacıyla gerçekleştirilen uygulamalı girişimcilik eğitimini başarıyla bitirenler için Isparta SDÜ Konukevi’nde tören düzenlendi. Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu üyesi Vahdettin Özkan, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, KOSGEB Isparta Hizmet Merkezi Müdürü Yurdun Yıldırım ile BAKA ve KOSGEB uzmanları, yeni girişimciler ile biraraya geldi.

Törenin açılış konuşmasında girişim ve girişimciliğinin ekonomi için büyük önem taşıdığını belirten Yurdun Yıldırım, KOSGEB’in destekleri ve eğitimin girişimci adaylarını bilinçlendirmeye yönelik olduğunu, bilgilendirme ile birlikte iş planı hazırlanması ve pazar araştırması yaptırıldığını söyledi.  Isparta’da girişimcilik eğitimleri konusunda önemli sinerji oluştuğunu vurgulayan Yıldırım, “En önemli işbirliği yaptığımız kurumlardan biri BAKA. BAKA Genel Sekreterimiz ile uzmanlarına teşekkür ediyorum. Diğer kurumlarla işbirliklerine devam etmekteyiz. Bu işbirliklerinden sertifika alanların sayısı bin 500’ü geçmiş durumda bu eğitimlerden mezun olanların KOSGEB’den aldığı destek de 100’ü geçmiş durumda. Bu oran Türkiye’nin ortalamasının üstünde” dedi.

‘İLK ADIM KENDİNE GÜVENLE ATILIR’

Girişimcilik eğitimlerinin çok önemli olduğunu, insanın kendine güveninin gelmesini sağladığını söyleyen BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, “Devletin destekleriyle işyeri açarak, bunu da geliştirerek yükselebilme kanalları oluşturan yapılardır girişimcilik eğitimleri. Bu arkadaşlarımızın içinden bazıları öyle olsun ki milyon dolarlık ekonomik büyüklüklere ulaşan işyerleri kurabilsin. Gitmemesi için sebep yok. İlk adım kendine güvenle atılır. Niş alan dediğimiz başkalarının fazla düşünmediği alanların düşünülmesi ve bu alanda yapılan yatırımlarla hızla ilerler. Başarı şansınız çok yüksek olur” diye konuştu. İş dünyasında değişik fikirleri olanların bunu başardıklarını ve örneklerinin çok olduğunu ifade eden Tuncay Engin, girişimci adaylarının gelecekten her zaman umutlu olmalarını, küçük engeller ile zorluklar karşısında moral ve motivasyonlarını hiçbir zaman kaybetmemelerini tavsiye etti.

BAKA ile KOSGEB işbirliğiyle Isparta’da bu güne kadar 8 girişimcilik eğitimi açıldığını, kursu başarıyla tamamlayan 217 kursiyerden 20’isinin işyerini açtığını ve bu oranın Türkiye ortalamasının üstünde olduğu bilgisin de veren BAKA Genel Sekreteri ENGİN, imalat, ticaret ve hizmet sektörlerinde açılan işlerinin mermer, metal işleri, un mamulleri, gülyağı imalatı, mobilya imalatı, bilişim, tekstil ürünleri, gıda laboratuvar ve güzellik merkezi olduğunu söyledi. Tuncay Engin, BAKA’nın Burdur’daki 15 girişimcilik eğitimini bitiren 377 kursiyerden 38’inin, Antalya’da ise 13 girişimcilik eğitimini tamamlayan 368 kursiyerden 12’sinin işyerini açtığını sözlerine ekledi.

‘HALLETMEMİZ GEREKEN ALAN KENDİMİZE OLAN ÖZGÜVENİMİZ’

Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Üyesi Vahdettin Özkan, SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde (SDÜ YBEM) 70 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayan 28 yeni girişimciye ‘Girişimcilik ruhuna sahip ve bu ruhu daha da pekiştirmek isteyen arkadaşlar’ diye hitap etti. Toplantının çok güzel ve çok önemli olduğunu belirten Vali Vahdettin ÖZKAN, “Hem sivil toplum hem meslek ve kamu kuruluşlarının bizlere sunduğu imkanlar var. Bizler çocuklarımız, ailemiz, toplumumuz için nasıl bir katma değer oluşturabiliriz sorusunu kendimize sorduğumuz zaman karşılaştığımız en önemli alan halletmemiz gereken alan kendimize olan özgüvenimiz. Geleceğe daha içtihatla bakmamız için yani girişim ruhunu yakalayabilmemizin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi.

Çevremizdeki potansiyellerin görülemediğine dikkat çeken Vali Vahdettin Özkan, şöyle devam etti: “Bazen elimizin altında hemen yanı başımızda çok iyi potansiyel varken onları hergün baktığımız halde görmemek gördüğümüz halde alıp kullanmamak gibi bir meşguliyet tuzağının içine girebiliyoruz. İşte bu tür girişimcilik eğitimleriyle gördüğümüz değil saklı imkanları yakalama kabiliyetini elde etmiş oluruz ki; bu en büyük sermaye. Girişim ruhunu yakalayan sizleri tebrik ediyorum. İşyeri açacak arkadaşlarımıza başarılar diliyor, bu konuda emeği geçen BAKA, KOSGEB ile diğer kamu kuruluşlarına teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından girişimcilere sertifikaları verildi. Girişimciliği teşvik etmek, istihdam sorunlarını gidermek, ekonomik kalkınmayı ve işsizliğin azaltılmasını sağlamak, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması amacıyla gerçekleştirilen 70 saatlik uygulamalı eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimcilere, KOSGEB tarafından kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım maliyetlerinin yüzde 60’ı kadınlarda da yüzde 70’ine kadar 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira hibe desteği olarak sağlanabiliyor. Girişimciler ayrıca 12 bin lira işletme giderleri desteği ile birlikte toplam 30 bin lira karşılıksız destek alabiliyorlar. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabiliyor.

 

Bu haber 655 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...