“Asılsız ihbarlardan rahatsızız”

27 Kasım 2013 16:11

İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, son 1 yıl içerisinde il merkezinde meydana gelen toplam 9007 olaydan 7730 tanesinin failinin tespit edildiğini ve olayların aydınlatılma oranının yüzde 85,82 olduğunu açıkladı. Or, ayrıca 155 polis ihbar hattına 152 bin ihbarın geldiğini ve bunların 74 bin tanesinin asılsız olduğunu üzülerek duyurdu.

İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, Isparta’da son 1 yılda yaşanan olayları dün Polisevi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Emniyet ekiplerinin artık daha koordineli ve daha hızlı olduğunu belirten Or, bir ihbar geldiğinde ilgili ekibin olay yerine en fazla 3 dakika gibi kısa bir sürede ulaştığını açıkladı. Ancak özellikle asılsız ihbar konunda ciddi anlamda rahatsız olduklarını bundan sonra para cezası uygulanacağını belirten Or, şunları söyledi; “

EN FAZLA 3 DAKİKA İÇİNDE OLAY YERİNE ULAŞIYORUZ

Göreve geldiğimiz gün vatandaşı rahatsız eden her şey önceliğimiz demiştik. Bu konuda da vatandaşlarımızdan gelen her türlü gerek bilgi edinme gerekse şikâyet konusuyla ilgileniyoruz. Gelen ihbar üzerine en fazla 3 dakika içerisinde her hangi polis ekibimiz ve görevlimiz kendisiyle ilgili harekete geçecektir. Fakat çok fazla ilgisiz konularla 155 ihbar hattımız meşgul ediliyor.

İŞYERİ KAMERALARIYLA ÇOĞU OLAYI AYDINLATTIK

Geçen yıl Valililiğimizin aldığı kamera takma konusunda bir karar vardı. İşyerlerinde ciddi manada bir sayıya ulaştık. Bu kamera özellikle işyeri etrafına, ana caddelerin giriş ve çıkışlarında olduğu zaman suç işleyecek şahıslar kameraların alanına girmek istemiyor ve o bölgeden uzaklaşıyorlar. Suç önlemişse daha sonra suçun aydınlanması konusunda şuana kadar esnafların ve ticarethanelerin kameralarından ciddi anlamda faydalandık.

EN ÇOK HIRSIZLIK GİRİŞ VE 1. KATTA YAŞANIYOR

Öte yandan özellikle ikametten hırsızlık giriş ve birinci kat ile balkon korkuluğu olmayan yerlerde olmakta. PVC’ler çok rahatlıkla açılabilmekte. Herkes önlemini kendisi alırsa hırsızlıkların da önüne geçmiş oluruz.

GÜNLÜK 14 SAAT RADAR UYGULAMASI YAPIYORUZ

Diğer taraftan ölümlü kazalarda geçen yıla göre yüzde 45 azalma var. Yaralamalı trafik kazasında da yüzde 57. Bu da bizim yaptığımız denetimlerin yerinde olduğunun göstergesi. İlimizde gerek çevre yolu gerek İstanbul yolu gerekse bölge trafik ile şehir içi trafik olmak üzere 14 saat kesintisiz radar uygulaması yapmaktayız. Radarlarımızın çoğu sivil ve artık araçlar durdurulmuyor ve cezai işlem plakaya yapılıyor.

RADARDA YAPILAN İŞLEMİN GERİ DÖNÜŞÜ YOK

Isparta Emniyet Müdürlüğü olarak personelimizden isteğimiz önleyici, eğitici en son ceza uygulanması yönünde. Fakat radar veya trafik ihlallerini tespit eden kameralı araçlarımız var. Bunda yapılan bir işlemin geri dönüşü yok. Sadece mahkemeye itiraz olabiliyor. Özellikle çevre yolu ve İstanbul yolundaki hız limitine ve kurallarına uyulmasını vatandaşlarımızdan özellikle istirham ediyoruz.

GBT’DE 3744 KİŞİYİ TESPİT ETTİK

Gece belli saatlerde ve belli yerlerde alkol uygulaması var. Zaman zaman vatandaşlarımızı bekletiyorsak kusura bakmasınlar ama bizim GBT dediğimiz Genel Bilgi Toplama uygulamasında geçtiğimiz yıldan bu yana 3744 kişinin çeşitli suçlardan arandığını tespit ettik. Bunlardan 23 tanesi cinayetten aranıyordu.  Bunların çoğu ilimizden geçerken ya da geçici olarak şehrimize gelen şahıslar. 283’e yakın hırsızlıktan ve diğer ağır suçlardan aranan şahıslar alındı. Bu sadece gece resmi ekiplerin yaptığı kimlik kontrolünden yakalanan suçlular.

ASILSIZ İHBARA PARA CEZASI UYGULAYACAĞIZ

Bu arada asılsız ihbara çok üzülüyoruz. Bu konuda yeni bir yaptırım uygulaması var. Para cezası var. Bunu uygulamaya koyacağız.

KAMU BİNALARI ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALI

OTOPARK SAYISI ARTIRILMALI

Şehir içi trafiğin rahatlatılması yönünde daha öncede söylemiştik; Şehir içindeki otoparkların kullanılması veya onların sayılarının artırılması gerekir. Şehir içindeki merkezi yerlerdeki bazı işyerlerinin ve kamu binalarının şehir dışına taşınması gerekir. Bu konuda Valilikte bir kurul toplanır ve o kurulda eylem planı hazırlanır.”

İl Emniyet Müdürü Or, açıklamasının ardından slayt gösterisiyle Isparta’da 1 yılda yaşanan olaylar açıklandı. İşte bazı olayların özeti;

TOPLAM OLAYLARIN YÜZDE 85’İ AYDINLATILDI

“İlimizde son bir yıl içerisinde il merkezinde meydana gelen toplam 9007 olaydan 7730 tanesinin faili tespit edilmiş, 1277 tanesinin faili tespit edilememiş olup olayların aydınlatılma oranı yüzde 85,82’dir.

Son bir yıllık dönemde;

-1308 Kasten Yaralama,

-43 adet yağma,

-78 adet Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma,

-698 adet tehdit – şantaj olayından toplam 4409 şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir.

300 BİN KİŞİNİN GBT’Sİ YAPILDI

Asayiş Hizmetlerinde gündüz ve gece uygulamaları kararlılıkla devam etmektedir. Bu uygulamalarda son bir yıl içerisinde 297 bin 547 şüpheli şahsın Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgusu yapılmış olup bu şahıslardan 3723’inin çeşitli suçlardan arandığı tespit edilmiştir.

Şüphelilerden;

-1114’ü borçlunun ödeme şartını ihlal suçundan

-283’ü Hırsızlık

-23’ü Adam öldürme

-37’si Fuhuş

-74’ü uyuşturucu

-25’i 6136 SKM

-537’si yaralama

-17’si Yağma

-170’i tehdit suçlarından arandığı belirlenmiştir.

MOBESE KAMERALARI BİRÇOK OLAYI AYDINLATTI

-15 çalıntı araç,

-15 Aranan şahıs,

-9 ateşli silah,

-56 Aranan araç,

-13 hırsızlık olayı,

-7 adam kaçırma olayı,

-114 Kavga, darp ve yaralama olayı,

-5 şüpheli paket,

-58 trafiği tehlikeye düşüren araç,

-4 İzinsiz afiş olayı, tespit edilerek işlem yapılmış,

-Çeşitli suçlardan araması bulunan toplam 1811 araç yakalanmıştır.

152 BİN İHBARIN 74 BİNİ ASILSIZ ÇIKTI

Emniyet Müdürlüğümüze ait 155 Polis İmdat telefonuna son bir yıl içerisinde toplam 152 bin 315 adet telefon gelmiş olup, bu ihbarlardan

-33 bin 831 adet asıllı ihbar

-74 bin 192 adet asılsız ihbar yapılmıştır.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE 301 OLAY AYDINLATILDI

İlimizde son bir yıl içerisinde Narkotik Suçları kapsamında 301 olay aydınlatıldı. Toplam 692 kişi hakkında uyuşturucu madde kullanmak, nakletmek ve ticaretini yapmak suçundan işlem yapıldı. Bu şahıslardan 75’i tutuklandı.

Operasyonlarda;

-10 bin176,59 gramesrar maddesi

-550,57 grameroin maddesi

-57 adet sentetik hap

-679,5 adet extacy hap

-20542 kök hint keneviri

-2189,55 gramhint keneviri tohumu

-9,73 gramkokain maddesi

-5,78 grambonzai yakalanmıştır.

1 YILDA TRAFİĞE 7891 ARAÇ KATILDI

İlimizde son bir yıl içerisinde 7891 aracın tescil işlemi yapılmış, 7730 kişiye ise sürücü belgesi tanzim edilmiştir.”

 

Bu haber 888 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...