‘’SDÜ’de proje üretmek kurum kültürü haline geldi’’

4 Aralık 2013 15:24

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisinin inovasyonu ve girişimciliği özendirme açısından her yıl düzenlediği İnovasyon Haftası etkinliklerinde önemli bir başarıya imza attı. SDÜ, 8 Ar-Ge pazarına 160 proje sunarak tüm üniversiteler arasında birinci oldu.

SDÜ, İnovasyon Haftası etkinlikleri çerçevesinde elde ettiği başarının haklı gururunu yaşıyor. Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, tüm üniversiteler arasında proje geliştirme anlamında SDÜ’nün tüm üniversiteleri geride bıraktığını ve birinci sıraya yükseldiklerini söyledi. Bu anlamda geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın elinden ödül alan Rektör İbicioğlu, yarışmanın detaylarını aktardı. SDÜ konukevi’nde düzenlenen toplantıya Vali Vahdettin Özkan, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Emniyet Müdürü Mehmet Or ve çok sayıda davetli katıldı.

ISPARTA’YI CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEK

SDÜ’nün bütün üniversiteler arasında temayüz ederek, bilim ve teknoloji dünyasında oluşturulan katma değerleri bulmasının ilimiz için büyük bir zenginlik olduğuna değinen Vali Vahdettin Özkan, ‘’Bunun önemli bir girdi olduğunu değerlendiriyoruz. SDÜ’nün Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin değişik objektif ölçümleri sonucunda böyle bir başarı yakalamış olması bizim açımızda büyük bir şanstır. Başta rektörümüz ve üniversitenin tüm personeli ile öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Böyle bir başarı hem dünya bilim havuzuna bir katkı değer sunduğu gibi, ülkemizi ve Ispartamızı bir cazibe merkezi haline de getirecektir’’ dedi.

ORTA GELİR TUZAĞINA DÜŞMEK İSTEMİYORUZ

Öte yandan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, marka üretilebilmesi açısından bilgi ve proje üretiminin şart olduğunu belirtti. Üniversite olarak ülkemizin topyekûn hedeflerine ulaşması yolunda üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını dile getiren İbicioğlu, şunları söyledi; ‘’Aksi takdirde orta gelir tuzağına düşebiliriz. Bu tuzaktan kurtulmanın yegane yolu araştırma, geliştirme, inovatif projeler ve ilerleyen zaman içinde bunların ürüne dönüşmesi. Bu düşünceden hareketle Sayın Başbakanımızın himayelerinde Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi birlikte inovasyonu ve girişimciliği özelleştirme açısından her yıl İnovasyon Haftası düzenliyor. 

GİRDİĞİMİZ TÜM YARIŞMALARDA BİRİNCİLİĞE OYNUYORUZ

SDÜ olarak biz de ortaya koymuş olduğumuz performansta faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Üniversitemiz diğer üniversitelerden farklı olarak özellikle araştırma ve geliştirmeye ayrı bir kaynak oluşturmaya başladı. Girişimci üniversite perspektifini ön plana çıkardık. SDÜ’de Ar-Ge harcamalarına sınırsız destek verilecek dedik. TÜBİTAK’ta birinciliği diğer üniversitelere göre açık ara farkla aldık. Öğrenci projelerinde açık ara fark ve öğretim üyesi projelerinde özellikle belirli alanlarda açık ara farkla birinci olduk. AB projelerinde önemli dereceler elde ettik. Özellikle son 2 yılda düzenlediğimiz proje pazarında, geçen yıl 2000 civarında proje yarıştı. Bu projelerin hepsi bir proje ekosistemini ortaya çıkardı. Artık üniversitemizde proje üretmek bir kurum kültürü haline geldi. Girdiğimiz her proje pazarında artık birinciliğe oynamaya başladık. Artık kabımıza sığmıyoruz.

REKOR SAYIDA PROJE GÖNDERMİŞİZ

Gerçekleştirilen etkinliğe toplamda 160 proje göndermişiz ve bu da bir rekor. Hiç proje gönderemeyen üniversiteler var. Bizim projelerimiz uygulamaya ve yeniliğe en çok dönük projeler olarak da talep görmüştür. Bu nedenle birincilik ödülüne layık görüldük. Bu bir tesadüf değil ve uzun soluklu bir yolculuktu. SDÜ, girişimci, inovatif vizyonunun yansıması olarak İhracatçı Birliklerinin Ar-Ge proje pazarlarında da en çok proje gönderen unvanını da almıştır.

BANA NASIL BAŞARDIĞIMIZI SORUYORLAR

Proje oluşturmak kolay değil. Bununla ilgili laboratuvalara ve ekiplere ihtiyacınız var. Bunun için kaynakta oluşturmanız gerekir. Diğer üniversitelerin rektörleri ve hocaları bana sordular; ‘Nasıl yapıyorsunuz?’ dediler ve Isparta SDÜ modelini konuşmak istediler. Ben de ‘Bunu yapabilmeniz için Isparta’da bir üniversite olmanız gerekir ve Isparta’nın kültürünü koklamanız gerekir’ dedim. Proje veren her arkadaşımızı ödüllendiriyoruz. Bununla ilgili kaynak sınırlamamız yok. Bugün yine bir işadamıyla görüştüm ve 60 bin TL kaynak bağlantısı kurdum. Bunu projeleri için kullanacağız.’’

 

Bu haber 721 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...